Περισσότεροι από 50 εκθέτες συμμετέχουν στην αγροτική έκθεση Φερών η οποία άνοιξε τις πύλες της την Κυριακή το βράδυ. Οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για αγροτικά μηχανήματα και εφόδια, τοπικά προϊόντα κτηνοτροφίας, αμπελουργίας, μελισσοκομίας και σαλιγκαροτροφίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος συμμετέχουν εκθέτες από το εξωτερικό. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

Ομιλία του Αντιδημάρχου Φερών και πρωτογενή τομέα Νικόλαου Γκότση στα εγκαίνια της Πανέβριας Έκθεσης Φερών 11-9-2011

Αγαπητές φίλες και φίλοι οι πανηγύρεις από την αρχαιότητα ακόμη αποτελούσαν τόπο συνάθροισης των ανθρώπων, με σκοπό τόσο την ψυχαγωγία όσο και των προώθηση, διάθεση και αγορά φυσικών και τεχνικών προϊόντων.
Θα ήθελα τη υπομονή σας για λίγα λεπτά προκειμένου να ξεδιπλώσω κάποιες σκέψεις μου και να αιτιολογήσω για ποιο λόγο φέτος ως νέα Δημοτική Αρχή αναζητήσαμε τις ρίζες αυτού του θεσμού και λέμε ότι αποτελεί Θεσμό Αιώνων.
Κατά του Βυζαντινούς χρόνους οι εμποροπανηγύρεις ήταν συνδεδεμένες με το εορτολόγιο τοπικού ναού η με τον εορτασμό μεγάλων εορτών.
Ο Ισαάκιος Κομνηνός στο τυπικό του μοναστηριού όριζε την είσοδο των γυναικών στην μονή τρείς φορές τον χρόνο Της γεννήσεως της Θεοτόκου, του Ευαγγελισμού και της Κοιμήσεως δηλαδή στις 15 Αυγούστου.
Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια μεγάλη μέρα θα συνέρεε πλήθος γυναικών με τις οικογένειες τους, από τις τότε πόλεις και χωριά της περιοχής για να προσκυνήσουν στο μοναστήρι.
Η συσσώρευση τόσου κόσμου δημιουργούσε ανάγκες για στέγαση, τροφή αλλά και ευκαιρία για συναλλαγές και αγοροπωλησία παντός αγαθών.
Κατά την Οθωμανική περίοδο 1361-1920 πολλά θρησκευτικά πανηγύρια καταργήθηκαν, αλλά μερικά από αυτά όπως των Φερών, κατόρθωσαν να επιβιώσουν αποσυνδεδεμένα από την Θρησκευτικότητα, διατηρώντας όμως τον εμπορικό τους χαρακτήρα.
Μετά το 1850 σε αναφορά της Παπαθανάση Μουσιοπούλου για την οικονομική κατάσταση της περιοχής αναφέρεται ότι εμποροπανηγύρεις διοργανώνονταν στο Ουζούν Κιοπρού, Διδιμότειχο, Σουφλί Φέρες Κεσσάνη και στην Αδριανούπολη με τους γνωστούς παλαιστικούς αγώνες.
Στην Ιστορική και Γεωγραφική περιγραφή της Θεοσώστου επαρχία Μαρωνείας ο Μελίρρυτος σε ότι αφορά της Φέρες λέει. Άπαξ του ενιαυτού κατ΄ αύγουστον μήνα γίνεται πανήγυρις περιενδεδυμένη ημιεπίσημον χαρακτήρα .
Το ημερολόγιο έγραφε 1871.
Μετά την απελευθέρωση των Φερών το 1920 η εμποροπανήγυρη συνεχίζει εθιμικά και λειτουργεί την ίδια περίοδο, μέσα δηλαδή στον 15 Αύγουστο.
4 χρόνια αργότερα στις 1 Σεπτεμβρίου 1924 με προεδρικό διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κουντουριώτη κατόπιν αιτήματος του Δημοτικού Συμβουλίου συστήνεται επίσημα ως ετήσια εμποροπανήγυρη και δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Από την περίοδο εκείνη έχουμε μια αφίσα του 1925 που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι εκθέτες θα υπήρχαν και από την Τουρκία
Επίσης ένα σημαντικό γεγονός και πρωτοποριακό ταυτόχρονα για τα οικονομικά δεδομένα εκείνης της χρονιάς είναι και η ανταπόκριση των Φερών με 1.000 δραχμές συμμετοχή στο κάλεσμα της νεοσύστατης οργανωτικής επιτροπής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Από εκεί και πέρα και για αρκετά χρόνια αγρότες των Φερών και της ευρύτερης περιοχής βρισκόταν ως εκθέτες γεωργικών προϊόντων στην Έκθεση της Θεσ/νίκης λαμβάνοντας τιμητικές διακρίσεις κατά τις βραβεύσεις.
Το έτος 2000 κατά τους εορτασμούς για τα 75 χρόνια παρουσίας της η ΔΕΘ, τίμησε τις Φέρες μέσω του τότε Δημάρχου Νικόλαου Μανούση με το έμβλημα της το γλυπτό του Γ. Ζοογγολόπουλου.
Κατά το 1935 με απόφαση του το Κοινοτικό Συμβούλιο επικαλούμενο τον φόρτο εργασίας των παραγωγών κατά τον Αύγουστο, αποφάσισε την μεταφορά της εμποροπανήγυρης στις 13 Σεπτεμβρίου για κάθε χρόνο θεωρώντας ότι η ημερομηνία αυτή θα έδινε την δυνατότητα να συρρέουν εκθέτες και έμποροι και από άλλε επαρχίες.
Από τότε μέχρι και σήμερα η εμποροπανήγυρη τελείται κατά την περίοδο εορτασμού του Τιμίου Σταυρού.
Εξαιτίας βέβαια αυτού του γεγονότος, το 1996 ανεγέρθηκε και ομώνυμος ναός καθώς η πόλη πανηγύριζε χωρίς να υπάρχει ναός.
Το 1970 έγινε μια πρώτη προσπάθεια πάντα στα πλαίσια της εμποροπανήγυρης στο χώρο του Γυμνασίου και οργανώθηκε η Γεωργοκτηνοτροφική έκθεση τομέων Φερών και Πέπλου.
Η διάρκεια της μικρή καθώς λειτούργησε 2-3 χρόνια.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 η Νομαρχία Έβρου διοργάνωσε μια περιφερόμενη αγροτική έκθεση στις πόλης του Έβρου. Στις Φέρες συνύπευθε με την εμποροπανήγυρη.
Το 1997 ξεκίνησε η διοργάνωση της Πανέβριας Αγροτικής έκθεσης Φερών από τον τότε Δήμαρχο Γ. Δουδουλακάκη με σκοπό την προβολή των τοπικών προϊόντων αλλά και ταυτόχρονα και την ενημέρωση των αγροτών για αγροτικά προγράμματα και ζητήματα που ξεδιπλωνόταν μέσα από τις παράλληλες ημερίδες.
Αγαπητοί προσκεκλημένοι ένιωσα την υποχρέωση να σας κάνω μια αναδρομή στο ιστορικό παρελθόν αυτής της Μεγάλης Εμποροπανήγυρης που όπως διαπιστώσατε στο πέρασμα του χρόνου υπέστη αλλαγές τόσο στην ημερομηνία τέλεσης όσο στην ονομασία της.
Πότε αναφέρονταν ως εμποροπανήγυρη, άλλοτε ως ζωοπανήγυρη και πρόσφατα τα τελευταία χρόνια ως Πανέβρια Αγροτική Έκθεση.
Όπως πάντως και να ονομαζόταν είχε ένα και μοναδικό στόχο την προβολή των γεωργικών, κτηνοτροφικών αλλά και εμπορικών προϊόντων.
Απευθυνόταν πάντα στην ανάδειξη προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων.
Κάτι ανάλογο με αυτό που αποκαλούμε σήμερα καλάθι αγροτικών προϊόντων της περιφέρειας.
Η εξέλιξη και το νέο οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται σήμερα στην χώρα μας οδηγεί σήμερα σε ένα και μοναδικό δρόμο, σε αυτό της παραγωγής.
Πολιτικές των προηγούμενων χρόνων που ήθελαν μείωση της παραγωγής και συντήρησης των αγροτών και κτηνοτρόφων μέσα μόνο από οικονομικές ενισχύσεις οδήγησαν σε μαρασμό τον πρωτογενή μας τομέα.
Είναι ευθύνη πλέον της πολιτείας που έχει την ευθύνη του επιτελικού σχεδιασμού υπεύθυνα επιτέλους με σωστό προγραμματισμό να αγκαλιάσει τον πρωτογενή τομέα και με ουσιαστικές παρεμβάσεις να επαναφέρει τον πρωτογενή μας τομέα στην θέση που του αρμόζει.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι πραγματικά και ως Φεριώτης νιώθω υπερήφανος που στην πόλης μας διαχειριζόμαστε μια προίκα που μας έρχεται από την βυζαντινή μας περίοδο και σήμερα για μια ακόμη χρονιά εγκαινιάζουμε ένα θεσμό αιώνων

Της Χαράς Καλαμογιώργου *
Με αφορμή την Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών 11- 14 Σεπτεμβρίου 2011, αξίζει αν αναφερθούμε στην έννοια της αγροτικής κοινωνίας. Την τιμητική τους είχαν γεωργικά μηχανήματα, γεωργικά εφόδια, καθώς και οι αναφορές με προϊόντα και αγαθά σε κτηνοτροφία, σαλιγκαροτροφία, μελισσοκομία, αμπελουργία.Το καλάθι προϊόντων, αποτέλεσε βυζαντινό θεσμό.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν οι τοπικές, εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές της περιοχής.
Αγροτικές ονομάζουμε τις κοινωνίες που ζουν από την καλλιέργεια της γης και που η πλειοψηφία των μελών της είναι κάτοικοι αγροτικών κοινοτήτων και όχι αστικών κέντρων. Η πρώτη μορφή αγροτικής κοινωνίας, η «παραδοσιακή αγροτική κοινωνία» εμφανίζεται με τη λεγόμενη αγροτική ή νεολιθική ή τροφοπαραγωγική επανάσταση γύρω στην 8η χιλιετία πΧ. όπου πρωτοεμφανίζονται η γεωργία και η κτηνοτροφία. Αυτός ο τύπος κοινωνίας κυριάρχησε για χιλιετίες και περιλαμβάνει:
α) την πρωτόγονη κοινωνία (ως το 3.0000 π.Χ. περίπου)
β) τις δουλοκτητικές κοινωνίες του αρχαίου κόσμου
γ) τις φεουδαρχικές κοινωνίες ως τις ατικές επαναστάσεις του 16ου αιώνα στη Δ. Ευρώπη)
Την αγροτική κοινωνία την αποκαλούμε αλλιώς και «Προβιομηχανική» ή»προκαπτιταλιστική»
Στην εκδήλωση αναφέρθηκε ότι παραγωγή χωρίς έργα-υποδομές δεν υπάρχει και επίσης έγινε αναφορά στην πολιτική εκδίκηση πολιτικής αρχής.
*Αθλητική Δημοσιογράφος
Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ
Χρήστου Σωτηρακόπουλου
xara_kalam@yahoo.gr