κουρουμπληςΤης Κικής Ηπειρώτου από την εφημερίδα «Η Γνώμη»
Την ερχόμενη Παρασκευή 24 Απριλίου θα βρίσκεται στον Έβρο ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Πρώτος σταθμός του θα είναι το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου θα παραστεί στα εγκαίνια νέου ιατρικού εξοπλισμού, ενώ θα ακολουθήσει σύσκεψη με τη διοίκηση και το προσωπικό. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Διδυμότειχο, όπου θα συναντηθεί με όλους τους αρμόδιους φορείς και θα συζητήσει για τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το νοσηλευτικό ίδρυμα του βορείου Έβρου, με πρωταρχικό αυτό των προσλήψεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Κουρουμπλής θα επιστρέψει στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για να προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη για την υγεία στη Θράκη. Την επόμενη μέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στα νοσοκομεία Κομοτηνής και Ξάνθης. Σημειώνεται ότι υπάρχουν προσδοκίες από την επίσκεψη του υπουργού στις τάξεις γιατρών και νοσηλευτών, αφού ο ίδιος είναι καλά ενημερωμένος για τα ζητήματα που απασχολούν τα νοσοκομεία όλων των περιοχών της Θράκης.

Για τους Διοικητές των Νοσοκομείων του Έβρου
Τις παραιτήσεις των διοικητών από όλα τα νοσοκομεία της χώρας ζήτησε η ηγεσία του υπουργείου υγείας, Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησε από τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της χώρας να έχουν παραιτηθεί έως τις 30 Απριλίου, στέλνοντας, μάλιστα, προσωπικά e-mail στον καθέναν από αυτούς ξεχωριστά. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι και στην περίπτωση του ΠΓΝΕ, υπάρχει δυστοκία αναφορικά με την εύρεση νέου προσώπου για την «καυτή» καρέκλα της διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος, ενώ ο σημερινός διοικητής Δημήτρης Λαζόπουλος δηλώνει… αναποφάσιστος.
Σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από τους διοικητές και τους υποδιοικητές να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους, ευχαριστώντας τους, ταυτόχρονα, για τη μέχρι τώρα προσφορά τους στον τομέα της Υγείας. Σημειώνεται ότι ο ίδιος είχε θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του στο υπουργείο Υγείας.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση, η πολιτική ηγεσία θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που τις δίνει ο νόμος, προκειμένου να αλλάξει τις σημερινές διοικήσεις. Οι νομικές δυνατότητες για απομάκρυνσή τους συζητήθηκαν και κατά την πρόσφατη σύσκεψη που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο. Εκτιμάται ότι έπειτα από το έγγραφο του κ. Κουρουμπλή, οι περισσότεροι διοικητές θα παραιτηθούν. Ένας μικρότερος αριθμός, ωστόσο, ενδέχεται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, καθώς – με βάση τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει – η θητεία τους λήγει στο τέλος του 2016.
Θα ζητήσουν, δηλαδή, αποζημιώσεις για την πρόωρη απομάκρυνσή τους, εκτός εάν το υπουργείο τους κρίνει ακατάλληλους.

Λαζόπουλος: «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη»
Σε ό,τι αφορά το ΠΓΝΕ, ο διοικητής Δημήτρης Λαζόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση από το φθινόπωρο του 2013, μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» σημείωσε πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα υποβάλλει ή όχι την παραίτησή του. Τόνισε ωστόσο ότι όποια απόφαση κι εάν λάβει θα την ανακοινώσει πρώτα στον αρμόδιο υπουργό και στη συνάντησή τους την ερχόμενη Παρασκευή.
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι στιγμής αναφορικά με τον αντικαταστάτη του κ. Λαζόπουλου, δεν έχουν ευδοκιμήσει. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα ότι η δυστοκία που υπάρχει και που σχετίζεται με τις τεράστιες ευθύνες και δυσκολίες μίας τέτοια θέσης, σύντομα θα ξεπεραστεί και θα βρεθεί γρήγορα το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει τη διοίκηση των νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης και Διδυμότειχου.

Έρευνα για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου
Την ομόφωνη έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΠΓΝΕ έλαβε το αίτημα δύο φοιτητριών του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ ΑΜΘ για τη διεξαγωγή έρευνας με ερωτηματολόγια στο νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Διδυμοτείχου.
Η διεξαγωγή μελέτης με χρήση ερωτηματολογίου θα γίνει στο πλαίσιο εκπόνησης πτυχιακής εργασίας, με τίτλο: «Συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας των Νοσηλευτών. Παράγοντες που οδηγούν στην απουσία από την εργασία και τη λήψη αναρρωτικών αδειών». Όπως επισημαίνεται, τα δεδομένα του Νοσηλευτικού προσωπικού, όπως περιγράφονται στο συνημμένο ερωτηματολόγιο που προσκόμισαν οι φοιτήτριες, δεν θα αφορούν σε προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων, με τα οποία είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και θα δοθούν στις ενδιαφερόμενες προσωπικά.