Η έλλειψη του αισθήματος καθήκοντος που προάγεται μέσα στον ελληνικό κοινωνικό και πολιτικό χώρο, στιγματίζει την εποχή μας με την ιδεολογία του βολέματος. Έτσι, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το δούναι-λαβείν του ρουσφετιού, το οποίο φαίνεται να είναι αναπόσπαστα δεμένο με κάθε μορφή δημόσιας ζωής. Η ρουσφετολογία πέρασε στο λαό μας και πολιτογραφήθηκε στη Χώρας μας, Όταν ο Νεοέλληνας έχει ως παντοδύναμο Θεό το μέσον και ενδίδει στην αυθόρμητη συναλλαγή του ρουσφετιού, στην ουσία δεν μπορεί να θεωρηθεί πολίτης με ελεύθερη συνείδηση.
Για την πρόοδο του δημοκρατικού συστήματος πρέπει σαφώς να πραγματοποιηθούν νέα βήματα. Πρέπει να δοθεί προσοχή στην τόσο κακοπαθημένη στον τόπο μας παιδεία. Ο μαθητής που μαθαίνει παπαγαλία γνώσεις, όταν γίνει πολίτης, θα δέχεται άβουλα τις από κομματικής έδρας ψευδολογίες και απάτες. Είναι απαραίτητη η πολιτική κοινωνικοποίηση των νέων για τη διαμόρφωση πολιτών, που θα μετέχουν ενεργητικά και κυρίως συνειδητά στην πολιτική ζωή.
Απαραίτητα είναι ορισμένα νομοθετικά και συνταγματικά μέτρα για να επιτευχθεί η εξάλειψη της ρουσφετολογίας. Οι προσλήψεις σε θέσεις του δημοσίου θα πρέπει να γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια και με αξιοκρατικούς διαγωνισμούς. Πρέπει να δημιουργηθούν κόμματα αρχών και να καλλιεργηθεί η πολιτική της ευθύνης, να καθιερωθεί το αδίκημα της αθέμιτης εξυπηρέτησης, γιατί μόνο με την ποινικοποίηση του ρουσφετιού μπορεί να αναβαθμισθεί η δημοκρατία.
Δεν πρέπει να προβληματιζόμαστε όταν, για παράδειγμα, οι φοιτητές μας αγωνιούν για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, απογοητεύονται από τις ανισότητες και κοινωνικές αδικίες που βλέπουν γύρω τους και μπαίνουν στη συλλογιστική του «βολέματος» όχι δηλαδή φροντισμένη προετοιμασία με γνώσεις, γνώση για εξειδικεύσεις για να αντιμετωπίζουν τη ζωή τους, αλλά τρόπους προσβάσεων και πρακτικές αξιοποίησης τους. Προς τις κατευθύνσεις θα διοχετευτεί η δραστηριότητά τους, εκέι θα υποταχθεί η ιδεολογία τους, εκεί θα μορφοποιηθεί η αντίληψη τους για τη ζωή και τον κοινωνικό τους ρόλο.
Χαρά Καλαμογιώργου