Εκτός Θράκης, ακριβός και σπάνιος ο φετινός οβελίας
Της Κικής Ηπειρώτου από την εφημερίδα «Η Γνώμη»
Σπάνια και ακριβοθώρητα είναι τα εντόπια αμνοερίφια, τα οποία είθισται να αποτελούν το κλασικό έδεσμα του πασχαλιάτικου τραπεζιού. Οι ζωονόσοι έχουν κυριολεκτικά αφανίσει ολόκληρα κοπάδια, με αποτέλεσμα οι κρεοπώλες του Έβρου να έχουν ήδη ξεκινήσει την αναζήτηση και προμήθεια αμνοεριφίων από άλλες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, με τη φετινή μείωση στην παραγωγή να αγγίζει το 40%, τα διαθέσιμα αμνοερίφια αναμένεται να είναι λιγότερα και δυστυχώς ακριβότερα από πέρυσι.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρη Καμπούρη, η φετινή παραγωγή αμνοεριφίων αγγίζει και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως ξεπερνά το 40%, αφού οι ζωονόσοι έχουν καταστρέψει κοπάδια σε όλη την Ελλάδα, με τον Έβρο και τη Θράκη να ανήκουν στις περιοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες.
Λόγω αυτής της κατάστασης αλλά κι εξαιτίας των οικονομικών ζημιών που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι από τις ζωονόσους, ο κ. Καμπούρης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι οι κτηνοτρόφοι δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση να διαθέσουν το προϊόν τους στους εμπόρους κάτω των 6,6 ευρώ/κιλό, τιμή αυξημένη κατά ένα ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
«Δεν μας φτάνουν οι ζωονόσοι (καταρροϊκός πυρετός και ευλογιά) που αφανίζουν το ζωικό μας κεφάλαιο, έχουμε και το κόστος εκτροφής να βαίνει ολοένα και μεγαλύτερο» τόνισε ο κ. Καμπούρης και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να πληρώσουν τα “σπασμένα” οι καταναλωτές, απλώς θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούμε άλλο πια να βγαίνουμε εμείς ζημιωμένοι. Έμποροι και κρεοπώλες θα πρέπει να συμπιέσουν το περιθώριο κέρδους τους και έτσι καθένας να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί».
Ο πρόεδρος της ΠΕΚ έκρουσε, επίσης, τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, αλλά και τις «πονηρές», όπως τόνισε, διαφημίσεις, καλώντας τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους.
Από την πλευρά τους, οι κρεοπώλες του Έβρου έχουν ήδη ξεκινήσει να αναζητούν προϊόντα από άλλες περιοχές της Ελλάδας, αποκλείοντας κάθε περίπτωση για εισαγόμενα αμνοερίφια. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, δεδομένης της έλλειψης, ο αριθμός των διαθέσιμων προϊόντων δεν θα είναι όσο μεγάλος ήταν τις προηγούμενες χρονιές, ενώ και η τιμή αναμένεται να κυμανθεί σε υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα…
Έλεγχοι από την Περιφέρεια ΑΜΘ
Ιδιαίτερη βαρύτητα στην εντατικοποίηση των ελέγχων δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενόψει του Πάσχα. Για τον καλύτερο συντονισμό της προσπάθειας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα συνάντηση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργου Παυλίδη με το Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Σωτήρη Παπαδόπουλου και το Διευθυντή Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ κ. Αχιλλέα Σαχπατζίδη.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν, το θέμα της μετακίνησης των αμνοεριφίων από τη Ροδόπη, το θέμα των κτηνιατρικών ελέγχων οι οποίοι θα εντατικοποιηθούν ενόψει της εορταστικής περιόδου και ο έλεγχος της διάθεσης στην αγορά όλων των τροφίμων ζωικής προέλευσης. Εξάλλου, με ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ ενημερώνει τους καταναλωτές σχετικά με το κρέας και τα προϊόντα του και εφιστά την προσοχή των επιχειρήσεων τροφίμων στην τήρηση της σχετικής νομοθεσίας. Επιπλέον, με απόφαση του Περιφερειάρχη, θα ενισχυθεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Καβάλας με προσωρινή διάθεση κτηνιάτρων από γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες προκειμένου να λυθούν τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Τέλος, συζήτηση έγινε για την κατάσταση των ζωονόσων και νόσων των πτηνών στις γειτονικές Τουρκία και Βουλγαρία.