σήμα γυναίκαςΕνώνουμε για άλλη μια φορά τη φωνή μας, γυναίκες και άντρες, με αφορμή τη Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Παίρνουμε τη σκυτάλη του αγώνα από τις ράφτρες και τις υφάντρες της Ν. Υόρκης, που στις 8 του Μάρτη του 1857, σήκωσαν ανάστημα απέναντι στη εκμετάλλευση τους. Διεκδίκησαν λιγότερες ώρες εργασίας και όχι εξαντλητικό ωράριο, ίσο μισθό για την ίση δουλειά με τους άντρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας . Μας έδειξαν το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης και της κοινωνικής απελευθέρωσης.
158 χρόνια μετά η επέτειος της 8 του Μάρτη 2015, βρίσκει τη χώρα μας βυθισμένη σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση που υπονομεύει τα θεμελιώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα γυναικών και ανδρών με την ανατροπή του συνόλου των εργασιακών σχέσεων καθιστώντας τες περισσότερο ελαστικές και άτυπες. Διευρύνει όμως ακόμη περισσότερο την άνιση μεταχείριση των γυναικών στην αγορά εργασίας και στο όνομα του χρέους. μας ζητούν να συμβιβαστούμε με την ευέλικτη, ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη δουλειά με «ημερομηνία λήξης».
Διεκδικούμε:
• Ενσωμάτωση της αρχής της ισότητας των φύλων σε όλες ανεξαιρέτως τις πολιτικές με όρους πρακτικούς και μετρήσιμους ώστε να στηρίζονται έμπρακτα οι πιο ευάλωτες ομάδες – στην πλειοψηφία τους γυναίκες –που οδηγούνται σε περιθωριοποίηση. Εξάλλου αυτό αποτελεί δέσμευση όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. μέσα στα πλαίσια της ανακήρυξης του 2010 ως ευρωπαϊκού έτους καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και κυρίως την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών, στους τομείς της εκπαίδευσης, φροντίδας παιδιών και εξαρτημένων ατόμων. Η ενίσχυση αυτή θα έχει διπλό όφελος για την κοινωνία : δημιουργία θέσεων εργασίας και ελάφρυνση των οικογενειακών βαρών και θα επιτρέψουν στη γυναίκα να γίνει περισσότερο παραγωγική στην εργασία της.
• Ολοκλήρωση της αρχής της ισόρροπης δημοκρατίας, με την συμμετοχή των γυναικών στα πολιτικά, αλλά κυρίως στα οικονομικά κέντρα λήψης των αποφάσεων, ώστε να διασφαλίζεται καλύτερη ισορροπία στις αποφάσεις που αφορούν και τα δύο φύλα.
• Διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, με διεύρυνση της χρηματοδότησης των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, η οποία μέχρι σήμερα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισφορές των εργαζομένων και η οποία λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με τις δημογραφικές τάσεις απαιτεί νέες πηγές στήριξης.
• Περεταίρω βελτίωση της εργασιακής και ασφαλιστικής προστασίας της μητρότητας δεδομένου και του πολύ σοβαρού δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.
Η Διοικούσα Επιτροπή