Φωτοβολταϊκά ΠαπαδόπουλοςΤον δρόμο για φθηνό αγροτικό ρεύμα με την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά από αγρότες, κτηνοτρόφους και
αλιείς ανοίγει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο απερχόμενος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Με αυτόν τον τρόπο οι αγρότες μπορούν να μειώσουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος της εκμετάλλευσης τους.
Πρόκειται για το περίφημο «net metering» (όπως είναι γνωστή διεθνώς η πρακτική), δηλαδή το συμψηφισμό του ρεύματος που παράγει το φωτοβολταϊκό με το ρεύμα που καταναλώνεται στην επιχείρηση του ιδιώτη, εν προκειμένω στην αγροτοκτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Οι παραγωγοί αποκτούν το δικαίωμα να εγκαταστήσουν μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα στο χωράφι, το στάβλο, το θερμοκήπιο, την πτηνοκτηνοτροφική μονάδα, ακόμα και σε αλιευτικά καταφύγια και να καλύψουν, μέσω αυτών, το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών τους. Όπως είναι φανερό, το μέτρο αφορά άμεσα τις γεωτρήσεις οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα υψηλό ποσοστό του κόστους παραγωγής, το οποίο και μπορούν να μηδενίσουν.
Το αρχικό σχέδιο του ΥΠΕΚΑ προέβλεπε ανώτερο όριο το ανώτερο πλαφόν στα 10 KW, κάτι που δεν κάλυπτε τις ανάγκες των αγροτών δεδομένων των πολύ μεγαλύτερων καταναλώσεων που απαιτούνται για τις αρδεύσεις. Όμως μετά από πίεση των αγροτικών οργανώσεων και του συλλόγου μελετητών φωτοβολταϊκών συστημάτων, το όριο πήγε τελικά στα 20 kW, ή μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης, με ανώτατο όριο τα 500 kW. Σε κάθε περίπτωση όμως, μόνο ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αυτοκατανάλωσης μπορεί να εγκατασταθεί ανά ρολόι της ∆ΕΗ.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, με το σημερινό κόστος των φωτοβολταϊκών, η απόσβεση της επένδυσης μπορεί να γίνει μέσα σε 5-6 χρόνια. Βεβαίως, «κλειδί» για την αξιοποίηση του μέτρου βρίσκεται στη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός προϊόντος που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο έργο κινείται ήδη η Πειραιώς ενώ ζωηρό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει κι άλλες τράπεζες. «Με ένα χαμηλότοκο δάνειο της τάξης του 5%-6% μια τέτοια επένδυση είναι βιώσιμη, ενώ και για τις τράπεζες το ρίσκο είναι περιορισμένο δεδομένου ότι διασφαλίζονται μέσω της ενιαίας ενίσχυσης που εισπράττουν οι αγρότες», σημειώνει ο κ. Σπανούλης.Οι διατάξεις αφορούν σε σταθερά Φ/Β συστήματα τα οποία εγκαθίστανται στον ίδιο ή όμορο χώρο με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης τις οποίες τροφοδοτούν και οι οποίες συνδέονται
στο Δίκτυο. Τα Φ/Β συστήματα μπορεί να εγκαθίστανται επί κτιρίων ή επί εδάφους ή άλλων κατασκευών, περιλαμβανομένων και αυτών του πρωτογενούς τομέα, σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία.
Δικαίωμα ένταξης έχουν φυσικά πρόσωπα (επιτηδευματίες ή μη) ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φ/β σύστημα είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κλπ) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου.
Η Σύμβαση Ενεργειακού Συμψηφισμού, εφεξής, συνάπτεται μεταξύ του αυτοπαραγωγού και της ΔΕΗ και ισχύει για είκοσι πέντε (25) έτη, με έναρξη ισχύος την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του φ/β συστήματος.
Πηγή: agronews.gr-B2Green

Τι πρέπει να κάνετε αν είστε αγρότες και ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε φθηνό αγροτικό ρεύμα
Κατ’αρχάς επικοινωνήστε με ειδικευμένο στα φωτοβολταϊκά, Ηλεκτρολόγο-Μηχανολόγο
Μηχανικό ή με μία σοβαρή τεχνική εταιρεία με εξειδίκευση στα φωτοβολταϊκά. Ο Ηλ-Μηχ
Μηχανικός θα υπολογίσει το φωτοβολταϊκό που χρειάζεστε για να καλύψετε τις
καταναλώσεις σας σε ρεύμα και εν συνεχεία το κόστος του και το νόμιμο και ασφαλή τρόπο τοποθέτησης.
Αδαμάντιος Παπαδόπουλος
Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc
Ηφαίστου 4 – Ν.Ορεστιάδα
1ος Όροφος
Τηλ: 25520 22428
www.apenergy.gr