Στη βουλή το ρεπορτάζ του thraki Νεα για την παιδιατρική κλινική του ΠΓΝΕ (Διδυμοτείχου)
Το χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του thraki Νεα, για τις τραγικές ελλείψεις στην παιδιατρική κλινική του
νοσοκομείου Διδυμοτείχου κατέθεσαν στη βουλή με ερώτησή τους προς τον υπουργό υγείας και κοινωνικών ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου και Σάκης Βαρδάλης. Οι βουλευτές παραθέτουν τα στοιχεία και ρωτούν πώς θα καλυφθούν τα κενά.
Η ερώτηση αναλυτικά:
Η ακολουθούμενη πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Δημόσιας Υγείας, που ακολουθείται μέχρι σήμερα, έχει ως αποτέλεσμα τμήματα και κλινικές, ακόμα και ολόκληρα νοσοκομεία, να βρίσκονται στα όρια της λειτουργίας τους, να δυσκολεύονται να καλύψουν στοιχειωδώς τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, όπου την ώρα που τα περιστατικά αυξάνονται, ο αριθμός των γιατρών μειώνεται. Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είναι τεράστιες και αφορούν σχεδόν όλες τις κλινικές, ενώ τα κενά των εφημεριών, καλύπτονται μερικώς με μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της ΠΕ Έβρου.
Εντονότερο είναι το πρόβλημα στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, της οποίας η λειτουργία απειλείται. Η Κλινική έχει απομείνει μόλις με τρεις γιατρούς, μετά και από τη λήξη της σύμβασης της μοναδικής επικουρικού γιατρού, για τη θέση της οποίας δεν υπάρχει αντικαταστάτης ούτε ειδικευόμενος, ούτε καν αγροτικός γιατρός για να βοηθάει στον τεράστιο όγκο δουλειάς. Μόνο μέσα στο 2014 η κλινική εξέτασε 15.000 παιδιά, ενώ για τις ανάγκες των 700 παιδιών που νοσηλεύτηκαν στις εφημερίες δεν υπάρχει καν νοσηλευτής. Αντίστοιχα μεγάλος είναι ο αριθμός των παιδιών που εξετάζει και η μοναδική παιδίατρος του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας.
Παράλληλα η κλινική καλύπτει και τη μαιευτική και τις 400 περίπου γέννες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.
Να σημειώσουμε επίσης ότι το Νοσοκομείο του Διδυμότειχου καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών ολόκληρου του βόρειου και κεντρικού τμήματος της Π.Ε. Έβρου. Μέχρι πριν τέσσερα περίπου χρόνια, πριν από τη λειτουργία της συγκεκριμένης Κλινικής, όλα τα περιστατικά που έχριζαν νοσηλείας εξυπηρετούνταν από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολη.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
• Να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής και συνολικά του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, για να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών.
• Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία, για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι.
Διαβάστε: Νέο πλήγμα για την παιδιατρική του νοσοκομείου Διδυμοτείχου