Ξανά το θέμα των πλημμυρών του Έβρου στη βουλή
Για ακόμη μία φορά, κατατέθηκε ερώτηση στη βουλή για τις πλημμύρες, τις καταστροφές και την επόμενη μέρα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου, ρωτούν τους υπουργούς παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας, οικονομίας, υποδομών, ναυτιλίας και τουρισμού, και εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης.
Στην ερώτηση αναφέρεται:
Πριν ακόμα καταφέρουν, οι κάτοικοι της Π.Ε. Έβρου, να συνέλθουν από τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες του Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 2014, ήρθαν αντιμέτωποι με νέα ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή, εξαιτίας της απουσίας των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων και σε αυτή την περιοχή.
Κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, η στάθμη του ποταμού Έβρου ανέβηκε πάνω από το όριο συναγερμού, έσπασαν αναχώματα με αποτέλεσμα το νερό να εισέλθει σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πλημμύρισαν σπίτια αλλά και χωριά, όπως τα Λαγυνά και ο Πόρος που εκκενώθηκαν λόγω των ορμητικών νερών, ενώ σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν λειτούργησαν.
Μετά από μια σχεδόν ολόκληρη εβδομάδα των πλημμυρικών φαινομένων, οι πρώτες εκτιμήσεις, δείχνουν ότι οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες ιδιαίτερα για την μικρομεσαία αγροτιά.
Συνολικά έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 220.000 στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Το γεγονός αυτό μετατοπίζει πολύ αργότερα, από τον κανονικό, το χρόνο της επανακαλλιέργειας των περιοχών αυτών, κάνοντας φανερό ότι οι γεωργοί θα χάσουν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, αφού χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να αποτραβηχτούν τα νερά και να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.
Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί και οι αγροτικές υποδομές. Έχουν πλημμυρίσει περισσότερες από 500 γεωτρήσεις και αντλητικά συγκροτήματα, με αποτέλεσμα οι αγρότες να στερούνται των απαραίτητων επαγγελματικών υποδομών και εργαλείων.
Τέλος τεράστιες είναι και οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς εκατοντάδες είναι τα πνιγμένα ζώα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις μεγάλες απώλειες, από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά, που πρόσφατα είχαν σημειωθεί στην περιοχή, οξύνουν το πρόβλημα των κτηνοτρόφων του Έβρου.
Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό των καταστροφών, γίνεται φανερό ότι πολλοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν θα είναι σε θέση να παραδώσουν την πρώτη ύλη σε πολλές μεταποιητικές γεωργικές μονάδες που έχουν συμφωνητικά με ρήτρες και φυσικά δεν θάχουν ούτε εισόδημα.
Για ακόμη μια φορά, οι κάτοικοι της περιοχής του Έβρου, θα πληρώσουν πολύ ακριβά τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης μέχρι σήμερα πολιτικής, της μη διάθεσης των απαραίτητων πόρων για τον σχεδιασμό, μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία φυσικά δεν είναι επιλέξιμα και από τα ΕΣΠΑ αφού και οι ευρωκοινωνικοί πόροι είναι για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι των λαϊκών αναγκών.
Για την αντιμετώπισης της κατάστασης είναι αναγκαίο εκτός από την άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των ζημιών, να προχωρήσει η δημιουργία Δημόσιου φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και του νομού, με περιφερειακή και νομαρχιακή δομή, η ανάπτυξη συνεργασίας με Βουλγαρία – Τουρκία για τη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων των ποταμών Εβρου και Αρδα και το σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για την:
1. Να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων.
2. Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών. Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη.
3. Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών.
4. Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) αποζημίωση των ζημιών, από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες.
5. Έγκριση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων κλπ. στο Ν. Έβρου με την προώθηση και της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών.