Δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι ζούμε στην εποχή της οικονομολατρείας. Κάθε τυπικό ελληνικό σπίτι αναλώνει σχεδόν όλο το χρόνο του σε συζητήσεις για θέματα οικονομίας και οικονομικών.
Έτσι λοιπόν το Χρηματοοικονομικό Φορουμ Θράκης, στη προσπάθεια του να αναβαθμίσει το δημόσιο διάλογο πάνω σ αυτά τα ζητήματα, δημιούργησε το Στρογγυλό Τραπέζι Συζητήσεων, που είναι ουσιαστικά μια ημερίδα με ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα και κοινό.
Το 1ο Στρογγυλό Τραπέζι έλαβε χώρα στις 2 Σεπτεμβρίου και συμμετείχαν σ’ αυτό σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο της οικονομίας, της πολιτικής και της λογοτεχνίας.

Κύριοι Άξονες του 1ου Στρογγυλού Τραπεζιού Συζητήσεων:

Η Ευρώπη είναι αρκετά έτοιμη για να βοηθήσει την Ελλάδα; Οι αγορές μπορούν να εμπιστευτούν τους Ευρωπαίους ηγέτες όταν επιμένουν ότι η Ελλάδα είναι η εξαίρεση; Μετά απο τόσους μήνες , μετά απο τόσες συζητήσειςΔ φαίνεται ότι οδηγηθήκαμε σ ένα σπάνιο συμβιβασμό. Είναι όμως αυτό αρκετό; μπορεί μια οικονομία να επιβιώσει όταν χρωστά το 150 %του ΑΕΠ της;

Το σχέδιο της Ευρώπης για την Ελλάδα είναι περισσότερα λεφτά και μεγαλύτερη λιτότητα. Η Γαλλία και η Γερμανία προωθούν μια διαφορετική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη πιο σκληρούς όρους και καλύτερο συντονισμό για να αποφύγουν μια νέα κρίση χρέους. Χρειάζεται άραγε η Ελλάδα ένα νέο σχέδιο Μαρσαλ για να ανακάμψει;

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε μερικές απο τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών στην ημερίδα.

* Μάικλ Χάιζε, Επικεφαλής Οικονομικών του ομίλου Allianz global.

«Στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα ένα σχέδιο Μάρσαλ που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις της χώρας να διορθώσουν την κακή εικόνα που έχουν προς το εξωτερικό για να μπορέσουν να βγουν σύντομα στις αγορές.»

* Ούρσουλα Ένγκελεν-Κέφερ, πρώην Αντιπρόεδρος των Γερμανικών συνδικάτων.

«Οι Έλληνες , οι Γερμανοί αλλά και οι άλλοι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι είναι καιρός να αλλάξουν την πορεία της δημοσιονομικής, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Πολιτική αντίδραση απαιτείται επειγόντως από τα συνδικάτα και την κοινωνία των πολιτών.»

* Ολιβέρ Έβερλινγκ, Διευθύνων Σύμβουλος της «Rating Evidence» Ltd (Όικος Άξιολογησης).

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο θέτει κανόνες στον τρόπο που λειτουργούν οι Όικοι Άξιολογησης, αλλά ξεκίνησε να εξετάζει εναλλακτικές δομές για να μειώσει την εξάρτηση από τους οργανισμούς αξιολόγησης των ΗΠΑ.»

* Νικόλας Σ. Μουσιόπουλος, Καθηγητής &
Αντιπρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

«Η Ελλάδα αυτοπαγιδεύτηκε και οδηγήθηκε στην κρίση γιατί δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα την ανάγκη θεσμικών και δομικών αλλαγών στη συγκρότηση του κράτους και της κοινωνίας ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στην παγκοσμιοποιημένη νέα τάξη πραγμάτων. Αναγκαίες συνθήκες για να ξεπεράσουμε την κρίση είναι, προφανώς, η εξυγίανση της κρατικής μηχανής με συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, επιβολή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου και εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης για επενδύσεις στη χώρα.»

Πολιτιστική Εκδρομή

Στις 3 Σεπτεμβρίου το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης διοργάνωσε μια πολιτιστική εκδρομή στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσημβρίας και της Μαρώνειας για να γνωρίσουν απο κοντά οι ξένοι και οι Έλληνες επισκέπτες τη λιτότητα και το μεγαλείο του αρχαιοελληνικού κάλλους σε συνδυασμό με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της Θράκης.

Επικοινωνία
Γραμματεία του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης
Βενιζέλου 9
Αλεξανδρούπολη
Ελλάδα τ.κ 68100

Tηλ. 25510 81122,
Κιν.: 6951 819 481, 6941 545 351, 6978 112 509
e-mail: efofthraceoffice@gmail.com, efofthraceassistance@gmail.com

Η σελίδα του Οικονομικού Φόρουμ Θράκης
www.economicforumofthrace.eu