ΤοψίδηςΜε επιστολή του στους νέους βουλευτές Έβρου, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, αναφέρεται σε 12 σημεία, τα οποία επηρεάζουν την οικονομική ζωή του νομού και πρέπει να επιλυθούν. Μεταξύ των προβλημτων, είναι η επιστροφή του 12% στις επιχειρήσεις, οι χρεώσεις της ΑΕΠΙ, οι φορολογικοί συντελεστές, οι τιμές των καυσίμων, οι μεταφορές και ο ζεόλιθος.
Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριοι Βουλευτές,
Με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων σας, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, ως συμβουλευτικού οργάνου της πολιτείας, θεωρεί σκόπιμο να σας ενημερώσει για τα ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού, ώστε από κοινού να εργαστούμε για την αναστροφή της ύφεσης και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της περιοχής.
1)Διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει, αναφορικά με τις κρατικές ενισχύσεις προς τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και το ενδεχόμενο ανάκτησής τους και την οριστική κατάργηση της ανάκτησης επιδότησης επιτοκίου.
2)Καταβολή της επιδότησης του 12% του κόστους μισθοδοσίας των επιχειρήσεων για τα έτη 2010 (β’ εξάμηνο) έως 2014. Το εν λόγω ζήτημα αποτελεί συλλογική απαίτηση των επιχειρήσεων της Θράκης, οι οποίες έχουν ήδη υποστεί οικονομική βλάβη από την σημαντική καθυστέρηση της καταβολής της συγκεκριμένης επιδότησης. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει πολλαπλές παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία και τον ΟΑΕΔ, χωρίς δυστυχώς μέχρι σήμερα να διευθετηθεί το ζήτημα, εις βάρος των επιχειρήσεων
3)Αναστολή Λειτουργίας του Εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Ορεστιάδας. Η πρόσφατη απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του ζαχαρουργείου της Ορεστιάδας θα επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα, όχι μόνο στους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, αλλά και σε πλήθος επαγγελματιών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη λειτουργία του εργοστασίου.
4)Ρύθμιση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών προς τον ΟΑΕΕ, άρση των κατασχέσεων και των ποινικών διώξεων. Αποτελεί, ίσως, το ζήτημα που απασχολεί το σύνολο των επαγγελματιών της περιοχής, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών. Παρά το πλήθος υπομνημάτων και προτάσεων προς τα αρμόδια υπουργεία, μέχρι και σήμερα, δεν έχει εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση που θα δώσει στους επαγγελματίες την ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τον Οργανισμό.
5)Θεσμοθέτηση μειωμένων φορολογικών συντελεστών, έτσι ώστε, η Π.Ε Έβρου να εξισωθεί φορολογικά με τις άλλες γειτονικές οικονομίες (Τουρκία, Βουλγαρία), όπου η φορολογία των επιχειρήσεων είναι σημαντικά χαμηλότερη, γεγονός που καθιστά τις επιχειρήσεις του Έβρου μη ανταγωνιστικές.
6)Μείωση των τελών κυκλοφορίας για τα Φ.Ι.Χ και Φ.Δ.Χ, όταν η έδρα της επιχείρησης βρίσκεται στον Νομό Έβρου και επιστροφή (μερική ή ολική) του φόρου στα καύσιμα κίνησης για μια συγκεκριμένη ποσότητα, ανά όχημα κατ’ έτος.
7)Σύνδεση των μεταποιητικών επιχειρήσεων με το φυσικό αέριο. Με το έργο αυτό θα επιτευχθεί μείωση συνολικά στην παραγωγή των βιοτεχνικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων της ακριτικής περιοχής μας, η οποία θα επηρεάσει σημαντικά και την ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων.
8)Ιδιαίτερη χρηματοδοτική ενίσχυση στην δημιουργία και λειτουργία μεταποιητικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στην μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων (σκόρδο, όσπρια, σιτηρά κλπ) και κτηνοτροφικών προϊόντων (αλλαντικά, γαλακτοκομικά, ζωοτροφές κα) που παράγονται στην οικονομία του Έβρου.
9)Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις αμοιβές και τους τρόπους είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων από την αστική εταιρεία ΑΕΠΙ. Πρόκειται για ένα από τα χρόνια προβλήματα της επιχειρηματικής κοινότητας, δεδομένων των υψηλών αμοιβών και της διακριτικής ευχέρειας που έχει δοθεί στην συγκεκριμένη εταιρία για τον καθορισμό των αμοιβών και των διαδικασιών είσπραξης αλλά και του μοναδικού παραδείγματος στην ελληνική νομοθεσία όπου επιτρέπεται η χρήση της Ελληνικής Αστυνομίας για ιδιωτικές διαφορές.
10)Κατασκευή περιφερειακού για την σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το λιμάνι και την ΒΙΠΕ. Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο ήδη έχει ανακοινωθεί από τον απερχόμενο υπουργό μεταφορών κ. Χρυσοχοΐδη, αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την αναπτυξιακή πολιτική της περιοχής μας, ιδιαίτερα μέσα από την δημιουργία διαμετακομιστικών κέντρων.
11)Ηλεκτροκίνηση των τραίνων Θεσσαλονίκης – Ορμενίου. Το υψηλό κόστος μεταφοράς των προϊόντων που παράγονται στην περιοχή μας καθιστά τις επιχειρήσεις μας μη ανταγωνιστικές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Το συγκεκριμένο έργο δύναται να ανακουφίσει όλες τις επιχειρήσεις του νομού μας που διαθέτουν τα προϊόντα τους και εκτός νομού, βελτιώνοντας σημαντικά το κόστος μεταφοράς.
12)Αξιοποίηση του φυσικού ζεόλιθου. Η παραγωγή ζεόλιθου θα έχει οπωσδήποτε θετικές επιπτώσεις στην επαγγελματική και οικονομική κίνηση της περιοχής μας. Παρά το ενδιαφέρον που έχει υπάρξει για την επένδυση αυτή, μέχρι και σήμερα, δεν έχουν αξιοποιηθεί τα κοιτάσματα της περιοχής.
Κύριοι βουλευτές,
Ευελπιστώ ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα μέσα από κοινές δράσεις και ενέργειές θα πετύχουμε την υλοποίησή τους με στόχο την ανάκαμψη της τοπικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας.
Το Επιμελητήριο Έβρου παραμένει στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή αρωγή θεωρήσετε απαραίτητη και στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε αναγκαία μια συνάντηση μαζί σας, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε συνολικά για τα ζητήματα του επιχειρηματικό κόσμου του Νομού Έβρου.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ