εθνολογικό μουσείο ΘράκηςΤην Παρασκευή 30 Ιανουαρίου στις 9:30 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία The Italian (2005, 90′) του Αντρέι Κραβτσούκ στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ε.Μ.Θ. στο πρόγραμμα «Δια βίου μάθηση – Grundtvig» – «Lifelong learning programme» για την υλοποίηση του έργου «Το βλέμμα του Οδυσσέα: Ιστορίες της μετανάστευσης μέσα από τον ανατολικό-ευρωπαϊκό κινηματογράφο».
Η ταινία απέσπασε οκτώ μεγάλα βραβεία, ανάμεσά τους και την Κρυστάλλινη Άρκτο στο 55ο Φεστιβάλ Βερολίνου και ήταν η υποψηφιότητα της Ρωσίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ το 2006.
Είσοδος ελεύθερη.
Υπόθεση:
Ο εξάχρονος Βάνια ζει σε ένα ορφανοτροφείο σε ένα ρωσικό χωριό και σύντομα θα υιοθετηθεί από μια οικογένεια Ιταλών. Ο μικρός όμως θέλει να βρει την βιολογική του μητέρα, κι αρχίζει μια απίστευτη οδύσσεια προκειμένου να το πετύχει, ξεκινώντας από το να μάθει ανάγνωση προκειμένου να κλέψει τα στοιχεία της από τα αρχεία του ορφανοτροφείου.
Η πρόωρη ενηλικίωση ενός ορφανού αγοριού που αναζητά τα ίχνη της βιολογικής του μητέρας, πηγαίνοντας κόντρα στο καθεστώς εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης που κυριαρχεί στην επαρχιακή Ρωσία.

Το trailer της ταινίας.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Το βλέμμα του Οδυσσέα: Ιστορίες της μετανάστευσης μέσα από τον ανατολικό-ευρωπαϊκό κινηματογράφο» :

Μέσω του Προγράμματος Grundtvig η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχορηγεί δράσεις για την προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας, της ποιότητας, της καινοτομίας και της ευρωπαϊκής διάστασης σε όλους τους τομείς εκπαίδευσης ενηλίκων. Το Πρόγραμμα Grundtvig απευθύνεται σε κάθε ίδρυμα/ οργανισμό που δραστηριοποιείται στην εκπαίδευση ενηλίκων (ανεξαρτήτως αν ανήκει στην τυπική, μη τυπική ή άτυπη εκπαίδευση), καθώς και στο προσωπικό και τους εκπαιδευόμενους των φορέων εκπαίδευσης ενηλίκων.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από 5 χώρες: Βέλγιο, Ελλάδα, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία και θα πραγματευτούν την έννοια της μετανάστευσης, όπως αυτή παρουσιάζεται στον ανατολικό ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Ο κινηματογράφος αποτελεί το κοινό συστατικό γι” αυτό το εκπαιδευτικό έργο και στόχος του είναι να αποτελέσει την αφορμή για να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή ιθαγένεια, την μετανάστευση και τον διεθνή κινηματογράφο (από αισθητική και ανθρωπολογική σκοπιά), την αναπαράσταση του ταξιδιού και του πολιτιστικού σοκ, των μεικτών γάμων και του τρόπου που αυτοί αποτυπώνονται σε φιλμ και επιπλέον την επίδραση που έχει ο κινηματογράφος στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Ο μύθος του Οδυσσέα αποτελεί το σύμβολο μιας κοινής κληρονομιάς και δείχνει την ανάγκη για εξάλειψη των φαντασμάτων του παρελθόντος και την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

Στη διάρκεια των δύο ετών που θα διαρκέσει το έργο αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνολικά 5 συναντήσεις σε 5 χώρες, στις οποίες θα συμμετάσχει ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών.