δερμεντζόπουλοςΟ υφυπουργός παιδείας και υποψήφιος βουλευτής Έβρου με τη Νέα Δημοκρατία Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη
στο ithraki.

  •  7 μήνες στο Υπουργείο Παιδείας, τι καταφέρατε να αλλάξετε στον πολύπαθο χώρο της εκπαίδευσης;

Η Παιδεία αποτελεί ένα από τους βασικότερους πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης όλων των αναπτυγμένων κοινωνιών. Χωρίς γερά θεμέλια στον κρίσιμο αυτό τομέα δεν μπορεί η χώρα να αποκτήσει την απαραίτητη ώθηση για να παραμείνει σε τροχιά εξόδου από την κρίση. Και λέω Παιδεία, και όχι μόνο εκπαίδευση, διότι τα παιδιά μας θα πρέπει να αποκομίζουν ως εφόδια από το σύστημα της δημόσιας και δωρεάν, αλλά και της ιδιωτικής εκπαίδευσης πέρα από τις γνώσεις και τις δεξιότητες, αξίες και ιδανικά.

Το γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2014 μου ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ήταν ταυτόχρονα ιδιαίτερη τιμητικό εκ μέρους του Πρωθυπουργού και συνάμα μεγάλη ευθύνη για μένα.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, από τον περασμένο Ιούνιο και μέχρι σήμερα αγωνίστηκα σκληρά για να λειτουργήσουν τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο ομαλά με εκπαιδευτικούς στις αίθουσες διδασκαλίας και βιβλία για τους μαθητές.

Προχώρησα σε μια σειρά παρεμβάσεων βελτιώνοντας τον τρόπο προαγωγής των μαθητών στο Λύκειο. Άλλαξα προς όφελος των μαθητών τις προβλέψεις του Νόμου για το Νέο Λύκειο, παρέχοντας δίκαιο τρόπο βαθμολόγησης και προαγωγής.

Μείωσα τον όγκο της ύλης στο Λύκειο, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των γνώσεων που θα διδάσκεται. Δίνουμε, επομένως στους μαθητές τα απαραίτητα και αναγκαία εφόδια γνώσεων με τρόπο που μπορούν να τα αφομοιώσουν. Ποσοστιαία, στην Α’ και Β’ Λυκείου η μείωση της ύλης κυμαίνεται στο 25-30%.

Δρομολόγησα τις διαδικασίες για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, γιατί πρέπει αυτοί που αξιολογούν τα παιδιά μας να ελέγχονται για τις δυνατότητές τους και να επιβραβεύονται οι άριστοι.

Παιδεία, όπως είπα δεν είναι μόνο η διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού, η υλικοτεχνική υποδομή και τα προγράμματα σπουδών. Είναι και η παροχή αξιών στους μαθητές μας. Στο πλαίσιο αυτό στους επτά μήνες που θητεύω στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δρομολόγησα μια σειρά δράσεων που σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά στον σχολικό εκφοβισμό, τις απειλές μέσω διαδικτύου (cyberbullying), καθιερώθηκε η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού για να εμφυσήσει το πνεύμα της άσκησης και του υγιεινού τρόπου ζωής στους μαθητές. Δεν θα πρέπει να παραλείψω και τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το «Χαμόγελο του Παιδιού».

 

  • Είχαν δίκιο οι Εβρίτες που χάρηκαν όταν είδαν τρεις Βουλευτές τους να υπουργοποιούνται; Το προσωπικό σας… Υπουργικό «ισοζύγιο» τι γράφει ως παραγόμενο αποτέλεσμα στην υπόθεση της ανάπτυξης του νομού;

Ο Έβρος είναι η πύλη εισόδου προς την ευρωπαϊκή ήπειρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και εν γένει τον δυτικό κόσμο και πολιτισμό. Είναι το σημείο επαφής της Δύσης με την καθ’ημάς Ανατολή. Ένα σταυροδρόμι πολιτισμού, μια περιοχή ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας και γεωπολιτικής αξίας. Ο Έβρος και ευρύτερα η Θράκη μπορεί βρίσκονται μακριά –γεωγραφικά- από το κέντρο λήψης των αποφάσεων, ωστόσο η παρουσία τριών εκπροσώπων των Εβριτών στο υπουργικό συμβούλιο φανερώνει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τη διάθεση της πολιτείας να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την περιοχή μας, η φωνή των συμπολιτών μας, τα αιτήματά τους και οι ανάγκες τους να ακούγονται δυνατά και να δίνονται λύσεις.

Σε ό,τι αφορά εμένα προσωπικά, στα δέκα και πλέον χρόνια παρουσίας μου στο κοινοβούλιο υπερασπίστηκα με σθένος τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των συμπολιτών μας, ενώ τους τελευταίους επτά μήνες, με τη θητεία μου στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησα σε μια σειρά από έργα για την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας στην περιοχή.

Μέσα από το Νόμο για την Έρευνα και Τεχνολογία δρομολόγησα την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης «Καραθεοδωρή» με τρία Ινστιτούτα σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα και Ξάνθη. Το Ινστιτούτο Ενεργειακού Σχεδιασμού και Αειφόρου Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων (Ι.Ε.Σ.Α2.ΦΥ.Π.), το Ινστιτούτο Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών (Ι.ΔΙ.ΦΥ.ΤΕ.ΚΑ) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων και Αγροτικής Παραγωγής (Ι.ΤΕ.Τ.Α.Π.) διασυνδέονται άμεσα με την τοπική κοινωνία και την οικονομία.

Το Σεπτέμβριο ξεκινά η λειτουργία του Μουσικού Γυμνασίου της πόλης, το οποίο ιδρύθηκε με το ΦΕΚ Β’ 2833/22-10-2014 και θα στεγαστεί στους χώρους του εμβληματικού για την πόλη -και ήδη υπό ανακαίνιση- νεοκλασικού κτιρίου του παλαιού νοσοκομείου.

Συμπληρώνοντας τη λειτουργία του υφιστάμενου Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης, το Σεπτέμβριο του 2015 ξεκινά η λειτουργία και του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης. Τα Πρότυπα Πειραματικά σχολεία είναι δημόσια σχολεία που δημιουργούν πόλους αριστείας σε ολόκληρη την περιοχή και αποτελούν την «ατμομηχανή» της Παιδείας για το μέλλον.

Επιπλέον, Η Ορεστιάδα απέκτησε από φέτος και ήδη λειτουργεί Δημόσιο ΙΕΚ και με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση παρέχοντας νέες επαγγελματικές διεξόδους μέσα από ελκυστικά προγράμματα και ειδικότητες που είναι συνδεδεμένες με την αγορά εργασίας και τον τουρισμό.

Εξασφαλίστηκε, στη δύσκολη αυτή εποχή, η συνέχιση της χρηματοδότησης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) στο Σουφλί, ενός πόλου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αειφόρου ανάπτυξης στην πόλη και όλη την περιοχή του Έβρου.

Στήριξα την παραμονή του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο Διδυμότειχο. Το τμήμα δεν έφυγε και συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα και πλέον ενισχυμένο, καθώς αποτελεί σημαντική εκπαιδευτική και επαγγελματική μονάδα για την ευρύτερη περιοχή.

Κάλυψα πλήρως όλες τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό και βιβλία για το ακριτικό νησί της Σαμοθράκης. Κανένα κενό, καμία ώρα χαμένη για τους μαθητές του νησιού.

Πέραν όμως των αμιγώς εκπαιδευτικών θεμάτων δρομολόγησα με παρεμβάσεις μου λύσεις και σε ζητήματα που αφορούσαν ευρύτερα την περιοχή μας. Με παρέμβαση μου στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δόθηκε λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης του κλειστού Κολυμβητηρίου της Ορεστιάδας.

Στον τομέα της κοινωνικής ευθύνης μερίμνησα προσωπικά για την επίλυση του νομικού θέματος που προέκυψε στη λειτουργία του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης στην Αλεξανδρούπολη.

Αυτά τα έργα και οι παρεμβάσεις ήταν η προσωπική μου συμβολή στην ανάπτυξη του Έβρου και τα θέτω πλέον στην κρίση των πολιτών.

 

  • Η 25η Ιανουαρίου, θα ανατρέψει τα δημοσκοπικά ευρήματα;

Μια ημερολογιακή εβδομάδα είναι ιδιαίτερα «πυκνός» πολιτικός χρόνος. Μέσα στις επόμενες ημέρες και με καταληκτική ημερομηνία την ερχόμενη Κυριακή όλα μπορούν να αλλάξουν. Είναι στην κρίση των ψηφοφόρων να επιλέξουν το δρόμο. Η Νέα Δημοκρατία προσφέρει τη σταθερότητα και τη βήμα-βήμα έξοδο από την κρίση που θα μας φέρει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Από την άλλη πλευρά τι ακούμε; Ωραία λόγια, βαρύγδουπες εξαγγελίες και μια επανάληψη του «λεφτά υπάρχουν».

Οι πολίτες έχουν υποστεί βαριές θυσίες όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα ήρθε η ώρα οι κόποι τους σιγά σιγά να αποδώσουν. Οι ίδιοι θα πρέπει να επιλέξουν αν θα αφήσουν να εξανεμιστούν οι ελπίδες για βιώσιμη ανάπτυξη, υποκύπτοντας στις «σειρήνες του λαϊκισμού» και στα «αλαλάζοντα κύμβαλα».

 

  • Τι περιμένει τους πολίτες αν εκλεγεί η ΝΔ; Θα έρθουν στη Βουλή τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο e-mail του κ. Χαρδούβελη;

Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα. Εφόσον συνεχιστεί το πρόγραμμα, ως έχει σήμερα, κατορθώσουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και το πρωτογενές πλεόνασμα παγιωθεί και για το 2015, τότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Εμείς θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους και ένας από αυτούς είναι η άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 7% το 2015. Το σταθερό οικονομικό κλίμα που πετύχαμε μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε το φόρο στις επιχειρήσεις στο 15% ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό που καταθέτουμε φέτος. Μειώνουμε το φόρο στα φυσικά πρόσωπα με ανώτερο συντελεστή το 33% την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να φορολογήσει τους πολίτες με 60% και να δημεύσει τις περιουσίες της μεσαίας τάξης.

Θέλουμε να δώσουμε ώθηση στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην αύξηση της παραγωγής τόσο του πρωτογενούς, όσο και του δευτερογενούς τομέα, διότι με σταθερά και αποφασιστικά βήματα η Ελλάδα θα ορθοποδήσει και όχι με κενές περιεχομένου εξαγγελίες και παροχές που κινδυνεύουν να καταστούν κενό γράμμα.

 

  • Είναι πιθανός ο σχηματισμός του μεγάλου συνασπισμού ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι σαν να λέμε ότι το νερό θα ενωθεί με το λάδι. Μας χωρίζει χάσμα απόψεων και αντιλήψεων διότι η Νέα Δημοκρατία πρεσβεύει πολιτικές του εφικτού, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτραπεί στον άκρατο λαϊκισμό και την ακατάσχετη παροχολογία. Το κόμμα μας είναι πιστό στον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό και θα συνεργαστούμε, όπως και το έχουμε ήδη πράξει, με τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν την προκοπή της χώρας και όχι με όσους επενδύουν στην καταστροφή της Ελλάδας, επειδή αυτοσκοπός τους είναι η εξουσία.

 

  • Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λέει σήμερα αυτά, αλλά ως κυβέρνηση θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με την Ευρώπη κι έτσι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη χώρα;

Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε πολλές φορές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάζει ρότα ακόμα και 180 μοιρών από τα όσα εξήγγειλε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Από το «σκίζουμε το μνημόνιο» και «διαγράφουμε το χρέος» καταλήγουν στις διαβεβαιώσεις εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα ότι το κόμμα του θα διαπραγματευτεί το χρέος με τους εταίρους.  Ας αποκρυσταλλώσουν τις απόψεις τους τόσο σε επίπεδο ηγετικής ομάδας, όσο και στελεχών, προκειμένου να μάθουμε όλοι τις πραγματικές προθέσεις τους, γιατί όλοι κάποτε πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να μην είναι εσαεί «και με τον αστυφύλακα και με το χωροφύλακα».

 

  • Αν η ΝΔ δεν εκλέξει ξανά δυο Βουλευτές στον Έβρο αλλά μόνον έναν, γιατί κατά την άποψή σας αυτός ο ένας, θα πρέπει να λέγεται Αλέκος Δερμεντζόπουλος;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα σας βρίσκεται στην 20χρονη πολιτική μου σταδιοδρομία, στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα έδρανα της Βουλής και στις προσπάθειες που κατέβαλα, καταβάλλω και θα συνεχίσω να καταβάλλω για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας στον Έβρο και τη Θράκη.

Σας ευχαριστώ θερμά!