ΦΕΞΑπό τις 26 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2015 & ώρα 21.00 στο Λαογραφικό & ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Η Κινηματογραφική Λέσχη της Φ.Ε.Ξ. σε συνεργασία με την Αμερικανική Γωνιά Ξάνθης και το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη μας ταξιδεύουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Έξι εξαιρετικές ταινίες μεγάλων σκηνοθετών μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε το 1ο Φεστιβάλ αμερικανικού κινηματογράφου στην Ξάνθη.
Ο Αμερικανικός κινηματογράφος, τα στούντιο, οι σκηνοθέτες, οι συνθήκες παραγωγής αλλά και το τι γινόταν παράλληλα στην Ευρώπη, η θεματολογία … και πολλά άλλα… στις συζητήσεις και στα ραδιοφωνικά αφιερώματα για το πρώτο αυτό Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα των ταινιών
The Big Chill / directed by Lawrence Kasdan
The Color Purple / directed by Steven Spielberg
Guess Who’s Coming to Dinner / directed by Stanley Kramer
Death of a Salesman / directed by Volker Schlöndorff
On the Waterfront directed by Elia Kazan
VERTIGO directed by Alfred Hitchcock.

Κινηματογραφική Λέσχη
Από τις παλαιότερες στην Ελλάδα,(1971) με πλούσιο πρόγραμμα σε κινηματογραφικά αφιερώματα. Οι συνεργασίες της με άλλα φεστιβάλ και λέσχες φέρνουν νέους δημιουργούς στην πόλη και δίνουν το βήμα σε νέους κινηματογραφιστές. Ακόμη συμμετέχει σε παραγωγές που γίνονται στην Ξάνθη και οργανώνει μαθήματα, σεμινάρια και παραγωγές.
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ συνεργάζεται με φορείς και Φεστιβάλ και παρουσιάζει στην Ξάνθη :
· Anim fest στην Ξάνθη
· Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου στην Ξάνθη
· Φεστιβάλ Ισπανόφωνου κινηματογράφου στην Ξάνθη
· Φεστιβάλ Αμερικανικού κινηματογράφου
· Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
· Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
· Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
* Προβάλει περισσότερες από 100 ταινίες (100 περίπου μέρες προβολών) στο νομό.

Εργαστήρι κινηματογράφου
Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τέχνης; Ο τρόπος που παρακολουθούμε αλλά και πως και με πιο τρόπο συμμετέχουμε σε κάθε παραγωγή; Θεωρητικά αλλά και τεχνικά ζητήματα.
Συζητούμε για τις κάμερες, διάφορα είδη φιλμ, φώτα, flash, φίλτρα, studio, εργαστήρια…. Και συζητάμε για τη χρήση τους και το λόγω χρήσης του καθενός… Τις αφηγηματικές δομές και το σχεδιασμό μιας παραγωγής…
Πως οργανώνω την παραγωγή μου; Η ιδέα μου… Η υποστήριξη της ιδέας. Το σενάριο – Το ντεκουπάζ – Το ρεπεράζ – Το studio – φωτισμοί – συνθέσεις – φακοί… Τι χρησιμοποιώ και γιατί; Οι λήψεις – Η επεξεργασία – το μοντάζ …