ΝτόλιοςΚανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει στη Θράκη, στον απόηχο των γεγονότων της Γαλλίας, εκτιμά ο υφυπουργός εσωτερικών και υποψήφιος βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα έχει ένα σύγχρονο μεταναστευτικό κώδικα που πρόσφατα ψηφίστηκε ομόφωνα, από την Ελληνική Βουλή. Παρουσιάζει μάλιστα και μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για τα αίτια του φαινομένου και γενικότερα της φονταμενταλιστικής δράσης.
Συγκεκριμένα ο υφυπουργός δήλωσε:
«Η Γαλλία είναι πληγωμένη, η Ευρώπη είναι πληγωμένη, όλη η ανθρωπότητα είναι πληγωμένη. Είναι τραγικά, αυτά τα οποία συνέβησαν. Φοβάμαι ότι η ανάλυση που γίνεται για την αιτία της γένεσης αυτού του προβλήματος και του τρόπου λειτουργίας των φονταμενταλιστών δεν είναι σωστή. Αποδίδεται στις θρησκευτικές διαφορές και είναι λάθος! Δεν οφείλεται εκεί!
Κατά τη γνώμη μου οφείλεται σε δύο πράγματα. Πρώτον στις διακρίσεις μέσα στις ευρωπαϊκές χώρες σε βάρος μουσουλμάνων που παίρνουν διαστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού αφενός, και αφετέρου στον τρόπο με τον οποίο έδρασαν και λειτούργησαν οι δυτικές χώρες, ο ανεπτυγμένος κόσμος σε περιπτώσεις με απολυταρχικά, δικτατορικά καθεστώτα όπως είναι η Συρία, όπως είναι η Λιβύη και πιο μπροστά το Ιράκ. Εκεί στήριξαν δυνάμεις άλλες για να πέσουν τα απολυταρχικά καθεστώτα, χωρίς όμως να λάβουν υπόψη τους, το ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις. Διαλύθηκαν κυριολεκτικά κράτη, με αποτέλεσμα να μας προκύψει το κράτος των τζιχαντιστών στην Συρία, … Λεβάντε κλπ. και βεβαίως η πλήρη διάλυση της Λιβύης. Αυτή η κατάσταση σε αυτά τα κράτη μαζί με τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις διακρίσεις στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου είναι που δημιουργεί το υπόβαθρο για την ανάπτυξη αυτού του είδους των φαινομένων. Η θρησκεία είναι το κερασάκι στην τούρτα.
Δεν με ανησυχεί καθόλου το θέμα στην Θράκη. Εξάλλου, κανείς μα κανείς μουσουλμάνος όχι στην περιοχή μας αλλά στην Ελλάδα ολόκληρη και από τους νεοφερμένους μουσουλμάνους δεν φάνηκε να εντάσσεται στους τζιχαντιστές. Όσον αφορά για το μεταναστευτικό, για την αναφορά του Πρωθυπουργού, διαφωνώ μαζί του! Θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει μια σύγχρονη μεταναστευτική νομοθεσία, θα θυμάστε ίσως, τον μεταναστευτικό κώδικα που σχετικά πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, και θα θυμάστε ότι ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης ήταν μια στάση … «παρών». Ουσιαστικά αποδέχτηκε ότι έχουμε έναν σύγχρονο μεταναστευτικό κώδικα».