σκάκιΤο σκάκι στην Αλεξανδρούπολη συνδέεται με τον «Εθνικό» αν και πριν την επίσημη αγωνιστική του παρουσία ήταν γενικά διαδεδομένο στη πόλη. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 πολλοί μαθητές των σχολείων έπαιρναν μέρος σε επίσημους αγώνες στο «Κέντρο Νεότητος», (έναντι του σημερινού σταδίου Φώτη Κοσμά). Το ιστορικό καφενείο «Κέντρο» φιλοξένησε «μάχες» για πολλά χρόνια στη θρυλική σκακιστική γωνιά του, μέχρι να παραδώσει τη σκυτάλη στον «Εθνικό».
Το 1983 ιδρύεται το σκακιστικό τμήμα του «Εθνικού». Μέσα σε δύο χρόνια, το 1985, από τις τοπικές κατηγορίες ανέρχεται στην Α΄ Εθνική όπου παρέμεινε για 6 χρόνια. Μια λαμπρή πορεία δέκα ετών τερματίζεται το 1993 με το κλείσιμο του σκακιστικού τμήματος.
Όλα αυτά τα χρόνια είχε επιδείξει σημαντικές επιτυχίες σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο σε άνδρες, γυναίκες και νέα παιδιά. Σημαντική ήταν η παρουσία του και σε πολιτισμικό επίπεδο πέραν του αγωνιστικού. Το 1985 ήταν η πρώτη έξοδος της Κίνας στο διεθνές αθλητικό στερέωμα. Πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη ενόψει της Σκακιστικής Ολυμπιάδος. Η Εθνική Ομάδα της Κίνας επέλεξε για την προετοιμασία της τον «Εθνικό» !!!

Οι επιτυχίες της ομάδας πολλές. ‘Έπαιξε σε 1 Προημιτελικό, 2 Ημιτελικούς και 1 Τελικό Κυπέλλου Ελλάδος το 1990.
Συμμετείχε επίσης σε 4 Τελικούς Πανελληνίους Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Νέων κατακτώντας την 2η θέση το 1986, σε απόλυτη ισοβαθμία με την Πρωταθλήτρια Θεσσαλονίκη και μια φορά την 3η θέση.

Οι αθλητές του σε ατομικό επίπεδο έχουν να παρουσιάσουν:
– 6 πρώτες θέσεις στα Πρωταθλήματα Ανδρών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος (Λύκουρας Λεωνίδας, Λοϊζίδης Δημήτριος δύο φορές, Διαμαντούδης Χριστόδουλος, Τριανταφυλλίδης Δημήτριος, Αντώνογλου Χρήστος) μία θέση στα Πανελλλήνια Ανδρών (1986) με τον Λοϊζίδη Δημήτριο.
-Συμμετοχή εφήβων στα Πανελλήνια Ατομικά Εφηβικά (Τομπαίδης Στάθης, Τριανταφυλλίδης Δημήτριος, Σπαθόπουλος Διογένης), στα Πανελλήνια Ατομικά Προεφηβικά (Σπαθόπουλος Διογένης, Τομπαίδης Ηλίας), τα κορίτσια δύο θέσεις στα Πανελλήνια Νεανικά (Ψύλλα Μαρία, Μαρτίνη Αιμιλία -4η πανελληνιονίκης) και μία παρουσία στα Τελικά Γυναικών (Αντωνάκου Τούλα).

Η νεότερη ιστορία του σκακιού στην Αλεξανδρούπολη:

Η νεότερη ιστορία του σκακιού στην Αλεξανδρούπολη συνδέετε για ακόμη μια φορά με τον «Εθνικό» .
Το σκακιστικό τμήμα μετά από 17 χρόνια απουσίας, επανιδρύετε τον Οκτώβριο του 2010, έχοντας πρωταρχικό στόχο να φέρει το σκάκι της Αλεξανδρούπολης και πάλι στην κορυφή !!!

Δημιουργεί ακαδημίες με σπουδαίους προπονητές.

Προωθεί το σκάκι στα σχολεία, όπου σήμερα διδάσκετε με προπονητές του «Εθνικού» στην ευέλικτη ζώνη Δημοτικών Σχολείων.

Διοργάνωσε με πολλή μεγάλη επιτυχία, Σχολικά Πρωταθλήματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και ομαδικά ενηλίκων, καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ συμμετοχών όλων των εποχών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης .

Τα παιδιά των ακαδημιών του «Εθνικού» διακρίθηκαν σε Διεθνή και Σχολικά Πρωταθλήματα με σημαντικές επιτυχίες όπως αυτή του Βαλλιάνου Γεράσιμου που κατάφερε να είναι το 2012 Πρωταθλητής στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ερασιτεχνών και 2ος στους Μεσογειακούς στην κατηγορία της ηλικίας του.

Αγωνιστικά ο «Εθνικός» μπήκε και πάλι στο Πρωτάθλημα το 2011, έχοντας στο δυναμικό του από την τότε θρυλική εποχή τους Αντώνογλου Χρήστο, Διογένη Σπαθόπουλο που μαζί με τους νέους αθλητές συγκρότησαν μία πολύ αξιόμαχη ομάδα .

Από το 2011 έως και σήμερα η ομάδα κατάφερε να ανέβει τρείς κατηγορίες (Γ΄, Β΄, ΠΟΑ) και το 2014 να παίξει στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής και η ιστορία με το σκάκι στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζεται …