Ακόμη συζητείται η αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στο Ελληνικό φυλάκιο 1
στις Καστανιές. Ο κ. Νταβούτογλου, ενώ βρίσκονταν στην Αδριανούπολη (πότε επιτέλους θα πάψουν να το γράφουν Ανδριανούπολη) την Τετάρτη, αποφάσισε να επισκεφτεί το τελωνείο του Παζάρ Κιουλέ και τους Έλληνες στρατιώτες στην όριο γραμμή.
Στα σύνορα τον υποδέχτηκαν ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας Πασχάλης Συριτούδης και ταξίαρχος του στρατού Ιωάννης Μακρής.
Ο Νταβούτογλου είναι «μάνα» στους διπλωματικούς χειρισμούς και οι χειραψίες που αντάλλαξε με τους Έλληνες που συνάντησε ήταν θερμότατες.
Το καλύτερο όμως το έκανε και απασχόλησε τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (αυτό τον ενδιέφερε άλλωστε), όταν τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους ευχήθηκε για τα Χριστούγεννα, ενώ παράλληλα του τόνισε τις καλές σχέσεις που επικρατούν μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στα σύνορα.
Το πόσο ξαφνική ήταν η επίσκεψη Νταβούτογλου (ενημέρωσε μόλις 40 λεπτά πριν φτάσει στα σύνορα), αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο υφυπουργός εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος ήταν στην Ορεστιάδα, αλλά όχι στις Καστανιές και ενημερώθηκε για την επίσκεψη Νταβούτογλου ελάχιστα λεπτά πριν φτάσει στα σύνορα.
Ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας, προσέφερε στον Αχμέτ Νταβούτογλου μία πλακέτα της ΕΛΑΣ και έναν τουριστικό οδηγό του Έβρου, ενώ του Τούρκος πρωθυπουργός προσέφερε γλυκά και ανθοδέσμες.

Συριτούδης - Νταβούτογλου

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί το τι υποσχέθηκε στους κάτοικους της Αδριανούπολης ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Ο κ. Νταβούτογλου υποσχέθηκε αεροδρόμιο, σύγχρονο σιδηρόδρομο, ότι θα φωτίζονται όλες οι γέφυρες, επισκευές των πολιτιστικών μνημείων και πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο.
Τον Τούρκο πρωθυπουργό συνόδευαν οι υπουργοί εξωτερικών, υγείας, δασών και αθλητισμού. Άλλωστε όλοι συμμετείχαν στις εργασίες που πραγματοποίησε το κόμμα ΑΚ ΠΑΡΤΗ στην πόλη.
Διαβάστε: Στο Ελληνικό φυλάκιο 1 ο Αχμέτ Νταβούτογλου