Με Εβρίτες στο Αμβούργο συναντήθηκε ο Άκης Γεροντόπουλος
Κοντά στους Εβρίτες του Αμβούργου βρέθηκε χθες ο υφυπουργός εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την Γερμανία στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην επετειακή διάσκεψη του ΟΑΣΕ για τον αντισημιτισμό που διεξήχθη στο Βερολίνο.
Ο κ.Γεροντόπουλος είχε συνάντηση στο γενικό προξενείο της χώρας μας με τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Αμβούργου και περιχώρων και συζήτησαν για αρκετή ώρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Εκεί βρέθηκε και το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου θρακιωτών Αμβούργου, με επικεφαλής τον πρόεδρο Παναγιώτη Κετεσίδη από την Καβύλη Ορεστιάδας και την γραμματέα Μαρία Ζησάκη από το Ασημένιο. Άκουσε τα αιτήματα που του έθεσαν, με κυρίαρχο το θέμα της εκπαίδευσης και της λειτουργίας των σχολείων για τα παιδιά των μεταναστών. Επεσήμανε ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες τους και τους ευχαρίστησε γιατί με την πετυχημένη τους παρουσία σε όλους τους τομείς, βοήθησαν σημαντικά ώστε να αλλάξει η αρνητική εικόνα της χώρας μας στην Γερμανία, κατά την περίοδο της κρίσης.
Λίγο αργότερα επισκέφθηκε την εκκλησία Αγίου Νικολάου της πόλης όπου ο εφημέριος πατήρ Γεώργιος, του παρουσίασε οπτικοποιημένη ιστορική αναδρομή για τα 280 χρόνια Ελληνορθόδοξης παρουσίας στο Αμβούργο (1733-2013), την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος. Εκεί συνάντησε πολλούς Εβρίτες και Εβρίτισσες κυρίως από την περιοχή του Διδυμοτείχου, οι οποίοι μάλιστα είχαν ετοιμάσει και διάφορα εδέσματα του νομού μας. Μίλησε για αρκετή ώρα μαζί τους και άκουσε πως περνούν μακριά από την πατρίδα, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο υφυπουργός επισκέφθηκε επίσης το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης Neuengamme που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη του Αμβούργου. Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους 1.200 Έλληνες που έχασαν την ζωή τους στο στρατόπεδο αυτό των ναζί και περιηγήθηκε στους χώρους διαμονής και εκτέλεσης των χιλιάδων κρατουμένων.
Τέλος, βρέθηκε στο πανεπιστήμιο της γερμανικής πόλης, όπου είχε συνάντηση και συζήτηση με τον διευθυντή, τους καθηγητές αλλά και τους φοιτητές της έδρας ελληνικών Σπουδών. Επεσήμανε την μεγάλη σημασία που δίνει ο ίδιος στην λειτουργία παρόμοιων τμημάτων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου και ευχαρίστησε για την συμβολή τους στην ύπαρξη και λειτουργία της έδρας.