ΟυζουνίδηςΜπορεί οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης φέτος να είναι περισσότεροι, μπορεί η επιστροφή φόρου να είναι μεγαλύτερη, όμως ο Έβρος εξακολουθεί να μη βρίσκεται στην κρύα ζώνη της χώρας.

Το θέμα επανέφερε στη βουλή ο βουλευτής Έβρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνος Ουζουνίδης με ερώτησή του στον υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη.
Στην ερώτηση με τίτλο «Για ποιό λόγο ο Νομός Έβρου υπάγεται στη Β’ και όχι στην Α’ κλιματική ζώνη για το επίδομα κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης»; ο βουλευτής αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

Οι προηγμένες χώρες χαρακτηρίζονται από τις σταθερές και δίκαιες πολιτικές που ακολουθούν. Θεωρώ αυτονόητο ότι η Ελλάδα ανήκει στις προηγμένες χώρες όντας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δυόμισι χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να βάλει σε τάξη κανέναν τομέα. Παρόλη την ανάπτυξη και το πλεόνασμα που ευαγγελίζεται, δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει κανένα από τα προβλήματα της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Οι κάτοικοι της βορείου Ελλάδας και ειδικότερα του βορείου Έβρου αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα θέρμανσης λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών κατά τη μακρά περίοδο του χειμώνα.

Όπως είναι γνωστό, με την υπ’ αρ. Δ33 5037619/2013 (ΦΕΚ 2656/Β/18-10-2013) Υπουργική Απόφαση η χώρα χωρίστηκε σε τέσσερις κλιματικές ζώνες. Είναι αδιανόητο οι κάτοικοι του Ορμένιου, των Δικαίων, της Ορεστιάδας, των Μεταξάδων και του Διδυμοτείχου, μεταξύ άλλων προβλημάτων και μειονεκτημάτων που έχουν, να κατατάσσονται στην ίδια κλιματική ζώνη (Β’) με περιοχές της Χαλκιδικής και της Κατερίνης που έχουν σαφώς θερμότερο κλίμα.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι μέσες θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριος-Μάρτιος) για τις εν λόγω περιοχές του βορείου Έβρου είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με άλλες περιοχές νομών της ίδιας κλιματικής ζώνης. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και εντός του Νομού Έβρου υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασιών αν συγκρίνει κανείς το βόρειο με το νότιο τμήμα. Ωστόσο, υπάρχουν και περιοχές του νοτίου τμήματος που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα του νομού την Αλεξανδρούπολη που αποτελούν εξαιρέσεις. Οι περιοχές Αισύμη και Λεπτοκαρυά έχουν το υψηλότερο υψόμετρο στο Νομό Έβρου και οι θερμοκρασίες που επικρατούν κατά τους χειμερινούς μήνες είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Επομένως, η ρύθμιση για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης δημιουργεί στους κατοίκους του Νομού Έβρου έναν μεγάλο παραλογισμό. Λόγω της γεωγραφικής και γεωστρατηγικής ιδιομορφίας του Νομού, οι Εβρίτες δικαιούνται την ένταξη του νομού τους στην Α’ κλιματική ζώνη, έτσι ώστε να αποκατασταθεί μία κατάφορη αδικία εις βάρους τους.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Ποια ήταν τα κριτήρια με τα οποία ο Νομός Έβρου κατατάχθηκε στη Β’ κλιματική ζώνη για το επίδομα κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης;
2. Υπάρχει πρόθεση να ενταχθεί ο Νομός Έβρου στη Α’ κλιματική ζώνη δείχνοντας εμπράκτως τη στήριξη της πολιτείας προς του κατοίκους του;