Της Κικής Ηπειρώτου, από την εφημερίδα «Η Γνώμη»

Έντονο και ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον του κυπριακού ομίλου που επιθυμεί να επενδύσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δημιουργώντας ένα μεγάλο συγκρότημα τυποποίησης και διακίνησης δημητριακών. Η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης έχει ήδη παραχωρήσει για διάστημα 3 ετών έκταση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού προς την εταιρεία, η οποία ωστόσο, για να προχωρήσει στην επένδυση θα πρέπει να συμμετέχει στο διεθνή διαγωνισμό για τη μακροχρόνια παραχώρηση έκτασης, τον οποίο αναμένεται να προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ.
Οι πληροφορίες και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία επένδυση, η οποία θα αγγίξει και ίσως ξεπεράσει τα 40 εκ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας που ενδέχεται να δημιουργηθούν στην περιοχή υπολογίζονται σε 70 με 90.
Με βάση το εκπεφρασμένο και έμπρακτο ενδιαφέρον της εν λόγω εταιρείας, το οποίο επιβεβαιώνει μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του ΟΛΑ Σταύρος Σταυράκογλου, οι επόμενες κινήσεις αφορούν το υπουργείο Ανάπτυξης και το ΤΑΙΠΕΔ. Το μεν πρώτο να ξεκαθαρίσει ζητήματα φορολογικής φύσης και το ΤΑΙΠΕΔ να ορίσει όλες τις προϋποθέσεις και λεπτομέρειες για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού.
Σύμφωνα με τo voria.gr, ο επιχειρηματικός όμιλος θα επιδιώξει την παραχώρηση της έκτασης για μία περίοδο άνω των 30 χρόνων, ενώ ενδέχεται, προσελκύοντας και άλλους ενδιαφερομένους, να δημιουργήσει επενδυτικό σχήμα για την υλοποίηση του σχεδίου.
Το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα γίνουν από πλευράς Ομίλου, θα εξαρτηθούν από το πλαίσιο και τις κατευθυντήριες γραμμές που θα δώσουν ΥΠΑΑΝ και ΤΑΙΠΕΔ.
Αναμένεται αυτό το πλαίσιο να έχει αποσαφηνιστεί μέσα στους επόμενους ενάμισι με δύο μήνες.