Ένα σπίτι, κάπου στην ισπανική ύπαιθρο.
Μία δεσποτική και αυταρχική μητέρα.
Πέντε καταπιεσμένες και ανέγγιχτες κόρες.
Μία «τρελλή» γιαγιά.
Μία πανούργα οικονόμος και ενα ταλαίπωρο δουλικό.
Και μία καταλυτική αντρική παρουσία που πλανάται σαν σκιά…
Αυτό είναι το σκηνικό της παράστασης «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα που ανέβασε χθές το βράδυ το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας – Μακρακώμης , Θ.Ε.Σ.ΜΑ, σε μετάφραση Μαίρης Βιδάλη,στα πλαίσια της 5ης μέρας του διαγωνιστικού μέρους του 12 Πανελληνίου Διαγωνισμού Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ορεστιάδας.
Η Μπερνάρντα Άλμπα, μια καταπισετική μητέρα, γύρω στα 60, θρηνεί τον χαμό του δεύτερου συζύγου της και αναγκάζει τις 5 κόρες τις να ζήσουν αποκλεισμένες απο την κοινωνία και απο τους άντρες και να θρηνήσουν έτσι για 8 ολόκληρα χρόνια…
Όμως ο πειρασμός δεν αργεί να φανεί στο πρόσωπο του Πέπε Ρομάνο, ή της σκιάς του καλύτερα, μιας και ο ίδιος δεν εμφανίζεται ποτέ, η σκιά του όμως και μόνο αρκεί για να ξυπνήσει τα καταπιεσμένα σεξουαλικά ένστικτα των αδερφών. Ο Πέπε, ακολουθώντας απο τη μία το συμφέρον του ζητώντας σε αρραβώνα τη μεγαλύτερη και ασχημότερη κόρη της μπερνάρντα απο τον προηγούμενο γάμο της με την μεγαλύτερη όμως προίκα απ όλες τις αδερφές, και από την άλλη την καρδία του μη μπορώντας να αντισταθεί στα κάλλη και την νεότητα της μικρότερης κόρης της οικογένειας, θα ωθήσει σιγά σιγά τις πέντε αδερφές σε μια διαμάχη μεταξύ τους. Ο έρωτας της Αδέλα θα ξυπνήσει μέσα της την επαναστάτρια και η επανάσταση της αυτή θα οδηγήσει τις ζωές τους στην τραγική κορύφωση.

Συγκλονιστικές ερμηνείες σε μια μεστή παράσταση που κράτησε τους θεατές καθηλωμένους απο την αρχή μέχρι το τέλος και να αποθεώνουν στό τέλος τους συντελεστές της με το θερμό τους χειροκρότημα.

  • Σκηνοθεσία: Κώστας Μέρρας

  • Σκηνικά: Βασίλης Ντόβας

  • , Κωστας Μέρρας

  • Κοστούμια: Δημήτρης Καιδατζής

  • Μουσική: Γιάννης Αναστασόπουλος

Διανομή:
Μπερνάρντα Άλμπα: Ζαφείρη Βιβή
Αδέλα: Αναστασοπούλου Μάρα
Μαρτύριο: Μάγκλαρα Πένη
Αμέλεια: Κατσίκα Γίωτα
Αγκούστιας: Ρηγοπούλλου Χριστίνα
Μαγδαλένα: Παπαλέξη Ελισσάβετ
Πάνθια: Καρανίκα Βάσω
Μαρια Χοσέφα: Γεωργοπούλου Νίτσα
Προυτέντια: Μπούσιου Κούλα
Δουλικό: Μαστροκώστα Ελισσάβετ
Νέα: Χόρμοβα Αθηνά

Την αυλαία στο διαγωνιστικό μέρος ρίχνει απόψε το Καλλιτεχνικό Σωματείο Οι Αθεράπευτοι, απο τα  Ιωάννινα, με τη παράσταση «Ο Συνταγματάρχης Πουλί» του Χρίστο Μπόιτσεφ, σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη.