Της Κικής Ηπειρώτου, από την εφημερίδα «Η Γνώμη»

Όσο η ανεργία και η παράλληλη και αδιάκοπη αύξηση της φορολογίας και πτώση των εισοδημάτων συνεχίζουν να δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους πολίτες, τόσο η ανάγκη για στήριξη και βοήθεια θα μεγαλώνει. Μία από τις μεγαλύτερες αγωνίες με τις οποίες ζουν καθημερινά πολλά νοικοκυριά αφορά στο λογαριασμό του ρεύματος, που, δυστυχώς, πολλά από αυτά αδυνατούν να πληρώσουν.
Σε αυτό το πλαίσιο και από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο δήμος Αλεξανδρούπολης, όπως και πολλοί δήμοι σε όλη τη χώρα, δέσμευσαν συγκεκριμένα κονδύλια από τον προϋπολογισμό τους, προκειμένου, σε όποιες περιπτώσεις υπάρχει διαπιστωμένο και μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και διακοπή ρεύματος, να παρεμβαίνουν προς τη ΔΕΗ, προκειμένου να καταβάλλεται το ποσό που κάθε φορά απαιτείται για την επανασύνδεση. Στόχος να μη μείνει καμία οικογένεια δίχως ρεύμα, ενώ ενόψει του χειμώνα, το θέμα ήρθε και πάλι στο δημοτικό συμβούλιο, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Παντελίδη να σημειώνει πως ο δήμος πρέπει να συνεχίσει να βοηθά, όπου αυτό είναι εφικτό.
Έτσι, τους τελευταίους μήνες έχουν προχωρήσει 22 επανασυνδέσεις ρεύματος σε οικογένειες του δήμου, οι οποίες ελέγχθηκαν από τους κοινωνικούς λειτουργούς του Πολυκοινωνικού και στις οποίες διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο. Για την κάλυψη του κόστους επανασύνδεσης σε αυτές τις περιπτώσεις δαπανήθηκαν περίπου 15.000 ευρώ. Συνολικά, 50 οικογένειες έχουν καταθέσει αίτημα επανασύνδεσης με τη μεσολάβηση του δήμου και η κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται πως το αρχικό κονδύλι που εγκρίθηκε πέρσι το Δεκέμβριο ήταν 20.000 ευρώ και ίσως χρειαστεί, δεδομένων των αναγκών, να υπάρξει μία αύξησή του για τους επόμενους μήνες, ενώ πρόβλημα αποτελούν και οι περιπτώσεις εκείνων των νοικοκυριών που παρά την στήριξη του δήμου για την επανασύνδεση σήμερα βρίσκονται και πάλι δίχως ρεύμα…

Εκκαθάριση δημοτικών επιχειρήσεων
Στις 750.000 ευρώ φτάνει το κόστος εκκαθάρισης των δημοτικών επιχειρήσεων που αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης. πρόκειται για την έγκριση Έκθεσης Εκκαθάρισης της Δημοτικής Επιχείρησης «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗΣ» και την έγκριση Έκθεσης Εκκαθάρισης της Δημοτικής Επιχείρησης «ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΦΕΡΩΝ (Α.ΜΗ.Κ.Ε.Κ.Κ.Α.Φ)», όπως και για τις εγκρίσεις Έκθεσης των Εκκαθαριστών επί του τελικού Ισολογισμού λήξης της εκκαθάρισης των: «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΕΡΩΝ», «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ», «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΕΡΩΝ», «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ».
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Παντελίδη, οι υποχρεώσεις και των 5 Δημοτικών Επιχειρήσεων είναι περίπου 650.000 ευρώ, βάρος το οποίο επωμίζεται ο δήμος. Οι οφειλές αφορούν στις περισσότερες περιπτώσεις χρέη προς ΙΚΑ, Εφορία, εργαζόμενους και προς τράπεζες.

Χρωστάς το ρεύμα στη ΔΕΗ; Θα σε κυνηγήσει… δικηγορικό γραφείο
Δικηγορικά γραφεία επιστρατεύει τώρα η ΔΕΗ στην προσπάθειά της να εισπράξει τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκτοξευτεί κοντά στo 1,7 δισ. ευρώ.
Το σενάριο που ήθελε η αποδέσμευση του τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ να εξομαλύνει τις πληρωμές φάνηκε να διαψεύδεται. Οι «κόκκινοι» λογαριασμοί από περίπου 1,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2014, όταν ακόμα ίσχυε το ΕΕΤΗΔΕ, εκτινάχθηκαν κοντά στα 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.
Η διόγκωση των ανεξόφλητων οφειλών, που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις μπορεί να φθάσει στα 2 δισ. ευρώ στα τέλη του χρόνου, κτύπησε συναγερμό στη διοίκηση της επιχείρησης, που στις αρχές Σεπτεμβρίου αποφάσισε να αναθέσει σε δικηγορικά γραφεία την είσπραξη των οφειλών.
Σήμερα λήγει ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 5 ως 10 νομικών γραφείων που θα αναλάβουν όλες τις σχετικές διαδικασίες. Μάλιστα πληροφορίες από τη ΔΕΗ αναφέρουν ότι έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο από νομικές εταιρείες.
Σε πρώτο στάδιο θα επιδιωχθεί η εξωδικαστική είσπραξη της οφειλής, αν όμως η προσπάθεια δεν τελεσφορήσει θα ξεκινήσουν οι νομικές διαδικασίες. Μάλιστα ανάλογα με το προφίλ του πελάτη, θα υπάρχει και ένα ποσό ανά κατηγορία πάνω από το οποίο θα ξεκινούν οι νομικές ενέργειες.
Τα νομικά γραφεία σε πρώτη φάση θα αναλάβουν την επικοινωνία, τις διαπραγματεύσεις, τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών στα υποθηκοφυλακεία και τον διακανονισμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα ασχοληθούν με:
Tον εντοπισμό των οφειλετών, των οποίων τα στοιχεία επικοινωνίας έχουν μεταβληθεί χωρίς να έχει ενημερωθεί σχετικά η ΔΕΗ.
Την επικοινωνία – διαπραγμάτευση με στόχο την εξωδικαστική διευθέτηση, δηλαδή την υπαγωγή σε διακανονισμό της οφειλής με ρύθμιση σε δόσεις.
Σύνταξη και αποστολή/κοινοποίηση απλών επιστολών ειδοποίησης ή/και εξώδικων προσκλήσεων.
Αν ο πελάτης δεν ανταποκριθεί, τότε θα ακολουθήσει η δικαστική διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.