Από τις σχεδόν μηδενικές συλλήψεις λαθρομετανάστων στον Έβρο πέρυσι κατακόρυφη αύξηση σημειώνουν τις τελευταίες εβδομάδες οι συλλήψεις, κάτι που διαπιστώνεται και από τις επίσημες και καθημερινές ανακοινώσεις της αστυνομίας.
Οι πόλεμοι στη Συρία, το Ιράκ, αλλά και σε πολλές ακόμα περιοχές της Ασίας και της Αφρικής οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους στην αναγκαστική προσφυγιά.

Παρά την Ασπίδα, τη frontex και όλα τα άλλα μέσα που διαθέτει η ΕΛΑΣ, από τον Έβρο καθημερινά περνούν δεκάδες άνθρωποι.

Εικόνες του πρόσφατου παρελθόντος με ταλαιπωρημένους ανθρώπους στους αγροτικούς δρόμους του νομού, επιστρέφουν.

Στο μεταξύ καταγγελία κατοίκου της Ορεστιάδας στο thraki Νεα, δίνει και μία άλλη διάσταση.

Κάτοικος, ο οποίος διατηρεί κτήμα έξω από την πόλη τονίζει ότι όσο κι αν σέβεται τις ανθρώπινες αξίες, όσο κι αν καταλαβαίνει τον πόνο και τον ξεριζωμό, αντιμετωπίζει το δικό του πρόβλημα, καθώς στο κτήμα του κάθε βράδυ σχεδόν καταλήγουν μετανάστες με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να πάρει ούτε έναν καρπό από την παραγωγή του.

Οι ταλαιπωρημένοι λαθρομετανάστες, το βράδυ κοιμούνται στην περιοχή και όταν ξυπνούν, προσπαθούν να ξεγελάσουν την πείνα τους με τους καρπούς που ανέμενε να πάρει.

Ο αναγνώστης μας τονίζει ότι είναι αδύνατο ο ίδιος να φυλάξει την περιουσία του και ότι παρά τα παράπονά του στην αστυνομία, δεν έχει αλλάξει η κατάσταση, αν και πλέον παραγωγή δεν πρόκειται να πάρει. . .

Στις φωτογραφίες δεν μπορεί να αποτυπωθεί ο φόβος των λαθρομεταναστών οι οποίοι σε δευτερόλεπτα κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν από το σημείο, μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία του ιδιοκτήτη, φωνάζοντας «No police».