Γροθιά στο στομάχι ήταν για τους θεατές που παρακολούθησαν τη χθεσινοβραδυνη παράσταση της Θεατρικής Ομάδας Μυτιλήνης Οι Άστεγοι, το Πείραμα του Μάριο Τζιορντάνο, μια αληθινή δραματική ιστορία σε θεατρική διασκευή του Κλεομένη Τζαννέτου,για την τρίτη μέρα του διαγωνιστικού μέρους του 12 Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ορεστιάδας.

Σε μια παράσταση με γεμάτες ερμηνείες,οι θεατές παρακολούθησαν πως σταδιακά αλλάζει η ψυχολογία των ανθρώπων, βασισμένη σε μια τυχαία επιλογή, τον διαχωρισμό σε δεσμοφύλακες και φυλακισμένους. Πως η δύναμη της εξουσίας και η ανάγκη επιβολής έναντι του άλλου μεταβάλλει απο τη μια στιγμή στην άλλη έναν φιλήσυχο άνθρωπο σε αιμοδιψή σαδιστικό τέρας. Και πως ένας λογικός άνθρωπος με αυτοπεποίθηση και εγωισμό μετατρέπεται ξαφνικά σε άβουλο πλάσμα που τρέμει απο το φόβο του αν του στερήσεις τις ατομικές του ελευθερίες,την αυτοεκτίμηση  και την αξιοπρέπειά του. Και όλα αυτά χάρη σε μια τυχαία επιλογή. Δεσμοφύλακας ή φυλακισμένος?

Η παράσταση είναι η θεατρική διασκευή του βιβλίου «Black Box», του Γερμανού συγγραφέα Μάριο Τζιορντάνο και της ταινίας «Das Experiment». Η υπόθεση είναι βασισμένη στην ιδέα του πειράματος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, που μελετούσε τις επιπτώσεις της φυλακής στον άνθρωπο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κλεομένης Τζαννέτος
ΣΚΗΝΙΚΑ: Λ.Τριανταφύλλου & Αλ.Καραβάς
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ομαδική δουλειά
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Ανδρέας Σεφτελής
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Μάνια Προδρόμου
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κλεομένης Τζαννέτος
ΗΧΗΤΙΚΑ: Κατερίνα Κομνηνάκα
ΑΦΙΣΑ: Γιώργος Μαρινέλλης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Γιώργος Μαρινέλλης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θωμάς Μαμάκος
ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΣΚΗΝΗΣ: Υπατία Κλαδούχα
Ανθή Σαμαρτζίδου

Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται

ΖΙΓΚΛΕΡ: Κώστας Βραχνός
ΤΑΡΕΚ ΦΑΧΝΤ: Παντελής Καραδούκας
ΣΤΑΙΝΟΦ: Ντικράν Ματοσσιάν
ΧΑΡΡΥ ΣΟΥΤΕ: Γιώργος Μαρινέλλης
ΤΖΟ ΓΚΕΛΕΜ: Γιάννης Ζούπης
ΤΑΝΜΠΕΡΓΚ: Σταμάτης Γιαννάκης
ΜΠΕΡΟΥΣ: Στράτος Γεωργούλας
ΡΕΝΤΖΕΛ: Δημήτρης Πανάρας
ΈΚΕΡΤ: Βαγγέλης Ντάβας
ΜΠΟΣ: Μάκης Νικέλλης
ΚΑΜΠΣ: Τζάννος Ανδριώτης
Δρ ΓΙΟΥΤΑ ΓΚΡΙΜ: Φένη Παπαχρήστου
Δρ ΚΛΑΟΥΣ ΤΟΝ: Θέμης Χατζηλάμπρου