Την Πέμπτη σε ειδική σύσκεψη θα αποτιμηθούν οι ζημιές

 «Ο πύρινος εφιάλτης τελείωσε. Ελπίζουμε ότι είναι η τελευταία ημέρα που ο νομός μας είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ήδη έχουν αρχίσει να αποχωρούν  και να αποδεσμεύονται από το απόγευμα και μετά σταδιακά οι δυνάμεις. Όμως και σήμερα παραμένουν για λόγους και μόνο ασφαλείας.

Η ″επόμενη μέρα″ ήδη ξεκίνησε από εχθές κιόλας σε μια συνάντηση που είχαμε στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας ο αντίστοιχος Προϊστάμενος, ο Περιφερειάρχης και εγώ. Αποφασίσαμε την Πέμπτη να γίνει η πρώτη συνάντηση στο χώρο της Π.Ε. ούτως ώστε να δούμε την επόμενη μέρα.

Έχουν προσκληθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ώστε να αποτιμήσουμε την κατάσταση, να δούμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα.»

Η κα Νικολάου επεσήμανε ότι η προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν συνολική. Συγκεκριμένα είπε «η μεγάλη προσπάθεια γίνεται από τους ειδικούς, την πυροσβεστική μας υπηρεσία, τον στρατό μας, το δασαρχείο, που η συμβολή του ήταν μεγάλη γιατί είχε να κάνει με το συγκεκριμένο χώρο της Δαδιάς που τον ξέρουν πάρα πολύ καλά, είχε να κάνει με την Πολιτική μας Αεροπορία. Ζητάω συγγνώμη που στις μέχρι τώρα δηλώσεις μου δεν την ανέφερα, αλλά ο ρόλος της ήταν πολύ σημαντικός, καθώς είχε να αντιμετωπίσει και να διαχειρισθεί 12 canadair, μια μεγάλη δύναμη αεροπορική. Τα κατάφεραν πάρα πολύ καλά. Νιώθω την ανάγκη να τους ευχαριστήσω μέσα από την ψυχή μου. Η πολιτική μας, λοιπόν, αεροπορία, οι εθελοντικές μας δυνάμεις, οι Δήμοι με τις υπηρεσίες τους, η Π. Ε. με τις δικές της υπηρεσίες. Βλέπουμε, λοιπόν, σ’ ένα τέτοιο γεγονός πόσοι συμμετέχουν. Ακόμη οι διπλανές Π.Ε. και από μακρινούς νομούς, όλοι συνέβαλαν ούτως ώστε να υπάρξει το λιγότερο κακό, όπως λέμε σ’ αυτές τις περιπτώσεις.»

Σε ό,τι αφορά την αιτία της πυρκαγιάς, εάν επρόκειτο για αμέλεια ή δόλο, δήλωσε «Δεν είναι δική μας δουλειά να χαρακτηρίσουμε την αιτία. Έχει να κάνει με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με την ανάκριση, με τη Δικαιοσύνη, η οποία θα αποδώσει ευθύνες. Εάν ο υπαίτιος αφέθηκε ελεύθερος, είναι θέμα νόμου.»

«Το έχω τονίσει πολλές φορές ότι δεν διαπίστωσα έλλειψη συντονισμού, οργάνωσης, έλλειψη προγραμματισμού. Οι άνθρωποι που ήταν υπεύθυνοι για να διαχειρισθούν αυτήν την κρίση έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν, και με το παραπάνω θα έλεγα. Είναι η μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα σε εναέρια, επίγεια μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. Είναι άδικο, και το λέω αυτή την ώρα, γιατί δεν πρέπει να μιλάμε στην ώρα της κρίσης, είναι πικρό να επιρρίπτουμε ευθύνες στους ανθρώπους που έδωσαν τον εαυτό τους. Όταν έρθει η ώρα και γίνει η αποτίμηση της κατάστασης, θα δούμε αν υπήρξαν λάθη και παραλήψεις.»