Το στοίχημα της ανάπτυξης
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΙΔΗ
Η ιστορική απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης, για την έκτακτη δανειοδότηση-χρηματοδότηση και για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δεν δικαιολογεί ούτε θριαμβολογίες και υπεραισιοδοξίες αλλά ούτε μηδενισμούς και πεσιμισμούς. Η μέση οδός, το μέτρο και η κοινή λογική επιτρέπουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία και επιφυλακτικότητα, γιατί μόνο αν κερδηθεί τελικά το στοίχημα της ανάπτυξης τότε θα γίνει η πραγματική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η έξοδος από το σκοτεινό τούνελ. Μόνο τότε θα αρχίσει και η ανακούφιση του πολίτη.
Το ευτύχημα αυτής της συμβιβαστικής λύσης είναι ότι η κρίση της οικονομίας δεν έγινε και κρίση της δημοκρατίας και των θεσμών, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτή η λύση προσφέρει βαθιά ανάσα και ανακούφιση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες και ιδιαίτερα σε αυτές που απειλούνται. Ο ψυχολογικός αντίκτυπος αυτής της λύσης διασφαλίζει την προστασία του κοινού μας νομίσματος (του Ευρώ) και ταυτόχρονα ανακόπτει το κύμα οικονομικού πανικού και οικονομικού «ντόμινο». Απαλλάχτηκε η χώρα και ο λαός από το βραχνά της χρεοκοπίας και της πτώχευσης.
Το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ», δηλαδή η ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη θα μπορούσε να ήταν πιο γενναιόδωρη και αποτελεσματική, ώστε να μη χρειαστούν και άλλα μέτρα λιτότητας και περισσότερες θυσίες από τον ελληνικό λαό, που επέδειξε φιλότιμο, επιμονή και αυτοθυσία για να ανατραπεί το κλίμα δυσπιστίας και αναξιοπιστίας για τη χώρα μας. Αυτή η κοινωνική κατανόηση και συνοχή είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα κατ για την ελληνική μενταλιτέτ-νοοτροπία.
Το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα των 109 δις ευρώ για τη διάσωση και σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας αποτελεί στα χαρτιά και στα λόγια μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης και επενδύσεων για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η επιφυλακτικότητα του λαού θα συνεχίζεται, όμως, μέχρι τα λόγια να γίνουν πράξη και μέχρι να υλοποιηθούν οι στόχοι. Η μόνη πειστική απόδειξη θα είναι να κερδηθεί το κρίσιμο στοίχημα της επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μόνο όταν υλοποιηθούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Μόνο όταν επιτευχθεί η επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας και η σταθερότητα στην Ευρωζώνη.
Σ΄αυτή την κρίσιμη μεταβατική περίοδο δεν δικαιολογείται ο εφησυχασμός, η αδράνεια και η ασυνέπεια. Τώρα πλέον απαιτείται η υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας για την εφαρμογή των αλλαγών και των προγραμμάτων. Για να πετύχει το άλμα από την οικονομική κρίση στην αναπτυξιακή πολιτική δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις, αποκλίσεις και αναβολές από τους κρίσιμους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα. Στην προσπάθεια αυτή μπορεί να συμβάλει και ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας. Ο επιχειρηματικός και ο ναυτιλιακός κόσμος καθώς και ο απόδημος ελληνισμός μπορούν να συμβάλουν στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας και όσοι τα έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό να τα επαναπατρίσουν. Καθώς και οι πολίτες που αποσύρανε τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες να τις επιστρέψουν σ΄αυτές, αφού υπάρχει πλέον η ευρωπαϊκή εγγύηση και ασφάλεια των χρημάτων τους.
Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να προχωρήσουν με ένταση και γοργούς ρυθμούς. Η εφαρμογή στην πράξη του σχεδιασμού εξαρτάται από τις πολιτικές ηγεσίες, από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους κρατικούς μηχανισμούς. Η καλή και σωστή εφαρμογή μπορεί να φέρει τα καλά και ελπιδοφόρα αποτελέσματα.