Το Κεντρικό Πιστωτικό Ιδρυμα της χώρας πήρε τον έλεγχο της Corpbank υπό τον φόβο κατάρρευσης.
Του Μπάμπη Μιχάλη, από την Εφημερίδα των Συντακτών
Τον έλεγχο της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της Βουλγαρίας Corpbank ανέλαβε την περασμένη Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα της γειτονικής χώρας (BNB) εν μέσω φόβων κατάρρευσής της λόγω των αμφιλεγόμενων συμφωνιών που είχε συνάψει αυτή.
Η Κεντρική Τράπεζα απομάκρυνε το πρωί της Παρασκευής το διοικητικό και εποπτικό συμβούλιο της Corpbank και ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει η ίδια τις λειτουργίες για το επόμενο τρίμηνο. Η BNB προέβη στις παραπάνω κινήσεις μετά την απόφαση της Corpbank να σταματήσει όλες τις πληρωμές και τις τραπεζικές δραστηριότητές της λόγω έλλειψης ρευστού. Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας έσπευσε να διαψεύσει ότι η Coprbank χρεοκόπησε και διαβεβαίωσε ότι οι υπόλοιπες τράπεζες της χώρας είναι ασφαλείς. Οι διαβεβαιώσεις όμως αυτές δεν έπεισαν τους καταθέτες, οι οποίοι σχημάτισαν ουρά έξω από τα κεντρικά γραφεία της Corpbank στη Σόφια προκειμένου να αποσύρουν τα χρήματά τους.
Επίσης τα ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας του βουλγαρικού Δημοσίου (CDS) εκτινάχθηκαν σε υψηλά εξαμήνου, ενώ το χρηματιστήριο της Σόφιας, στο οποίο ανεστάλη η διαπραγμάτευση της Corpbank, έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Επιτάχυνση αναλήψεων
Οι καταθέτες της Corpbank επιτάχυναν τις αναλήψεις των καταθέσεών τους μετά τη διαρροή ανώνυμης επιστολής την προηγούμενη εβδομάδα στα βουλγαρικά ΜΜΕ, στην οποία αναφερόταν ότι ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, που ήταν αρμόδιος για την εποπτεία των τραπεζών, ερευνάται από τις δικαστικές αρχές για κατάχρηση εξουσίας. Η Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε την έρευνα των διωκτικών αρχών και κοινοποίησε ότι ο υποδιοικητής ζήτησε και πήρε εθελοντική άδεια απουσίας. Τα δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου όμως συνέδεσαν την έρευνα σε βάρος του υποδιοικητή της με καταγγελίες για εκτεταμένη διαφθορά στην Corpbank, στην οποία πιθανότατα εμπλέκεται ο βασικός της μέτοχος Τσβέταν Βασίλιεφ.
Η κίνηση της Παρασκευής επαναφέρει στη μνήμη την κρίση του 1996-1997, η οποία είχε οδηγήσει στη χρεοκοπία 14 βουλγαρικών τραπεζών. Σήμερα λειτουργούν στη γειτονική χώρα 29 εμπορικές τράπεζες και περίπου τα 2/3 αυτών ανήκουν σε ξένους. Μεταξύ των τελευταίων είναι και η Εθνική, η Eurobank και η Alpha Bank. Τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank ανακοίνωσαν ότι οι θυγατρικές τους στη Βουλγαρία δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.