Η Νίκη πάει Σχολείο – Nike goes school – Nike geht Schule.

Διεθνής και πολύγλωσση η Νίκη που μας παρουσίασαν οι μαθητές των Γυμνασίων της Ορεστιάδας. Δίγλωσσος ο οδηγός του αρχαιολογικού μουσείου της Σαμοθράκης (στην Ελληνική και Γερμανική γλώσσα) που ετοίμασαν και παρουσίασαν οι μαθητές του 1Ου Γυμνασίου Ορεστιάδας. Ακόμη, αναπαράστησαν την αρπαγή της Νίκης, μέσα από μια ιδιαίτερη χορογραφία, αποχωρίστηκαν τη Νίκη αλλά και την ξανασυνάντησαν δίνοντας πνοή στα φτερά της και ωθώντας την σε νέα πετάγματα.
Στην Αγγλική γλώσσα παρουσίασαν «τη θεά Νίκη των Ελλήνων στο άγαλμα της Σαμοθράκης» και το ιερό νησί της Σαμοθράκης στους Ιταλούς, Ισπανούς, Ρουμάνους, Τούρκους και Πολωνούς εταίρους σε πρόγραμμα Comenius οι μαθητές του 2Ου Γυμνασίου Ορεστιάδας και τους «μύησαν» στα Καβείρια μυστήρια και στην ιστορία της Νίκης. Στο «Χορευτικό της ΝΙΚΗΣ» εκφράστηκε η θλίψη, αλλά και η δύναμη και η ομορφιά του ξακουστού αγάλματος. Στην ταινία για τη Σαμοθράκη οι μουσικές της φύσης και οι μουσικές των ανθρώπων συνόδευαν τις εξαιρετικές εικόνες του νησιού.
Με λόγο, εικόνα, μουσική και χορό μετέφεραν γνώσεις, συναισθήματα, πληροφορίες και μας έδειξαν τη δική τους Νίκη όπως τη γνώρισαν μέσα από τις σχολικές δραστηριότητές τους. Μαζί τους οι υπεύθυνοι καθηγητές και οι συνεργάτες του προγράμματος κ.κ. Αποστολοπούλου Μαρία-Βενετία, Φερεντίνου Μυρτώ, Μούτλια Αθανασία, Γεωργουσίδου Μαρία, Γιαλαματζή Σύρμω, Τσαπράζη Μεταξία, Κοζίδης Σάββας και Χαρχάλης Δημήτρης και η κ. Σοφία Τσιροπούλου, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων που είχε την ευθύνη του συντονισμού όλου του προγράμματος στο νομό.
Η κ. Νικολάου, αφιέρωσε ως αντίδωρο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που εργάσθηκαν στο πρόγραμμα «Η Νίκη πάει σχολείο», το ποίημα του ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ «Η διδαχή».
Οι μαθητές του 2Ου Γυμνασίου μας αποχαιρέτησαν με ένα χειροποίητο
κόσμημα Origami που αναπαριστά τα φτερά της Νίκης. Τους αντιγυρίζουμε
την ευχή τους: «Με τη Νίκη για τις νίκες της ζωής».
Image and video hosting by TinyPic