Ο Κώστας Εξακουστός, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Έβρου με την Περιφερειακή Αναγέννηση, απαντάει στις ερωτήσεις του thraki Νεα.


Είστε από τους νεότερους υποψήφιους στις περιφερειακές εκλογές. Χρόνια ενεργός στα πολιτικά δρώμενα και ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή να ασχοληθείτε και με άλλον τομέα της πολιτικής. Γιατί επιλέξατε την περιφερειακή αυτοδιοίκηση;
Όντως είμαι απ΄ τους νεότερους υποψηφίους στις περιφερειακές εκλογές. Ήμουν ενεργός και ως φοιτητής , και σε επιστημονικούς συλλόγους και εκλεγμένος πρόεδρος στο Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας Αλεξανδρούπολης. Επέλεξα την περιφερειακή αυτοδιοίκηση γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση συνολικά είναι ένας θεσμός που είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον πολίτη και στο κράτος. Ένας απ τους λόγους επίσης είναι και η απαίτηση της κοινωνίας και της εποχής για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Η υψηλή ανεργία , η μετανάστευση ,τα προβλήματα των νέων , η απαξίωση της πολιτικής , η υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων του Έβρου , οι χαμένες ευκαιρίες για τον τόπο μας αλλά και η επόμενη προγραμματική περίοδος 2014-2020 που θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για την περιφέρεια μας είναι ορισμένοι απ’ τους λόγους που αποφάσισα να επιλέξω την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Έχετε εκλεγεί και μέλος του τοπικού συμβουλίου νεολαίας του δήμου Αλεξανδρούπολης. Τελικά αυτός ο θεσμός όχι μόνο δεν περπάτησε, αλλά ούτε ακούστηκε. Γιατί;
¨Εχω εκλεγεί το 2007 αντιπρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Αλεξανδρούπολης και στην συνέχεια Πρόεδρος στο Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας Αλεξανδρούπολης. Αυτός ο θεσμός ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές σ όλη την Ελλάδα ,ενεπλάκησαν πολλοί νέοι και πραγματικά υπήρχε διάθεση να στηρίξουμε τον θεσμό . Πιστεύω ότι τα πρώτα δύο χρόνια προσπαθήσαμε και ακούστηκε , ειδικά στην Αλεξανδρούπολη . Στην συνέχεια είναι αλήθεια ότι δεν περπάτησε , γιατί δεν στηρίχθηκε κεντρικά και δεν καλλιεργήθηκε και η σωστή νοοτροπία για να υποστηριχθεί ο Θεσμός .
Ο πατέρας σας, έφυγε νωρίς και ξαφνικά, αφήνοντας όμως πίσω του συμπάθειες απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους και μάλιστα σε εποχές που υπήρχε και ο κομματικός φανατισμός. Τι σας λένε οι φίλοι και οι γνωστοί του πατέρα σας, σ’ αυτόν τον προεκλογικό αγώνα;
Ο πατέρας μου έφυγε πολύ νωρίς και ξαφνικά, η αλήθεια είναι ότι συναντώ πολλούς φίλους και γνωστούς του πατέρα μου σ αυτόν τον προεκλογικό αγώνα, κάποιους απ΄ τους οποίους τους γνώριζα και προσωπικά. Ο πατέρας μου ήταν ένας άνθρωπος δραστήριος, ανιδιοτελής ενεργός μέσα απ το κόμμα, την Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου και το Επιμελητήριο ¨Εβρου. Ήταν αγαπητός γιατί πολύ απλά πρώτα και πάνω απ’ όλα ήταν φίλος με τους συνεργάτες του, έβαζε τις ανθρώπινες σχέσεις πάνω απ’ την πολιτική και ήταν πιστός στα πιστεύω του. Οι φίλοι και οι γνωστοί του πατέρα μου αγκάλιασαν απ την πρώτη στιγμή αυτήν την προσπάθεια και μου δίνουν κουράγιο για την συνέχεια.
Η κρίση άλλαξε πολλά στη ζωή μας. Επηρέασε και τις αξίες μας;
Η κρίση άλλαξε την ζωή μας, τις συνήθειες μας , την καθημερινότητα μας, τον τρόπο με τον οποίο βλέπαμε τα πράγματα. Η δική μου γενιά μεγάλωσε στα καλύτερα χρόνια της Ελλάδας , όταν κυριαρχούσε το lifestyle , μάθαμε στα καλύτερα και τώρα καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα. Είναι μια επώδυνη αλλαγή, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω, πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι συλλογικά για το καλύτερο. Δεν είναι απλά μια οικονομική κρίση , είναι μια κρίση αξιών , ο πολίτης έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς, θα χρειαστεί χρόνος και πολύ προσπάθεια για να ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στο κράτος.
Άμεσα τι πρέπει να γίνει στην περιφέρεια;
Θα πρέπει να επενδύσουμε στον πρωτογενή τομέα, να επικεντρωθούμε στην εξωστρέφεια και στις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες. Να ασφαλίσουμε και να προστατεύσουμε το ζωικό κεφάλαιο του Νομού. Να αξιοποιήσουμε τον ζεόλιθο. Άμεσα θα πρέπει να προχωρήσουν οι αναδασμοί και να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και τα αρδευτικά έργα όπου υπάρχουν να συντηρηθούν για να μειωθεί το κόστος παραγωγής των αγροτών. Η αντιπλημμυρική θωράκιση είναι στις άμεσες προτεραιότητες , η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου και η σύνδεση της Σαμοθράκης με το Νομό . Θα πρέπει άμεσα να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες στους κατοίκους του Τριγώνου. Θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο χρηματοδότησης μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά . Να αναδειχθούν τα τοπικά προιοντα. Να αναπτύξουμε τον εναλλακτικό τουρισμό μέσω της ανάδειξης παραδοσιακών οικισμών όπως είναι η Λευκίμη και οι Μεταξάδες. Να εκσυγχρονιστούν οι τελωνειακοί σταθμοί. Να διατηρήσουμε την αυτονομία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου .Να αναπτύξουμε παραπάνω την τουριστική προβολή της Αλεξανδρούπολης . Αυτά είναι που πρέπει να γίνουν άμεσα.
Τι θα πείτε στους ψηφοφόρους οι οποίοι έχουν επιλέξει μέχρι τώρα την αποχή για να τους αλλάξετε άποψη;
Η αποχή δεν είναι λύση , πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και να έχουμε γνώμη για τα τοπικά δρώμενα , για την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και για την Ευρώπη . Κατά την προσωπική μου άποψη με την αποχή δεν στέλνεις μήνυμα , οι εκλογές είναι μια συμμετοχική διαδικασία στην οποία πρέπει να λαμβάνουμε όλοι μέρος. Αντιθέτως φέρνει και τα αντίθετα αποτελέσματα πολλές φορές , αφού επιτρέπει σε σχηματισμούς και δυνάμεις να αναπτυχθούν εις βάρος της κοινωνίας.

Βιογραφικό σημείωμα Κωνσταντίνου Εξακουστού

Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στης 03-02-1984 και αποφοίτησε από το 1ο λύκειο Αλεξανδρούπολης το 2001. Σπούδασε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή στο τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας κ Πολιτισμού Παρευξεινίων Χώρών από όπου αποφοίτησε το 2005. Το 2006 πέρασε επιτυχώς με κατατακτήριες εξετάσεις στην Νομική Κομοτηνής από όπου αποφοίτησε το 2011. Από το 2011 έως και σήμερα κάνει το μεταπτυχιακό του στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο στην Νομική Κομοτηνής. Γνωρίζει Αγγλικά και Τουρκικά . Διετέλεσε Πρόεδρος του Σ.Φ «Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος» του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών την περίοδο 2004-2005 . Εξελέγη Αντιπρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Αλεξανδρούπολης το 2007 και Πρόεδρος στο Τοπικό Συμβούλιο Νέων Αλεξανδρούπολης την περίοδο 2008-2013 . Διετέλεσε Γραμματέας στην Ευρωπαική Ένωση Νέων Νομικών (ELSA) στο παράρτημα Κομοτηνής το 2007 . Υπηρέτησε στο Στρατό Ξηράς στο Πεζικό σε μονάδες του Έβρου την περίοδο 2006-2007. Το 2008 εργάστηκε στις Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας, πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Την περίοδο 2011-2013 έκανε την άσκηση του ως δικηγόρος και από το 2013 ασκεί μάχιμη δικηγορία.