Για πρώτη φορά σπάει τη σιωπή του, ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Διδυμοτείχου Στέφανος Σιναπίδης. Με κείμενο καταπέλτης, αποκηρύσσει και τους τρεις συνδυασμούς που διεκδικούν τη δημαρχεία Διδυμοτείχου και καλεί τους ψηφοφόρους που δε θέλουν να απέχουν να επιλέξουν τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους που κατεβαίνουν για πρώτη φορά.

Σε λίγες ημέρες καλούμαστε να αποφασίσουμε για την δημοτική αρχή που θα μας κυβερνήσει την επόμενη 5ετία. Με ποια κριτήρια θα επιλέξουμε τον επόμενο δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο. Εξαρτάται από το τι προσδοκούμε από αυτούς.
Προσδοκούμε μία αρχή που θα επιλύει τα ατομικά μας ζητήματα, τις προσωπικές μας ανάγκες, τα καθημερινά μας ρουσφέτια κλπ ή προσδοκούμε μία δημοτική αρχή που θα θεμελιώσει τις δομές εκείνες, που θα δώσουν μια αναπτυξιακή ώθηση, απαραίτητη για την οικονομική πρόοδο κυρίως των αγροτών και των μικρομεσαίων, που αποτελούν τις παραγωγικές μονάδες του τόπου μας, ανάβοντας επιτέλους τις καμινάδες των 4 «πέτρινων» εργοστασίων του Διδυμοτείχου (Καλές ,Τζαμί, Κάστρο Πυθίου, Πλωτινούπολη).

Ποιοί συνδυασμοί μπορούν όχι να υποσχεθούν αλλά να πραγματώσουν τα παραπάνω.

Οι προϋποθέσεις για να γίνει το ευκταίο δεν εξαρτώνται μόνο από την απλή επιθυμία του κάθε υποψηφίου δημάρχου. Είναι απαραίτητα τα εξής.
Α) η δύναμη του δημάρχου να επιβάλλει το όραμα του και να επιστρατεύει με κάθε τρόπο την βούληση όλων των υπαλλήλων του δήμου. Ουσιαστικά να διοικεί με στρατιωτική πειθαρχία. Πρέπει να έχει λοιπόν, εμπειρία, ικανότητα, αποτελεσματικότητα, ηθικό πλεονέκτημα και άψογη συνεργασία με το προσωπικό του δήμου.
Β) να έχει ένα επιτελείο τουλάχιστον 20 αιρετών για αποκλειστική απασχόληση, για τις επιτελικές θέσεις των αντιδημάρχων, προέδρων ΝΠΔΔ, προέδρου Δ/Σ, προέδρων μεγάλων κοινοτήτων, που θα εργάζονται με στοχοπροσήλωση και όχι για το μηνιάτικο. Άρα οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα πρέπει να έχουν οικονομική και επαγγελματική ανεξαρτησία, αυτοτέλεια και ανυπαρξία διαπλοκής.
Γ)Πρόσβαση σε Γραφεία και Επιτροπές διαχείρισης προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ικανότητα διπλωματικών διαπραγματεύσεων με τις δομές της Περιφέρειας και των Υπουργείων για την εξασφάλιση κονδυλίων.
Δυστυχώς κανένας συνδυασμός δεν διαθέτει όλα τα ανωτέρω ταυτόχρονα σε ικανοποιητικό βαθμό, όλοι κάπου υστερούν. Επομένως το μέλλον του Διδυμοτείχου καθίσταται ζοφερό, λόγω των αδύναμων σε στελέχωση συνδυασμών, αλλά και λόγω της λιτότητας που μας κληροδοτεί η κεντρική διακυβέρνηση την 5ετία 2014-2019.

Ποιός συνδυασμός όμως μπορεί να προσεγγίσει περισσότερα τα παραπάνω στοιχεία. Ιδού το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι ψηφοφόροι προτού πάνε στις κάλπες.

Ότι και να ψηφίσετε πολίτες, όσοι αποφασίσετε συμμετοχή και όχι αποχή ή συνειδητά λευκό, να προτιμήσετε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους που θέτουν υποψηφιότητα για πρώτη φορά.
Όλοι οι «παλιοί» όσο άφθαρτοι ή ακέραιοι ήταν, έχουν «βρωμίσει» από τα γρανάζια του άθλιου «Καλλικρατικού συστήματος», που σε μπλέκει ακούσια ακόμα και αν έχεις το σθένος να αντιστέκεσαι συνεχώς.
Ακόμα και η απλή συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές, σε καθιστά άθελά σου λόγω της έλλειψης ενημέρωσης για θέματα που αποφασίζεις,σε συνεργό σε άχρηστες δαπάνες, αποζημιώσεις, κατασπατάληση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε μη παραγωγικές δραστηριότητες και ενέργειες του δήμου με μηδενική πραγματική υπεραξία για τον τόπο μας.
Έτσι δυστυχώς είναι δομημένο σαν μπετόν το «Καλλικρατικό σύστημα» με τις διακηρύξεις, τις προμήθειες, τις ενστάσεις, τις αναθέσεις, που σε τελική ανάλυση παραδίδουν τα κονδύλια στα παρασιτικά, κρατικοδίαιτα συμφέροντα παρακοιμώμενων της εκάστοτε τοπικής εξουσίας.
Επίσης οι «παλιοί» έχουν «βρωμίσει» από τον τρόπο που προεκλογικά κερδίζονται οι ψήφοι, με τον χρηματισμό για την στελέχωση των συνδυασμών, έως την κατά κεφαλή συναλλαγή της ψήφου με χρήματα.
Χρειάζεται μια περίοδος εξόδου από το δημοτικό συμβούλιο για να αναβαπτιστεί κάποιος και να επανέρθει σε ρόλους κλειδιά για την πόλη μας.
Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε τα βαρίδια και μειονεκτήματα του Καλλικράτη που σαν σύστημα αποδυναμώνει πλήρως τις τοπικές κοινότητες περιορίζοντας τους οικονομικούς πόρους τους. Επίσης κατανέμει ανισομερώς τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, λαμβάνοντας υπόψη μόνο πληθυσμιακά κριτήρια και αγνοώντας πλήρως τα γεωγραφικά κριτήρια της έκτασης, τον αριθμό των χωριών και των υποδομών μιας περιοχής.
Περαιτέρω το εκλογικό σύστημα των δημοτικών εκλογών, ευνοεί τις πελατειακές σχέσεις, την εξαγορά και τους παλαιοκομματιούς σχηματισμούς, εις βάρος των άφθαρτων, μη διαπλεκόμενων υποψηφίων και πρέπει να αλλάξει με το σύστημα διακριτής λίστας δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.
Χρειάζεται λοιπόν πρώτα από όλα μέσω της ψήφου μας, πρωτίστως αλλαγή της κεντρικής πολιτικής σκηνής, που θα αποδοκιμάζει το υφιστάμενο κατεστημένο και θα επηρεάσει με την επιβεβλημένη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, τα τελικά κριτήρια επιλογής των πολιτών( που ψηφίζουν με κριτήρια πολιτικής κατευθυνόμενης χειραγώγησης) και θα εξοντώσει από αύριο τους τοπικούς πολιτικούς μαθουσάλες.

Αλλάξτε με την ψήφο σας στις δημοτικές, περιφερειακές και στις ευρωεκλογές το μέλλον της πόλης μας επιλέγοντας προοδευτικούς υποψηφίους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους.

Σιναπίδης Στέφανος
«ΔΗΜΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ»