Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης με το συνδυασμό ΑΝΑΣΑ για την Αλεξανδρούπολη, Μάριος Μουτουσίδης απαντάει στις ερωτήσεις του thraki Νεα.
Η ώρα των εκλογών πλησιάζει. Τώρα λοιπόν που φτάνουμε στην τελική ευθεία, μετανιώσατε για την απόφασή σας;
Δεν μπορώ να μετανιώσω για μία απόφαση η οποία πάρθηκε απολύτως συνειδητά. Θεωρώ ότι οι νέοι άνθρωποι μέσα από τη συμμετοχή τους στα κοινά πρέπει να απαντήσουν στην πολιτική απαξίωση την οποία οδήγησαν οι κυβερνώντες τα τελευταία χρόνια τη νέα γενιά. Επιβάλλεται η απάντηση μας να είναι η συμμετοχή σε όλα τα στάδια της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.
Το μέλλον πρέπει να μας αφορά όλους. Θεωρώ ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να συμμετέχει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, να ακούει και να προτείνει λύσεις. Πιστεύω ότι ο καθένας που έχει όρεξη να προσφέρει στον τόπο του, επιβάλλεται να βρει το ρόλο και του και τον τρόπο με το οποίο θα είναι σε θέση να συμμετάσχει στην ανάπτυξη της περιοχής του.
Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί με τα κατάλληλα πρόσωπα και τις κατάλληλες δράσεις να συμβάλλει στην ανάπτυξη της πόλης μας, να δώσει λύσεις σε μικρά και μεγάλα προβλήματα που βιώνει ο πολίτης στην καθημερινότητά του, να ωθήσει την οικονομία της περιοχής δημιουργώντας θέσεις εργασίας, να βοηθήσει στην κοινωνική συνοχή, να συμβάλλει στην ανάπτυξη του πολιτισμού και του μαζικού αθλητισμού.
Όταν ο Παύλος ο Μιχαηλίδης με κάλεσε να συζητήσουμε και μου ανέπτυξε τις θέσεις του, το πλάνο του, τις αρχές του, το όραμά του για τον δήμο Αλεξανδρούπολης, η απάντησή μου ήταν πλέον εύκολη υπόθεση. Θεώρησα, μεγάλη τιμή, να συνδράμω κι εγώ με τις θέσεις μου, τις απόψεις μου και τις δράσεις μου στη φιλοσοφία του.
Περισσότερο όμως, αυτό που με ώθησε και μου έδωσε τη δύναμη να αποφασίσω να θέσω υποψηφιότητα με την ΑΝΑΣΑ για την Αλεξανδρούπολη, ήταν οι διαδικασίες της παράταξης. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα ότι όλα τα μέλη της παράταξης ισότιμα λειτουργούμε σαν μια ομάδα ανθρώπων και όχι σαν ένα άθροισμα ατόμων.
Όλες οι προτάσεις, οι θέσεις και το πρόγραμμα που κατέθεσε η ΑΝΑΣΑ προέκυψαν μέσα από συζητήσεις, από διαφωνίες αρκετές φορές, προέκυψαν όμως από όλους τους ανθρώπους της.
Αφήσαμε πίσω μας παλιές αντιλήψεις που δεν έχουν θέση στην εποχή μας, και με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες καταθέσαμε ένα πρόγραμμα πλήρες, ρεαλιστικό και κυρίως άμεσα εφαρμόσιμο.
Ο Παύλος Μιχαηλίδης και ο συνδυασμός ΑΝΑΣΑ για την Αλεξανδρούπολη στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε σχέσεις με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Τυπικά δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά όμως συμφωνώ με αρκετές από τις θέσεις και τις αρχές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν θεωρώ κακό για την ΑΝΑΣΑ, το ότι στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, είναι φυσικά και το μοναδικό το οποίο μας έχουν προσάψει οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις. Και ας μην κρυβόμαστε πλέον πίσω από το δάχτυλό μας, εμείς δεν ντρεπόμαστε να πούμε ότι στηριζόμαστε από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τον κ. Λαμπάκη. Εκτός αν οι παρουσίες του βουλευτή της ΝΔ, κ. Δερμετζόπουλου και του υποψηφίου ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ Δημοσχάκη στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Δημάρχου δεν συμβολίζουν και τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στην παράταξη του κ. Λαμπάκη.
Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και «σήκωσε ψηλά» το θέμα με τα σκουπίδια, την ώρα που η δημοτική αρχή ανακοίνωνε πανηγυρικά την συμφωνία για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη.
Μιας και αναφερθήκατε στη ΜΕΑ ποια είναι η θέση σας για την κατασκευή της;
Προσωπικά θεωρώ ότι για να επιτύχει οποιαδήποτε σύμπραξη ιδιώτη και δημοσίου απαιτείται να ισχύει μια σημαντική προϋπόθεση. Να έχουν και οι δύο πλευρές κοινό συμφέρον. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ακριβώς το αντίθετο. Από τη μία πλευρά ο δήμος πρέπει να στοχεύει στη μείωση του αριθμού των απορριμμάτων και στο χαμηλό κόστος της επένδυσης, από την άλλη ο ιδιώτης-μεγαλοεργολάβος στοχεύει στη μεγιστοποίηση του κέρδους του. Την οποία και φυσικά μπορεί να πετύχει μόνο με την αύξηση του όγκου των απορριμμάτων. Βλέπουμε, δηλαδή ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο εγχείρημα καταργεί στην πράξη την ανακύκλωση, ενώ θεωρούμε δεδομένο ότι ο ιδιώτης θα προβεί σε καύση των απορριμμάτων, η οποία αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Η αντιπρότασή μας είναι η πλήρης αναδιοργάνωση του συστήματος καθαριότητας, συλλογής και αποκομιδής των απορριμμάτων και η εφαρμογή ενός αξιόπιστου προγράμματος ολοκληρωμένης και περιβαλλοντικά βιώσιμης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση των οργανικών, υγειονομική ταγή υπολειμμάτων και ενεργειακή αξιοποίησή τους.
Επιπλέον στοχεύουμε στη δημιουργία χώρου ταφής υπολειμμάτων με παράλληλη κατασκευή «εργοστασίου ανακύκλωσης».
Τι σας κέρδισε στον Παύλο Μιχαηλίδη;
Ο Παύλος Μιχαηλίδης είναι ένας ήρεμος, ψύχραιμος άνθρωπος, με καθαρό λόγο και σκέψη. Από τη πρώτη στιγμή που μιλήσαμε, διέκρινα ότι ό,τι έλεγε, το πίστευε και το έλεγε με ενθουσιασμό. Αυτό όμως που πραγματικά με έχει κερδίσει είναι το γεγονός ότι είναι πολύ καλός ακροατής και σέβεται ιδιαίτερα όλες τις απόψεις. Έχει την υπομονή και τη διάθεση να ακούσει, να προτείνει και μέσα από το διάλογο να πείσει και να κερδίσει τον άνθρωπο που έχει απέναντί του. Και πραγματικά πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό προσόν για την επόμενη μέρα που θα τον βοηθήσει στη διοίκηση του δήμου Αλεξανδρούπολη, από τη θέση του δημάρχου.
Ποια η άποψή σας για την εικόνα της καθημερινότητας στην Αλεξανδρούπολη. Για παράδειγμα ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, χωροθέτηση λαϊκής αγοράς.
Από τα μεγαλύτερα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης είναι το κυκλοφοριακό και η έλλειψη θέσεων στάθμευσης.
Αποσπασματικές κινήσεις, δεν συνιστούν λύσεις. Οι συνέπειες είναι οδυνηρές τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους πεζούς, οι οποίοι είναι και οι πιο ευάλωτοι παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα. Απαιτείται νέα κυκλοφοριακή μελέτη και οργανωμένη εφαρμογή του κυκλοφοριακού σχεδιασμού για την πόλη, βελτίωση των αστικών μέσων μετακίνησης καθώς και δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης στις εισόδους της πόλης, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αλεξανδρούπολης.
Όσον αφορά στα τραπεζοκαθίσματα πιστεύω ότι κάθε δημοτική αρχή πρέπει να κρατά δύο μέτρα και δύο σταθμά για όλους τους επαγγελματίες. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πεζοδρόμια στα οποία ουσιαστικά είναι απαγορευτική η διέλευση των πολιτών. Αυτό το θέμα πρέπει να διευθετηθεί με τη συμμετοχή φυσικά των επαγγελματιών, δεν γίνεται να μιλάμε για ανάπτυξη της πόλης και να ρίχνουμε συνεχώς πρόστιμα στους καταστηματάρχες, από την άλλη όμως πρέπει όλοι οι πολίτες, και ειδικά συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως γυναίκες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και ΑμεΑ να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλα τα πεζοδρόμια της πόλης.
Για τη χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς ο προγραμματισμός της παράταξής μας είναι η δημιουργία δημοτικής αγοράς στο χώρο των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ, με υπόγειο χώρο στάθμευσης και με ταυτόχρονη μεταφορά της λαϊκής πέριξ των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ.
Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η λαϊκή αγορά γίνεται για να εξυπηρετεί τους μικροπωλητές και τους καταναλωτές, επομένως και οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη κυρίως των μικροπωλητών.
Πρέπει να «παραχωρεί» γη και ύδωρ ένας δήμος για μία επένδυση όταν αυτή δημιουργεί θέσεις εργασίας;
Φυσικά και όχι.
Η ανάπτυξη στον Δήμο Αλεξανδρούπολης μπορεί και πρέπει να έρθει από τον πρωτογενή τομέα και από τον τουρισμό και όχι από τα χρυσωρυχεία και τα σκουπίδια.
Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει πολλές παρεμβάσεις στη δημοτική ενότητα των Φερών, που στοχεύουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, όπως χάραξη και διάνοιξη νέων αγροτικών δρόμων όπου απαιτείται (Πέπλος), η αξιοποίηση του φράγματος στην Καβησό, η επέκταση και ολοκλήρωση των ποτιστικών σε όλο το δέλτα και στα αγροκτήματα Πέπλου – Δορίσκου – Μοναστηράκι, η δημιουργία δεξαμενών αμμοχαλικοληψίας και η άρδευση 15.000 στρεμμάτων για βοσκότοπους και ορυζώνες.
Περισσότερο όμως θα πρέπει να σταθούμε στον τουρισμό. Εδώ και αρκετά χρόνια ακούμε για συμμετοχή του δήμου σε τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό, για συνεργασίες με αεροπορικές εταιρείες και με τουριστικούς πράκτορες, περιμένοντας τους ρώσους τουρίστες. Έχουμε δίπλα μας, κυριολεκτικά δίπλα μας, μία πόλη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων. Έχουμε μία τεράστια δεξαμενή τούρκων τουριστών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια επισκέπτονται την Ελλάδα με συνεχώς αυξητική τάση, και το μεγαλύτερο ποσοστό εξ’ αυτών ( πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως) εισέρχονται στη χώρα μας μέσα από το δήμο μας, για να επισκεφτούν όμως κατά συντριπτική πλειοψηφία άλλες πόλεις, όπως η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη και η Θάσος το καλοκαίρι. Οι δράσεις της επόμενης δημοτικής αρχής θα πρέπει να είναι στοχευμένες στο να αυξήσουμε το μερίδιο αγοράς τούρκων επισκεπτών στην πόλη μας, με νέα και αποδοτικότερα εργαλεία.
Αρκεί να ρωτήσουμε τους καταστηματάρχες για τα οφέλη που αποκομίζουν αυτή τη στιγμή, ακόμα και από αυτό το ελάχιστο κομμάτι των Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το πώς μπορούμε μέσω της αύξησης της επισκεψιμότητάς μας να βοηθήσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της πόλης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.