Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης με την παράταξη Πόλη και Πολίτες Κώστας Γκοτσίδης, απαντάει στις ερωτήσεις του thraki Νεα για τις εκλογές.

Στην εποχή που πάρα πολλοί συμπολίτες μας είναι υποψήφιοι είστε κι εσείς. Γιατί όμως να ψηφίσει κάποιος εσάς;
Νομίζω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να αναφερθώ γενικότερα στα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει κάποιος να επιλέξει να εμπιστευθεί έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτός ο οποίος διεκδικεί την ψήφο των πολιτών, θα πρέπει να αγαπάει τον τόπο του, όχι μόνο να το λέει αλλά και να το δείχνει. Να είναι ειλικρινής, προσιτός και φιλικός, με μάτια και αυτιά ανοιχτά στις ανησυχίες, στα παράπονα, αλλά και στις προτάσεις των συνδημοτών του. Να έχει γνώση των αναγκών της τοπικής αγοράς, των ζητημάτων της καθημερινότητας του πολίτη και να ενημερώνεται καθημερινά. Να είναι καταρτισμένος στον τομέα του, δραστήριος και αποτελεσματικός στις προσωπικές του ενασχολήσεις. Η προσπάθειά μου να βρίσκομαι συνεχώς μέσα στα πλαίσια που περιέγραψα, αποτελεί για μένα τρόπο ζωής.
Πώς προσεγγίζετε τους ψηφοφόρους;
Επικοινωνώ με τους ανθρώπους με όρους ειλικρίνειας και πραγματικού ενδιαφέροντος. Μπορεί να ακούγεται «κλισέ» αλλά είναι η πάσα αλήθεια: το μοναδικό μου κίνητρο είναι η διάθεση προσφοράς που έχω για τον τόπο μου και τους πολίτες. Βλέπω τις τεράστιες προοπτικές που έχει αυτός ο ευλογημένος τόπος, τα μοναδικά συγκριτικά του πλεονεκτήματα και συζητώ μαζί τους, τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν ώστε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης να βρεθεί στη θέση και στο επίπεδο που του αξίζει να βρίσκεται, διανέμοντας από τη θέση αυτή «μέρισμα» στους πολίτες του. Προσπαθώ επίσης, σε κάθε ευκαιρία που μου δίνεται, να γνωστοποιώ στους ανθρώπους οι οποίοι σε λίγες μέρες θα κληθούν να επιλέξουν τον καταλληλότερο να διαχειριστεί τις τύχες του Δήμου για τα επόμενα 5 χρόνια, το τεράστιο έργο που έχει παραχθεί από την τωρινή διοίκηση, ένα μέρος του οποίου έχει ολοκληρωθεί, ένα μέρος βρίσκεται σε εξέλιξη και ένα επίσης μεγάλο μέρος έχει προγραμματισθεί για την επόμενη περίοδο, σε όλες τις ενότητες του καλλικρατικού Δήμου Αλεξανδρούπολης. Τέλος, προσπαθώ να εντοπίζω ατέλειες και εκκρεμότητες και να καταγράφω τα παράπονα και τις ενστάσεις των πολιτών, γιατί κανένας δεν διεκδικεί το «αλάθητο» και κανένας Δήμαρχος και Δήμος δεν διαθέτει μαγικά ραβδάκια.
Ο συνδυασμός σας έχει καταθέσει πρόγραμμα κι έχει δώσει και τις εξετάσεις του.
Εσείς προσωπικό πρόγραμμα για αλλαγές στο δήμο έχετε; Τα έχετε καταθέσει στο συνδυασμό σας και πως θα προσπαθήσετε για να γίνουν αυτά που επιθυμείτε;

Το πρόγραμμα που έχει καταθέσει ο συνδυασμός, είναι ένα πολυδιάστατο σχέδιο που κινείται πάνω σε 4 άξονες με πολλαπλούς στρατηγικούς στόχους, οι οποίοι συγκλίνουν στην ανάπτυξη του τοπικού πλούτου, την αύξηση του εισοδήματος και την καταπολέμηση της ανεργίας. Διαβάζοντας προσεκτικά το πρόγραμμα αυτό, διαπιστώνει κανείς ότι πρόκειται για μια πλήρη και εμπεριστατωμένη μελέτη η οποία καλύπτει όλους τους τομείς ανάπτυξης, ποιότητας ζωής, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής, υποδομών, υπηρεσιών, ενέργειας και διαχείρισης φυσικών πόρων. Κάποιες δικές μου προτάσεις, έχουν κατατεθεί στο συνδυασμό, οι οποίες όμως αφορούν μόνον επικουρικές παρεμβάσεις σε επιμέρους σημεία. Τη χρησιμότητα αυτών, κατ’ αρχήν θα προσπαθήσω να εκθέσω με στοιχεία κόστους – εξεύρεσης πόρων – απόδοσης στον Δήμαρχο και στους επιμέρους τεχνικούς συμβούλους του. Από κει και πέρα υπάρχει το δημοτικό συμβούλιο, το κεντρικό όργανο διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων στο Δήμο, το οποίο θα αποφασίσει για την εφαρμογή τους, αν φυσικά φτάσουν να συζητηθούν εκεί.
Ο δήμος πως μπορεί να βοηθήσει τον επαγγελματία, τον άνεργο και τον εργαζόμενο χωρίς μισθό;
Αν αντιλαμβάνομαι απόλυτα την ερώτησή σας, με ρωτάτε πως μπορεί ο Δήμος να παράξει κοινωνική πολιτική. Θα σας αναφέρω λοιπόν κάποιες παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ήταν ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα ο οποίος μηδένισε τα τροφεία των παιδικών σταθμών. Επίσης μείωσε τα τέλη ύδρευσης ανακουφίζοντας τους δημότες. Είναι από τους πρώτους Δήμους στη χώρα που δημιούργησε το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό ιατρείο και το κοινωνικό φαρμακείο, παρέχοντας υπηρεσίες σε χιλιάδες οικονομικά αδύναμους δημότες. Ικανοποιούνται κατά μέσο όρο 150 αιτήματα στήριξης οικογενειών κάθε μήνα από το κοινωνικό παντοπωλείο. Λειτούργησε η τράπεζα ένδυσης και υπόδησης. Προσφέρεται δεκατιανό σε 150 μαθητές δημοτικών σχολείων. Επίσης επεκτάθηκε η σίτιση στην Τραϊανούπολη ξεπερνώντας τις 300 μερίδες φαγητού ημερησίως, μαζί με την Αλεξ/πολη και τις Φέρες. Στα 5 ΚΑΠΗ του Δήμου εφαρμόζονται προγράμματα μέτρησης σακχάρου, χοληστερίνης, πίεσης καθώς και ψυχαγωγικά προγράμματα, ενώ στο Α ΚΑΠΗ λειτουργεί το φυσικοθεραπευτήριο όπου γίνονται δωρεάν φυσιοθεραπείες. Το νοσηλευτικό προσωπικό κάνει και επισκέψεις κατ’ οίκον σε ηλικιωμένα άτομα για συνταγογράφηση, μπάνιο ή οποιαδήποτε άλλη ανάγκη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Δημιουργήθηκε το Κοινωνικό εργαστήρι μελέτης όπου μελετούν μαθητές δημοτικού, παιδιά άπορων οικογενειών, ενώ στο χώρο του Α ΚΑΠΗ εθελοντές εκπαιδευτικοί της πόλης μας υποστηρίζουν μαθητές Γυμνασίου. Παράλληλα στο χώρο του Πολυκοινωνικού λειτουργεί και εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης νηπίων. Δημιουργήθηκε το Γραφείο Εθελοντισμού στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 150 εθελοντές. Δημιουργήθηκε δομή στο χώρο του Β ΚΑΠΗ για κακοποιημένες γυναίκες, που λειτουργεί σε καθημερινή βάση με κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο, κοινωνιολόγο και σύντομα με νομικό. Τέλος, δημιουργήθηκε ο «βιοαγρός» δίνοντας την δυνατότητα καλλιέργειας σε 270 οικογένειες. Και έπεται συνέχεια…
Πως ονειρεύεστε την Αλεξανδρούπολη του 2020;
Το μεγάλο πλεονέκτημα και η ατμομηχανή στην ανάπτυξη του Δήμου, μέσα στα πλαίσια του Περιφερειακού Σχεδιασμού, είναι οι ευκαιρίες που προσφέρει η Αλεξανδρούπολη, ως κόμβος συνδυασμένων μεταφορών και επικοινωνιών, σε μια νέα γεωγραφική και οικονομική πραγματικότητα, στο σημείο που συνδέεται ο ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος με τις αναδυόμενες αγορές του Ευξείνου πόντου και της Ασίας, δίπλα στην Κωνσταντινούπολη των 20 εκατομμυρίων, στην έξοδο των Δαρδανελίων προς την Μεσόγειο. Σήμερα η Αλεξανδρούπολη διαθέτει υποδομές που μόνον η μητροπολιτική Θεσ/νίκη και η μητροπολιτική περιοχή της Πρωτεύουσας διαθέτουν. Αυτοκινητόδρομος, σιδηρόδρομος, λιμάνι και αεροδρόμιο, συναντώνται σε μια γραμμική διάταξη μήκους μόνο 5 χλμ. Επιβάλλεται η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες σε όλα τα επίπεδα. Πρώτιστος στόχος είναι η αξιοποίηση της εγγύτητας στις νέες αγορές για τη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών και την προσέλκυση επενδύσεων. Απαιτούνται έργα και δράσεις συμβατά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Η διασυνοριακή θέση του Δήμου Αλεξανδρούπολης, δεν πρέπει να δίνει τροφή σε ξενοφοβικά στερεότυπα, αλλά σε εξωστρεφείς δράσεις και πρωτοβουλίες. Επίσης η Αλεξανδρούπολη θα πρέπει επιτέλους να αναδειχθεί ως τουριστικός προορισμός. Θα πρέπει να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, σε συνδυασμό και με την ξενοδοχειακή υποδομή που διαθέτει, ώστε να αποκτήσει επαναλαμβανόμενους ντόπιους και ξένους επισκέπτες οι οποίοι θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου μας. Σ’ αυτό θα συμβάλλουν έργα όπως η ανάπλαση της παραλιακής, η δημιουργία του OpenMall, η αξιοποίηση των αποθηκών του ΟΣΕ, ασφαλώς η δημιουργία μαρίνας σκαφών αναψυχής, η ανάδειξη και αξιοποίηση βιοτόπων και αρχαιολογικών χώρων, η δημιουργία μονάδας λουτροθεραπείας – αναψυχής – οικοτουρισμού στα Λουτρά κ.α., καθώς και δράσεις σχετικές με συνεδριακό, αθλητικό, οικολογικό και θρησκευτικό τουρισμό. Αυτό είναι το όραμα της επόμενης δεκαετίας και αυτό πρέπει να καθοδηγεί τον σχεδιασμό μας.
Τι σημαίνει ο Βαγγέλης Λαμπάκης για εσάς;
Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο άνθρωπο, με μοναδικές ηγετικές και διοικητικές ικανότητες, με εξαιρετική αντίληψη και ευφυΐα. Αυτό που με συναρπάζει στον Λαμπάκη, είναι η τεράστια διαφορά διαχειριστικής προσέγγισης και φιλοσοφίας που διαθέτει σε σχέση με τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου. Είναι ένας Δήμαρχος ο οποίος κατόρθωσε την επιτυχημένη προσαρμογή του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο νέο «καλλικρατικό» περιβάλλον, με μείωση του λειτουργικού του κόστους, με εξορθολογισμό των υπηρεσιών του, καταλαμβάνοντας μία από τις πρώτες θέσεις πανελλαδικά σε ικανότητα απορρόφησης κονδυλίων από προγράμματα για δημιουργία υποδομών, παράγοντας ταυτόχρονα κοινωνική πολιτική και προσδίδοντας στην καθημερινότητα των πολιτών την αίσθηση της τάξης, του καθαρού περιβάλλοντος και του νοικοκυρέματος. Η επιτυχία αυτή αποκτά ιδιαίτερα μεγάλη προστιθέμενη αξία, αν αναλογισθεί κανείς ότι συνέπεσε χρονικά με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στη νεότερη ιστορία της χώρας μας και με περικεκομένους τους οικονομικούς πόρους του Δήμου κατά 70% σε σχέση με αυτούς που είχαν στη διάθεσή τους οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο Βαγγέλης Λαμπάκης και η παράταξη ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ αποτελούν εγγύηση και παρακαταθήκη για το μέλλον του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Image and video hosting by TinyPic
Βιογραφικό Κώστα Γκοτσίδη
Ονοματεπώνυμο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΟΤΣΙΔΗΣ
Διεύθυνση ΑΒΔΗΡΩΝ 3, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 68100
Τηλέφωνα 6944965884, 2551035232 (οικίας), 2551082676 (γραφείου)
e-mail k_gkots@otenet.gr
Ημερομηνία γέννησης 22 . 10 . 1968

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑ

• 2009 έως σήμερα Εταίρος σε τεχνική – εμπορική εταιρία με έδρα το Βελιγράδι Σερβίας
• 2005 – 2008 Καθηγητής Φυσικής Αγωγής – Προπονητής Ποδοσφαίρου στο 5ο Γυμνάσιο Αλεξ/πολης (Τ.Α.Δ.)
• 2004 – 2006 Ιδιοκτήτης επιχείρησης καφέ – αναψυκτήριο – restaurant με έδρα την Αλεξανδρούπολη, προσωπικό: 60 εργαζόμενοι
• 2000 – 2004 Υπουργείο Οικονομικών –
Σύμβουλος Υφυπουργού Οικονομικών
• 1996 – 2000 Ελληνική Πρεσβεία Βελιγραδίου Σερβίας –
Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων

• 1998 – 2000 Διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Σερβικό Υπουργείο Τύπου & ΜΜΕ για την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», το τηλεοπτικό κανάλι “STAR”, το ραδιόφωνο της «ΕΡΑ» και το περιοδικό “MONEY & LIFE”
• 1997 Οργανωτική Επιτροπή Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στην Αθήνα –
Υπεύθυνος για τις Εθνικές Ομάδες των Δημοκρατιών της πρώην Γιουγκοσλαβίας
• 1994 – 1996 Ιδιοκτήτης επιχείρησης καφέ – restaurant, προσωπικό: 20 εργαζόμενοι

• 1991 – 1993 Προπονητής ποδοσφαίρου στις ακαδημίες του Γ.Σ. Ηλιούπολης – Αθήνα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

• 2011 Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου Σερβίας –
Νομική Σχολή (σήμερα φοιτά στο 4ο έτος)
• 2002 Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών –
Τίτλος εξειδίκευσης στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση (Financial Management)
• 2000 Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου Σερβίας –
Σχολή Οικονομικών
• 1994 Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών –
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ)
• 1992 Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών –
Δίπλωμα Ειδικότητας (Προπονητική Ποδοσφαίρου)
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ Σερβική άπταιστα, Αγγλική καλά

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
Χρήση Η/Υ – Λειτουργικά συστήματα MS – DOS, Windows 9x, 2000, XP, Vista, 7 και Microsoft Office
Δακτυλογράφηση σε τυφλό σύστημα με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
Άδεια χειριστή ταχυπλόου σκάφους
Δίπλωμα αυτοδύτη 3*

ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού ως Λοχίας Αλεξιπτωτιστής.
Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Αλεξανδρούπολης Αθανασία Ναλμπάντη και πατέρας ενός αγοριού 7 ετών.
Από το Μάιο του 2010 είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Έβρου.