Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για την ημέρα Ελευθερίας του Τύπου
Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου
Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου (3 Μαΐου), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καλεί τους πολιτικούς παράγοντες της Ευρώπης και τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια υπέρ της ενίσχυσης της ελευθερίας του Τύπου και της πολυφωνίας, ώστε να ανατρέψουν τα ανησυχητικά φαινόμενα που απειλούν την ελευθεροτυπία στην Ευρώπη.
Η έκκληση αυτή αποτελεί συνέχεια της Διακήρυξης των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, η οποία υπενθυμίζει σε όλους τους υποψηφίους των ευρωεκλογών ότι δεν πρέπει να είναι εφησυχασμένοι σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου στη Ευρώπη.
«Η ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη απειλείται», δήλωσε ο Mogens Blicher Bjerregård, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. «Τα τελευταία χρόνια δημοσιογράφοι στην Ουκρανία, την Τουρκία, τη Μεγάλη Βρετανία γίνονται μάρτυρες εντεινόμενων επιθέσεων στα επαγγελματικά δικαιώματά τους».
Στην Ουκρανία οι δημοσιογράφοι είναι μεταξύ των πρώτων θυμάτων της πολιτικής κρίσης. Από τον Νοέμβριο του 2013, περίπου διακόσιοι δημοσιογράφοι έγιναν θύματα επιθέσεων και ένας (Vyacheslav Vereme) δολοφονήθηκε ενώ έκανε ρεπορτάζ για την κρίση. Υπήρξαν επίσης πολλές περιπτώσεις δημοσιογράφων που απειλήθηκαν, τους κατασχέθηκε ο εξοπλισμός, φυλακίστηκαν ή απήχθησαν.
Στην Τουρκία, σαράντα δημοσιογράφοι εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι, επειδή έκαναν τη δουλειά τους. Μεταξύ αυτών τέσσερις, οι Füsun Erdoğan, Ziya Ulusoy, Bayram Namaz, Ibrahim Cicek, καταδικάστηκαν σε ισόβια. Πολλοί δημοσιογράφοι επίσης αντιμετώπισαν ακραία αστυνομική βία ενώ κάλυπταν τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί.
Στη Μεγάλη Βρετανία η ερευνητική δημοσιογραφία και το δικαίωμα των δημοσιογράφων στην προστασία των πηγών τους απειλούνται από την αντιτρομοκρατική νομοθεσία και νόμους υπέρ της εθνικής ασφάλειας. Η σύλληψη του David Miranda και η κατάσχεση αρχείων που διατηρούσε η Guardian είναι οι πιο σημαντικές εκδηλώσεις αυτής της απειλής.
Στην Ελλάδα και την Ισπανία, το κλείσιμο και η δραστική συρρίκνωση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σχημάτων ΕΡΤ και Valencia TV, TeleMadrid, αντιστοίχως, δεν έπληξαν μόνο τον βιοπορισμό χιλιάδων δημοσιογράφων αλλά και την πολυφωνία των Μέσων Ενημέρωσης στις χώρες αυτές, εγκαθιδρύοντας μια εξαιρετικά ανησυχητική τάση στο ευρωπαϊκό τοπίο της Ενημέρωσης.
Στη FYROM, ο Tomislav Kezarovski, ερευνητής δημοσιογράφος, είναι ακόμα σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά την καταδίκη του σε 4,5 χρόνια φυλάκισης. Η καταδίκη του και η δρακόντεια νομοθεσία περί Τύπου έχουν δημιουργήσει κλίμα φόβου και αυτολογοκρισίας στα Μέσα της χώρας.
Σε άλλες περιοχές της Ευρώπης οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων τους, επιδείνωση των όρων εργασίας, πτώση της ποιότητας του δημοσιογραφικού έργου και απώλεια της εμπιστοσύνης του κοινού στα Μέσα Ενημέρωσης. Διάφορες μορφές (αυτο)λογοκρισίας έχουν αναπτυχθεί επίσης εξαιτίας πολιτικών και οικονομικών πιέσεων σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ.
«Τα ελεύθερα, ασφαλή, ανεξάρτητα και πολυφωνικά Μέσα Ενημέρωσης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας στην Ευρώπη», τόνισε ο Mogens Blicher Bjerregård. «Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού για την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη. Όλοι οι υποψήφιοι των ευρωεκλογών πρέπει να δεσμευτούν υπέρ της ανανέωσης στην ελευθερία του Τύπου και την πολυφωνία κάνοντας πράξη τις υποσχέσεις τους».
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων έχει καλέσει όλους τους υποψηφίους να δείξουν την υποστήριξή τους στα θέματα αυτά υιοθετώντας την Διακήρυξη των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.