Ο υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Παύλος Μιχαηλίδης με το συνδυασμό ΑΝΑΣΑ, απαντάει στις ερωτήσεις του thraki Νεα.

Γιατί αποφασίσατε να μπείτε μπροστά και να διεκδικήσετε το δήμο Αλεξανδρούπολης
Μόλις πριν από τρεις μήνες, πολίτες αυτού του Δήμου, διαπιστώνοντας ότι τα προβλήματά τους οξύνονται σε όλα τα επίπεδα, πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν την Δημοτική Παράταξη «ΑΝΑ.Σ.Α.» (ANAΠΤΥΞΗ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ), μια κίνηση ανοικτή στην κοινωνία, που δεν θα τελειώσει την επομένη των εκλογών και που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Δήμο με οικολογικό προσανατολισμό και κοινωνικό πρόσωπο.
Η κύρια πηγή ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού, πιστεύουμε πως θα πρέπει να είναι η δεξαμενή των έμπειρων, ικανών και επιτυχημένων επαγγελματικά ανθρώπων που μέχρι σήμερα στην πλειοψηφία τους απείχαν συνειδητά από τα πολιτικά δρώμενα.
Στις επερχόμενες εκλογές οι ίδιοι οι Δημότες θα πρέπει να επιλύσουν το πολύ σημαντικό ζήτημα της ανανέωσης του πολιτικού κόσμου, όμως οι ίδιοι είναι αυτοί που διαμορφώνουν τις συνθήκες ζύμωσης και ανάδειξης. Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αποδέχτηκα την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση να τεθώ επικεφαλής αυτού του συνδυασμού.

Είχατε άγχος μήπως τελικά δεν καταφέρετε να φτιάξετε ψηφοδέλτιο;
Όταν μια παράταξη δημιουργείται με διαδικασίες Άμεσης Δημοκρατίας ήδη υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου της όχι μόνο με ποσοτικά αλλά κυρίως με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Με την πρόσφατη κατάθεση του ψηφοδελτίου μας δείξαμε την πληρότητα αλλά και δυναμική του, η οποία και πηγάζει από τις ικανότητες, την εμπειρία αλλά και την αξιοπιστία των ατόμων που το απαρτίζουν.

Παρουσιάσατε το πρόγραμμα των 100 ημερών το οποίο όπως αναφέρετε ξεκινάει με τα βασικά της καθημερινότητας. Δεν τα κατάφερε στα καθημερινά η παρούσα δημοτική αρχή;
Οφείλω να σημειώσω ότι είμαστε μέχρι στιγμής η πρώτη και η μοναδική αυτοδιοικητική παράταξη που έχουμε καταρτίσει και παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα 100 ημερών δείχνοντας και την ετοιμότητα μας να διοικήσουμε τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.
Όσο αφορά τα θέματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες, πράγματι το ατελές οργανόγραμμα, η λανθασμένη λειτουργία των δομών του Δήμου και ο συγκεντρωτισμός του Δημάρχου, είχαν δυστυχώς αρνητικές επιπτώσεις στα θέματα της καθαριότητας,της διαχείρισης των απορριμμάτων, της αισθητικής αλλά και της εν γένει λειτουργικότητας του Δήμου. Επίσης η έλλειψη για παράδειγμα ενός Δημοτικού Ιατρείου καταδεικνύει και τις λανθασμένες επιλογές όσο αφορά τις προτεραιότητες αλλά και την λειτουργία των κοινωνικών του δομών.

Σας ενώνουν όμως πράγματα με άλλους συνδυασμούς. Τα χρυσωρυχεία ένωσαν όλη την πόλη. Ποιες πρέπει να είναι οι κινήσεις από δω και πέρα;
Διαπιστώνοντας στην αρχή ότι οι Δημοτικές παρατάξεις των Λαμπάκη και Φωτιάδη είχαν επιδοθεί σε μια παλαιοκομματική πόλωση με ανταλλαγή εκφράσεων και χαρακτηρισμών και μάλιστα και σε προσωπικό επίπεδο, από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι αυτό αφενός αποπροσανατολίζει τους Δημότες από τα μεγάλα προβλήματα που τους απασχολούν, αφετέρου δείχνει ότι ορισμένοι δεν έχουν κατανοήσει τίποτε από τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος. Ο Δήμος μας θα έχει να αντιμετωπίσει την επόμενη πενταετία μεγάλα προβλήματα που έχουνε σχέση με την ιδιωτικοποίηση των υποδομών και των περιουσιακών του στοιχείων, όπως πρόσφατα συνέβει με το ΤΑΙΠΕΔ και το δημοτικό κάμπινγκ της Αλεξανδρούπολης, γεγονός που πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους, ενωμένους και δυνατούς μέσα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Αντιθέτως θα πρέπει να αντιπαρατεθούμε με πολιτικούς όρους καταθέτοντας τα προγράμματα, τις απόψεις και τις θέσεις μας για καίρια θέματα που απασχολούν τον Δήμο μας, κάτι που δυστυχώς αποφεύγουν οι περισσότερες από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ερωτήματα που έχουμε θέσει στην σημερινή Δημοτική αρχή σε οτι αφορά την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητα, παρόλο που ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου βρίσκεται στην κρίσιμη διαδικασία του «Ανταγωνιστικού διαλόγου».

Για το φυσικό αέριο που περνάει διπλά αλλά δεν κινεί την Αλεξανδρούπολη ποια είναι η πρότασή σας;
Πάνω από 20 χρόνια, στην περιοχή μας, περιμένουμε την ανάπτυξη μέσα από το λιμάνι και τον πετρελαιαγωγό. Δυστυχώς και τα δυο, εκ των πραγμάτων, απεδείχθησαν όνειρα. Ίσως, επειδή και στα δυο πρωταγωνιστής ήταν το ίδιο το κράτος.
Αντίστοιχα σήμερα κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης υποχρεούνται να ξοδέψουν αρκετά χρήματα προκειμένου να εξοπλισθούν οι οικοδομές τους με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις δικτύου φυσικού αερίου αλλά και της αντίστοιχης μελέτης, την ίδια στιγμή που στο Δήμο Αλεξανδρούπολης δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τροφοδοσίας των οικοδομών με φυσικό αέριο λόγω της απουσίας οποιουδήποτε αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου στην περιοχή.
Σκοπός μας είναι αντίθετα με την σημερινή Δημοτική αρχή να ασκήσουμε την απαραίτητη εκείνη πίεση προς την κεντρική διοίκηση για την δημιουργία ενός υποσταθμού αποθήκευσης φυσικού αερίου στον Έβρο με σκοπό την άμεση τροφοδοσία των ιδιωτικών οικοδομικών εγκαταστάσεων αλλά και των εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας (δημόσιες υπηρεσίες, Νοσοκομείο, αθλητικές εγκαταστάσεις κτλ.), η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους θέρμανσης και ενέργειας των εγκαταστάσεων αυτών.

Που αδικείται η Αλεξανδρούπολη και που ο δήμος Αλεξανδρούπολης;
Η Αλεξανδρούπολη και ο Δήμος της αδικούνται σε παρά πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης της Χώρας.
Η Λιμενική Ακαδημία, το Φυσικό αέριο που αναφέραμε πριν, η Μαρίνα που ήταν συμβατική υποχρέωση του Καζίνο Ξάνθης, το παλιό Νοσοκομείο που παραμένει αναξιοποίητο, το πρόσφατο θέμα με το Δημοτικό Κάμπινγκ κλπ. είναι μερικά από τα ζητήματα που οι Δημοτικές αρχές δεν φρόντισαν να διεκδικήσουν, πέρα από τις ευθύνες του ίδιου του Κράτους. Τεράστιες οι ευθύνες φυσικά και του «Καλλικράτη» μια και ο ιστός παραγωγής, η λειτουργία των θεσμικών οργάνων ατόνησαν, δημιουργήθηκαν συνθήκες αρνητικές για τη λειτουργία του Δήμου και αυξήθηκε η ποσότητα της γραφειοκρατίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών σε συνδυασμό με τις λανθασμένες πολιτικές της σημερινής Δημοτικής αρχής, η εγκατάληψη της Δημοτικής ενότητας των Φερών.
Για αυτό τον λόγο στηρίζουμε έμπρακτα το αίτημα της πλειοψηφίας των κοινωνιών των Δημοτικών Ενοτήτων Φερών και Τυχερού προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την σύσταση του Δήμου «Παναγίας Κοσμοσώτειρας» με την συνένωση των πρώην Δήμων Φερών και Τυχερού.