Ο πρόεδρος του Πολυκοινωνικού δήμου Αλεξανδρούπολης και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης με την παράταξη Πόλη και Πολίτες απαντάει στις ερωτήσεις του thraki Νεα.

Ζούμε σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Οι πολίτες κυριολεκτικά πεινούν. Στο Πολυκοινωνικό ποιες καταστάσεις συναντάτε καθημερινά;
Η χώρα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια βιώνει μία οικονομική αλλά κυρίως κοινωνική κρίση. Ο λαός μας αισθάνεται επαίτης και όμηρος από τις λανθασμένες τακτικές ανθρώπων που δεσμεύτηκαν ότι θα αγωνιστούν για το καλό του τόπου. Οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, οι απολύσεις και κυρίως η αυξανόμενη ανεργία οδηγούν τον άνθρωπο στην απόγνωση. Το πρώτο θύμα της κρίσης είναι η οικογένεια. Υπάρχουν δυστυχώς πολλές οικογένειες οι οποίες δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν ούτε στις βασικές ανάγκες όπως το καθημερινό φαγητό, η εξόφληση των λογαριασμών, η πληρωμή του ενοικίου, η θέρμανση, η μόρφωση των παιδιών, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η ένδυση. Υπάρχουν οικογένειες που βιώνουν έντονα την ενδοοικογενειακή βία με θύματα πρώτα από όλους τα παιδιά. Αυτές είναι οι καταστάσεις που συναντάμε καθημερινά στο Πολυκοινωνικό. Άνθρωποι με μεγάλη αξιοπρέπεια οι οποίοι είδαν τη ζωή τους και την οικογενειακή τους ισορροπία να ανατρέπεται. Αυτούς τους ανθρώπους προσπαθούμε με μεγάλο σεβασμό να βοηθήσουμε με τις κοινωνικές μας δομές και σε ένα μεγάλο βαθμό τα έχουμε καταφέρει.
Υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν από το υστέρημά τους;
Το μοναδικό καλό που έφερε η οικονομική κρίση στο μέγεθος που τη βιώνει ο κάθε ένας είναι ότι βγήκαμε από τον αγώνα του υπερκαταναλωτισμού και πλέον οι επιθυμίες μας δεν αφορούν το πως θα ζήσουμε εμείς καλύτερα αλλά το πως μπορούμε να βοηθήσουμε το συνάνθρωπό μας να ζήσει κι αυτός καλά. Η χαρά του να δίνεις είναι μεγαλύτερη από τη χαρά του να παίρνεις, έχει γράψει ένας μεγάλος ποιητής μας και είναι πολλοί οι συμπολίτες μας που το κάνουν πράξη. Προσφέρουν όχι μόνο από το υστέρημα τους αλλά από την ψυχή τους ο κάθε ένας με το δικό του τρόπο. Ο αγώνας που δίνεται καθημερινά είναι μεγάλος και δύσκολος γιατί οι ανάγκες είναι πολύπλευρες.
Βλέπετε δύσκολες εικόνες καθημερινά. Γιατί θέλετε να είστε πάλι υποψήφιος και να έρχεστε αντιμέτωπος με τα ίδια προβλήματα;
Στον ένα χρόνο που είμαι πρόεδρος στο Πολυκοινωνικό έχω ζήσει πολλές και έντονες καταστάσεις από τις πιο ευχάριστες που είναι οι επισκέψεις στους Παιδικούς Σταθμούς όπου τα μικρά παιδιά με τον αυθορμητισμό τους και το χαμόγελό τους φέρνουν την ελπίδα μέχρι την αβεβαιότητα, την απόγνωση και την εγκατάλειψη που βιώνουν πολλοί συμπολίτες μας. Τα προβλήματα είναι πολλά και αυτό δίνει την ώθηση στην προσπάθεια. Έχουμε αναπτύξει πολλές δομές και σε κάποιες μάλιστα είμαστε πρωτοπόροι. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, το Κοινωνικό Ιατρείο, η Σίτιση, η ψυχολογική υποστήριξη των κακοποιημένων γυναικών , η Ιματοθήκη, το Βιοαγρόκτημα, η περίθαλψη των αστέγων, η στήριξη με δράσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες, η διοργάνωση ημερίδων, η εκπαίδευση μέσα από τις δράσεις του προγράμματος Διαβίου Μάθησης, η παροχή του δεκατιανού σε άπορους μαθητές, η παροχή υπηρεσιών στην τρίτη ηλικία είναι μέρος της μεγάλης προσπάθειας που μοναδικό στόχο έχει τη βοήθεια στο συνάνθρωπο. Και όταν αυτή η προσπάθεια αποδίδει και βλέπεις τους ανθρώπους να χαμογελούν γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Αυτός είναι και ο λόγος που είμαι πάλι υποψήφιος .

Έχετε ζήσει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι αυτή η πιο δύσκολη;
Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τις δικές της δυσκολίες. Θεωρώ ότι ο πολιτικός κρίνεται από το έργο του και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Ο πολίτης αισθάνεται προδομένος από τους πολιτικούς και ξέρει πλέον ποιος είναι αυτός που αγωνίζεται πραγματικά και ποιος του λέει την αλήθεια.
Έχει σημασία η θέση εκλογής;
Σημασία έχει η πρόοδος του τόπου και ο σεβασμός στον άνθρωπο. Όποιος αγωνιά για τη θέση της εκλογής και στοχεύει μόνο σ’ αυτήν σίγουρα δεν έχει αντιληφθεί τις δυσκολίες που περνάει σήμερα η κοινωνία και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο μέσος άνθρωπος. Εγώ σίγουρα δεν είμαι ένας από αυτούς και οι συνδημότες μας το γνωρίζουν πολύ καλά γι’ αυτό και όλα αυτά τα χρόνια μου δίνουν τη δύναμη για να συνεχίσω να αγωνίζομαι.

Ποια είναι πλέον η σχέση σας με τον Βαγγέλη Λαμπάκη, τον οποίο όπως έχετε δηλώσει κι εσείς τον γνωρίσατε τα τελευταία χρόνια μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση;
Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που γνώρισα το Βαγγέλη Λαμπάκη και τον στήριξα για να είναι ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης. Είναι ένας άνθρωπος με αρχές. Έντιμος, εργατικός, εργασιομανής, αγωνιστής, με μεγάλη κοινωνική ευαισθησία, αδιάφορος για το πολιτικό κόστος μιας δύσκολης απόφασης, απαλλαγμένος από αγκυλώσεις και με μοναδικό στόχο την ανάπτυξη του Δήμου μας. Η αγάπη του για τον τόπο μας είναι αυτή που άλλαξε την πόλη μας. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια άρχισαν έργα που δεκαετίες ήταν στα συρτάρια κάποιων γραφείων όπως το πάρκο Αντιναλμάζη, η Ανάπλαση της Παραλιακής Ζώνης, ο Περιφερειακός. Είναι ο δήμαρχος που έδειξε ότι θέλει και μπορεί και γι’ αυτό αξίζει δικαιωματικά να είναι και πάλι δήμαρχος.


Φωτο: Οι μαθητές της Αλεξανδρούπολης στηρίζουν τις δράσεις του Πολυκοινωνικού, με συγκεντρώσεις ειδών πρώτης ανάγκης.