Συνέντευξη, Χρήστος Κισσούδης
Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Διδυμοτείχου με το συνδυασμό του Χρήστου Τοκαμάνη, απαντάει στις ερωτήσεις του thraki Νεα.
Τι ήταν αυτό που σας έκανε να πείτε το ναι στο Χρήστο Τοκαμάνη;
Ως νέος άνθρωπος κατοικώντας στους Μεταξάδες και παρακολουθώντας όλα τα δρώμενα στο δήμο μας και στην περιοχή μας οραματιζόμουν εδώ και πολύ καιρό το προφίλ ενός υποψηφίου δημάρχου ως εξής:
Ο δήμαρχος μιας πόλης, πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα ασκήσει λειτούργημα και όχι επάγγελμα, και θα στηριχθεί στις αρχές της ισονομίας, της ισοπολιτείας, δίκαιος, ηθικός, έντιμος, ακέραιος, ανεπηρέαστος, απαλλαγμένος προσωπικών παθών και αδυναμιών, μια προσωπικότητα αντάξια του μεγέθους της, απαλλαγμένος από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και των κομματικών εναγκαλισμών, αδέσμευτος απόλυτα και στενά συνδεδεμένος με τις τύχες του δήμου Διδυμοτείχου, που θα υπηρετεί το γενικό συμφέρον.
Ο νέος δήμαρχος Διδυμοτείχου θα πρέπει να προέρχεται από τον χώρο των παραγωγικών τάξεων που γνωρίζει σε πρακτικό και ουσιαστικό επίπεδο τα προβλήματα και τις προοπτικές του τόπου και να έχει επιδείξει στο πρόσφατο παρόν και παρελθόν ικανότητες διοίκησης, διαχείρισης συλλογικού οργάνου ικανού μεγέθους, με ανοιχτό μυαλό και ορίζοντες, αγωνιστής και ανυποχώρητος, οργανωτικός, διπλωματικός, ειλικρινής και επικοινωνιακός, προσινής με πολύ καθαρό μητρώο, εργατικός συνεπής να μην είναι εγωιστής και εξουσιολάτρης, και βέβαια να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι από την θητεία του ως δήμαρχος δεν θα πλουτίσει αλλά αντίθετα θα κερδίσει μόνο η περιοχή.
Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου καλείται καταρχήν να οργανώσει τον δήμο για να είναι λειτουργικός, αποτελεσματικός στην εξυπηρέτηση των δημοτών του, να αποπερατώσει αμέσως όλα τα μεγάλα εκκρεμή δημόσια-δημοτικά έργα υποδομής, να στηρίξει ουσιαστικά τον τουρισμό, το εμπόριο, την γεωργία και την κτηντροφία με βάση τις αρχές της ισόρροπης ανάπτυξης κεντρικά και περιφερειακά, να προστατεύσει το περιβάλλον, να βοηθήσει να ενθαρρύνει νέες επενδύσεις, να καταστήσει το Διδυμότειχο και την κοιλάδα του Ερυθροποτάμου οικονομικά και παραγωγικά αυτάρκη, να αξιοποιήσει ολες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές .
Όλα τα παραπάνω πιστεύω ότι υπάρχουν στο πρόσωπο του κ. Τοκαμάνη που διατέλεσε δήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ του νομού μας και η απάντηση στην πρότασή του να είμαι υποψήφιος ήταν χωρίς δισταγμό ένα μεγάλο ΝΑΙ.
Δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα τα οποία δε λύθηκαν κατά τη διοίκηση του δήμου από την παρούσα δημοτική αρχή;
Πιστεύω ότι όλες οι δημοτικές αρχές εργάζονται και προσφέρουν ότι μπορούν για το καλό του δήμου. Τα προβλήματα της περιοχής λόγω θέσης και μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα ήταν και συνεχίζουν να είναι τεράστια. Πρωτογενής τομέας (γεωργία κτηνοτροφία αγροτική οδοποιία) καθαριότητα, ύδρευση, εκπαίδευση, νοσοκομείο, αγροτικά ιατρεία, κοινωνική μέριμνα, τουρισμός, πολιτισμός κλπ.
Στην περίοδο αυτή της κρίσης και των δυσκολιών σε όλους τους τομείς πιστεύω ότι μια νέα θητεία στο δήμο Διδυμοτείχου του κ. Χρήστου Τοκαμάνη θα επιλύσει αρκετά από αυτά και σε κάποια θα δρομολογηθούν λύσεις.
Σε μία εποχή που οι νέοι έφευγαν, εσείς παραμείνατε στο χωριό σας. Τι σας δένει με τον τόπο σας;
Στην εποχή μας, που ζούμε κοσμοϊστορικά γεγονότα, σε επίπεδο κυρίως πολιτισμικό και οικονομικό, με την έπαρση της τεχνολογίας και τη βαριά πνοή της παγκοσμιοποίησης, η στροφή προς την ενδοχώρα του λαϊκού πολιτισμού και της λαϊκής παράδοσης κρίνεται αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Είναι καιρός, λοιπόν, να επιστρέψουμε σε ορισμένες αξίες και ιδέες που ενισχύουν τον πολιτισμό και την εθνική μας ταυτότητα
Σήμερα μέσα στην καταχνιά της οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα μας αρκετοί νέοι έχοντας όλοι τη θέληση και το ζήλο να μη χαθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά δραστηριοποιούμαστε με τον νεοϊδρυθέντα Σύλλογο Νεολαίας Μεταξάδων στο να διασώσουμε την μεγάλη πολιτιστική μας κληρονομιά και να βοηθήσουμε στην αναβάθμιση της περιοχής μας σε όλους τους τομείς που μαραζώνει και χάνεται δημογραφικά και πολιτιστικά.
Γεννήθηκα στους Μεταξάδες και στην τελευταία τάξη του Δημοτικού έφυγα στη Γερμανία με τους γονείς μου. Εκεί έκανα τις σπουδές μου και άρχισα να εργάζομαι.
Ποτέ μου δεν ξέχασα τον τόπο μου. Ο νόστος ,η δική μου Ιθάκη ,η επιστροφή μου ήταν οι Μεταξάδες .
Από τη στιγμή που επέστρεψα άρχισα να ασχολούμαι με τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μου και γενικότερα της περιοχής μου.
Είμαι Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Ελευθερώτριας Διδυμοτείχου , καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακής των αντιστοίχων σχολών της Μητροπόλεώς μας στο Διδυμότειχο.
Στους Μεταξάδες είμαι ο χοροδιδάσκαλος του χορευτικού συγκροτήματος νέων Μεταξάδων και του Συλλόγου Γυναικών καθώς και χοράρχης της χορωδίας του Συλλόγου Γυναικών Μεταξάδων.
Δίδαξα παραδοσιακή μουσική στο Εργαστήρι Παραδοσιακής Μουσικής του δήμου Αλεξανδρούπολης και στο Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης» και είμαι μαθητής και συνεργάτης του μεγάλου Θρακιώτη δασκάλου κ. Χρόνη Αηδονίδη.
΄Εχω λάβει μέρος σε πολλές σημαντικές εκδηλώσεις με το Χρόνη Αηδονίδη, με το Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης, με το σύλλογο Γυναικών και νέων Μεταξάδων και με τη χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτειχιου Ορεστιάδος και Σουφλίου, στην οποία διδάσκω, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό διακονώντας με απόλυτο σεβασμό και αυθεντικότητα την μουσικοχορευτική παράδοση της Θράκης.
Η μεγάλη αγάπη για τον τόπο μου, η προβολή και η διάσωση του πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις του και η πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής μας,είναι για μένα ότι πολυτιμότερο και η αιτία να απαντήσω θετικά στην πρόταση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Υπάρχουν άνθρωποι που επιστρέφουν λόγω κρίσης;
Δειλά δειλά έχουν αρχίσει κάποιοι να επιστρέφουν στη περιοχή μας αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Χρειάζονται να γίνουν πρώτα κάποιες υποδομές ,ώστε οι βάσεις της επιστροφής να είναι δυνατές και ακλόνητες.
Τι μπορεί να φέρει ανάπτυξη στο δήμο Διδυμοτείχου;
Υγεία-Νοσοκομείο-Αγροτικά Ιατρεία
Εκπαίδευση –Σχολεία –Νηπιαγωγεία-Παιδικοί Σταθμοί
΄Ενταξη προγραμμάτων ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή μας
Επαρχιακή οδοποΐα
Κίνητρα στους νέους να επιστρέψουν στην περιοχή μας
Αναδασμός
Πρωτογενής τομέας γεωργία, κτηνοτροφία, μελισοκομία
Πλούτος των υδάτινων πόρων ΄Εβρου και Ερυθροποτάμου
Αξιοποίηση δασικού πλούτου
Αξιοποίηση του δάσους των Μεταξάδων
Ζεόλιθος Μεταξάδων
Θρησκευτικός Τουρισμός (ανάδειξη των Βυζαντινών και όχι μόνον μνημείων της περιοχής)
Πολιτισμός
Πολιτιστικόι σύλλογοι
Καταγραφή τραγουδιών – χορών της περιοχής
Ρωμαϊκό –Βυζαντινό Διδυμότειχο
Γεύσεις εδέσματα γαστρονομία της περιοχής μας κλπ.
Είναι μερικά από τα απλά μεν αλλά χρηστικά και ωφέλιμα για την περιοχή μας .
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα απλά και μετά θα φτάσουμε και στα σύνθετα.
Τούτη την υπόσχεση και τη λύση των προβλημάτων τη χρωστούμε στους συνδημότες μας.