Με επιστολή του στο thraki Νεα, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου καταθέτει την άποψή του για την καταδίκη του από το μονομελές πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας.
Το thraki Νεα, εντός της ημέρας, θα καταθέσει την απάντησή του σ’ όσα υποστηρίζει ο δήμαρχος.

ΤΟ «ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ» ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ
ΚΑΙ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΩΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

(Απάντηση του δημάρχου Διδυμοτείχου σε ανάρτησή σας περί «καταδίκης»)

Το ξύλινο σπιτάκι της κεντρικής πλατείας, νόμιμο ή αυθαίρετο, κατασκευάστηκε πριν αρκετά χρόνια και στέγαζε τους ταξιτζήδες της πόλης μας για να τους προστατέψει από το κρύο και τη βροχή. Όταν πέρυσι κάηκε, συζητήσαμε με τα στελέχη της τεχνική μας υπηρεσίας, τι πρέπει να πράξουμε ώστε να έχουμε το καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα στην πλατεία, αντί των καμένων ξύλων. Η απάντηση ήταν λογική και νομιμοφανής. Να το αντικαταστήσουμε με ένα άλλο, ίδιας κατασκευής. Ήταν ηλίου φαεινότερο ότι κανείς μας δεν είχε σκοπό να παρανομήσει. Για ποιον λόγο άλλωστε;
Ο καιρός περνούσε, οι πεντάμηνες συμβάσεις των εργατών έληγαν σε λίγες μέρες και δύο τινά μπορούσαν να συμβούν. Ή να βιαστούμε και να αντικαταστήσουμε με ελάχιστο κόστος την προηγούμενη κατασκευή ή να περιμένουμε, να προκηρύξουμε το έργο και «όσο κοστίσει».
Στην πράξη, τρεισήμισι χρόνια τώρα, ποτέ δεν σκεφτήκαμε «όσο κοστίσει» για οποιοδήποτε έργο μικρό ή μεγάλο έγινε στο δήμο Διδυμοτείχου. Πάντα μετρούσαμε τα λίγα χρήματα που μας αναλογούν και επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η κατασκευή όντως ενός κτίσματος 3Χ3 ξεκίνησε, με προοπτική να ολοκληρωθεί σε 3-4 μέρες. Επικράτησε μάλιστα η άποψη ότι πρέπει να κατασκευαστεί με καλύτερα εξωτερικά υλικά που θα ταίριαζαν με τον «πέτρινο» διάκοσμο της πλατείας και των μνημείων της.
Εκεί ήταν η «μεγάλη παρανομία», την οποία όντως, δεν αντιληφθήκαμε, δημοτική αρχή, δημοτικοί υπάλληλοι, τεχνικοί και εργάτες. Ναι, έπρεπε να είχε εκδοθεί οικονομική άδεια. Ωστόσο, δεν είμαστε νομικοί, δεν έχουμε νομική υπηρεσία, και γι αυτό ίσως διαβάζετε και αυτή την ανάρτηση μετά την «καταδίκη» μας.
Οι εργασίες ξεκίνησαν, με τρεις εργάτες του δήμου, δύο φτυάρια και μια χαρμανιέρα, και σχεδόν αμέσως σταμάτησαν, μόλις έγινε η καταγγελία από κάποιον πολίτη που γνώριζε ίσως καλύτερα τη «νομική οδό». Στη συνέχεια, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αναιρέθηκε η αρχική απόφασή μας να κατασκευαστεί τουριστικό περίπτερο και μια τουαλέτα για τους περαστικούς. Αντ’ αυτού αποφασίστηκε η κατεδάφιση του μικρού μέρους της κατασκευής, ώστε να σταματήσει και η δικαστική διαδικασία.
Η κατεδάφιση όμως, όπως μάθαμε μετά, δεν σημαίνει ότι αθωώνεται ο «υπεύθυνος», (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο υπογράφων) και όντως την περασμένη Παρασκευή τιμωρήθηκε με την ποινή φυλάκισης 5 μηνών με αναστολή αφού αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο το αυτονόητο, ότι δεν υπήρχε δόλος.
Η «δημοσιογραφική» αποτύπωση και αναπαραγωγή στο διαδίκτυο, (από συγκεκριμένα sites) επί όλων των παραπάνω, ήταν παρόμοια με τις περιπτώσεις καταδίκης μελών εγκληματικής οργάνωσης. Διαβάζοντας τον βαρύγδουπο (με bold, 17άρα γραμματοσειρά) τίτλο: «Σε πέντε μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο δήμαρχος…» κοίταξα για μια στιγμή και τους καρπούς από τα χέρια μου, μην φοράω ακόμα τις χειροπέδες…
Μετά την αναπαραγωγή της «είδησης», μου τηλεφώνησαν δημοσιογράφοι για να μιλήσω δημόσια για το γεγονός. Μετά τη σύντομη συζήτησή μας, θεώρησαν την «είδηση» άνευ ενδιαφέροντος.
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, λειτουργοί των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης.
Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο που θα κρίνει ποιοι θα διοικήσουν τους δήμους στην επόμενη πενταετία. Είναι μια περίοδος περισυλλογής για τους δημότες που αφουγκράζονται τους πολιτικούς και συγκρίνουν τα λόγια, τα έργα τους, ακόμα και τον προσωπικό οικογενειακό τους βίο.
Ειδικά εμείς εδώ στο μικρό Διδυμότειχο, γνωρίζουμε πολύ καλά ο καθένας, για το ποιόν και τον χαρακτήρα του άλλου. Οι κάτοικοι του δήμου Διδυμοτείχου γνωρίζουν ποια τα «έργα και ημέραι» της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Γνωρίζουν, πως ακόμα και τώρα τρεισήμισι χρόνια μετά, πληρώνουν τα χρέη από επιλήψιμες ενέργειες των προηγούμενων ετών. Οι οφειλές ήταν μεγάλες και η μέχρι τώρα προσπάθειά μας ήταν να σώσουμε ό,τι μπορούσαμε από τις απαιτήσεις κατασκευαστών και προμηθευτών που διεκδικούσαν δικαστικά τα αναγραφόμενα ποσά στα εκδοθέντα τιμολόγιά τους συν τόκους και προσαυξήσεις.
«Τιμολόγια» παραλάβαμε και δικαστικές αποφάσεις χρεωνόμαστε, όλοι οι δημότες του Διδυμοτείχου. Όμως είναι κοινή μας ελπίδα ότι, η νομιμότητα, η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση θα κυριαρχήσουν και σε αυτές τις εκλογές, για να κερδίσει το Διδυμότειχο και τα χωριά του, την ποιότητα ζωής που του αξίζει.
Με εκτίμηση προς το αναγνωστικό κοινό σας,
Παρασκευάς Πατσουρίδης
Δήμαρχος Διδυμοτείχου

Παρακαλώ να αναρτήσετε την παρούσα επιστολή σε απάντηση σχετικού.