Απάντηση Παύλου Μιχαηλίδη προς τον κ. Πασχάλη Χριστοδούλου για το άρθρο του Εκλογές αυτοδιοίκησης: Ζητείται όραμα

Αγαπητέ Πασχάλη Χριστοδούλου,
διάβασα με μεγάλη προσοχή το άρθρο σου «Εκλογές αυτοδιοίκησης. Ζητείται όραμα».

Σε ότι με αφορά ως Αρχιτέκτονας μηχανικός και υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης θα ήθελα να επισημάνω τα εξής :
Ποιός άραγε από την στιγμή που θα αποφάσιζε να ασχοληθεί με την πολιτική θα διαφωνούσε ότι ο δρόμος της Τοποφιλίας και της Φιλοκαλίας είναι ο δρόμος του Εκπολιτισμού και της ευημερίας; Εκεί όπου η εκπαίδευση και η επιμόρφωση για μια σύγχρονη παραγωγική, δημιουργική οικονομία και η ομορφιά του φυσικού και του αρχιτεκτονικού τοπίου θα ήταν σε διάλογο με την έρευνα, την καινοτομία και τις οικολογικές θεματικές.
Αντίθετα μέχρι σήμερα, παλαιομοδίτικες και ανεπαρκείς πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές αντιλήψεις, προκάλεσαν πολύ κακό στη χώρα και στην περιοχή μας. Με εμφανή την απουσίας οράματος για μια νέα Πολεοδομική, Χωροταξική και Αρχιτεκτονική Επαναθεμελίωση της Αλεξανδρούπολης.
Χωρίς κανένα σχεδιασμό για την ανάκτηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της ταυτότητας της περιοχής.
Για μια Πολυκεντρική Αλεξανδρούπολη.
Μια Πόλη Πόλεων και Χωριών.
Μια αρμονική συνύπαρξη της Κληρονομιάς, της Ταυτότητας, της Φιλοκαλίας, της Τυπικότητας, της Δημιουργικότητας και των Νέων Τεχνολογιών.
Κυρίως όμως η αρχή μίας μεγάλης ηθικής αναγέννησης ενός Τόπου, μιας Πόλης και μίας ολόκληρης Κοινωνίας.
Όπου θα συνυπάρχουν δύο πολλοί σημαντικοί παράγοντες:
Το ανθρώπινο και το γεωοικονομικό μας δυναμικό.
Ο τόπος μας είναι ικανός να παρέχει χειμερινό και θερινό τουρισμό είτε σε πολύ όμορφα ημιορεινά τοπία, είτε στο Δέλτα του Έβρου, είτε στις νότιες ακτογραμμές του. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Περιηγητικό τουρισμό. Γαστρονομικό, Θρησκευτικό, Θεραπευτικό και Πολιτισμικό τουρισμό.
Η περιοχή μας είναι πλούσια, σε πανίδα και χλωρίδα, σε φαρμακευτικά φυτά.
Η περιοχή μας έχει τη δυνατότητα να παράγει τόσο φρούτα και λαχανικά όσο και κρέας, αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα κα υπό προϋποθέσεις μπορεί κάποιοι από αυτούς του κλάδους να εξελιχθούν σε βαριά βιομηχανία της περιοχής. Αλλά και νέου τύπου καλλιέργειες.
Είναι από τις πιο πλούσιες περιοχές, αν όχι η πιο πλούσια, σε υδάτινους πόρους. Ας θυμηθούμε τη σημασία του υδάτινου παράγοντα. Θα παίξει σημαντικό ρόλο στα επόμενα χρόνια. Η περιοχή μπορεί να παράγει πλήθος προϊόντων στον πρωτογενή τομέα, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να καλύψει και τις ενεργειακές τις ανάγκες βασισμένη σε ήπιες μορφές ενέργειας, αλλά και στον ορυκτό της πλούτο.
Ο Έβρος, τέλος, είναι η ανατολική πύλη της Ελλάδας και μπορεί να παίξει δημιουργικό ρόλο στην ανάπτυξη άλλων βαλκάνιων χωρών με τις οποίες συνορεύει.

Ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω τη ρήση του Μ. Χαραλαμπίδη: η Ελλάδα θα έπρεπε να δανείζει και όχι να δανείζεται.

Είναι καιρός και ανάγκη να αυτοοργανωθούμε με βάση ένα στέρεο πολιτικό πλαίσιο αρχών που θα μας καθοδηγήσει να ερμηνεύσουμε την υπάρχουσα κατάσταση, να μελετήσουμε την περιοχή μας και τη δυναμική της και να παρουσιάσουμε ένα περιφερειακό σχέδιο, ένα σχέδιο δομημένο από έμπειρους επιστήμονες και πολιτικούς ανεξαρτήτως καταγωγής. Ένα σχέδιο που θα δένει αρμονικά με ένα εθνικό σχέδιο για το σύνολο των περιφερειών της χώρας.
Ικανοί άνθρωποι υπάρχουν. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας πυρήνας από ανθρώπους που μπορούν να λειτουργήσουν σε αυτό το πλαίσιο.

Με εκτίμηση

Παύλος Μιχαηλίδης
Υποψήφιος Δήμαρχος με την
Δημοτική παράταξη
«ΑΝΑ.Σ.Α.» για την Αλεξανδρούπολη