Από την εφημερίδα «Η Γνώμη»
Ερώτηση προς το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη υπέβαλλε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λασκαράκης, σχετικά με την καθυστέρηση της σύνταξης της πράξης εφαρμογής για τον Οικοδομικό τετράγωνο των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ, με συνέπεια να παραμένει σε εκκρεμότητα ένα μεγάλο πολεοδομικό ζήτημα, που αφορά ένα χώρο με τεράστια σημασία για την ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Λασκαράκης ζητάει να ολοκληρωθεί η τροποποίηση του ρυμοτομικού και να καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες η εισφορά σε γη και χρήμα υπέρ του Δήμου, όπως αποφάσισε το ΥΠΕΚΑ. Παράλληλα ζητά την διαπραγμάτευση με τον ΟΣΕ, πριν την εκποίηση της περιουσίας του και την σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα, μια και αυτό υπερβαίνει την αποφασιστική αρμοδιότητα του Δημάρχου

Όλη η ερώτηση

Ολόκληρη η ερώτηση είναι η παρακάτω:

Κύριε Δήμαρχε,
Όπως γνωρίζετε στις 7-11-2011 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 312, το Π.Δ. του αποχαρακτηρισμού του χώρου των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ από «δημοτική αγορά» σε «κεντρικές λειτουργίες», δηλαδή σε οικοδομήσιμη έκταση.
Η επιστήμη της πολεοδομίας διδάσκει και η συγκυρία «κραυγάζει» ότι με κατάλληλο χωροταξικό σχεδιασμό, ο ευρύτερος χώρος των αποθηκών θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα μιας αναπτυξιακής παρέμβασης, συμβατής με τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης, για ένα συγκοινωνιακό και εμπορικό κέντρο (λαϊκή, δημοτική αγορά, ψαραγορά, σύνθετος τερματικός σταθμός, χώροι εκθέσεων, χώροι στάθμευσης κλπ). Δυστυχώς η προοπτική ανέγερσης πολυκατοικιών, κέντρων διασκέδασης ή καταστημάτων στο χώρο εκείνο, αναιρεί τον παραπάνω ευεργετικό για την Αλεξανδρούπολη σχεδιασμό.
Επί πλέον η υποθήκευση των αποθηκών από τους ιδιοκτήτες τους, συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος που αφορά την εισφορά σε γη, που είναι δημοτική περιουσία, στις τράπεζες «Πειραιώς» και «Αττικής», έναντι συνολικού ποσού 3.515.000 ευρώ, δημιουργεί νέα δεδομένα και κίνδυνο να περιέλθει στις εν λόγω τράπεζες δημοτική περιουσία μεγάλης αξίας (1.600.000 ευρώ).
Σας είχα προτείνει εγγράφως από τον Δεκέμβριο του 2011 να ασκήσετε προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση του αποχαρακτηρισμού που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή και την επαναφορά του καθεστώτος της κοινωφελούς χρήσης του χώρου σαν δημοτική και λαϊκή αγορά, όπως προβλέπονταν από το ΓΠΣ του 1989. Δυστυχώς αρνηθήκατε να προσβάλετε μια απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, την οποία και σεις καταγγείλατε ως δημοτικός σύμβουλος.
Τελικά, μετά από δυόμισι χρόνια, η τεχνική σας υπηρεσία, προφανώς κατόπιν εντολής σας, δεν συνέταξε, ως όφειλε με βάση το νόμο, την πράξη εφαρμογής για την οριστικοποίηση της ένταξης του χώρου εντός του σχεδίου πόλης, με την καταβολή εκ μέρους των ιδιοκτητών της υποχρεωτικής εισφοράς σε γη και χρήμα, με την οποία ο Δήμος θα γίνει κύριος του 60% των αποθηκών, η αξία του οποίου στη συνέχεια θα μπορούσε να συμψηφισθεί για την εξαγορά ή τη ανταλλαγή του υπολοίπου 40%, με άλλη δημοτική έκταση ίσης αξίας.
Η δικαιολογία ότι ο ΟΣΕ θα εγείρει απαιτήσεις αποζημίωσης για την χρήση του δρόμου και του άλσους δεν ευσταθεί διότι ο χώρος αυτός ήταν πάντα σε χρήση του Δήμου, στον οποίο παραχωρήθηκε δωρεάν , επί Δημαρχίας Τάσου Σουλακάκη και ουδεμία απαίτηση ηγέρθη από τον ΟΣΕ, παρά την κατασκευή έργων διαμόρφωσης και παιδότοπου στο άλσος και την ασφαλτόστρωση της οδού. Δεν αντιλαμβάνομαι βέβαια με ποιο σκεπτικό αναγνωρίζετε a priori δικαίωμα αποζημίωσης σε ένα δημόσιο φορέα, τον ΟΣΕ, από τον Δήμο που προΐσταστε, για τον δρόμο και το άλσος που εξυπηρετεί τους δημότες του από αμνημονεύτων χρόνων…
Σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση με την ΓΑΙΑΟΣΕ και το υπουργείο μεταφορών, συνολικά για τους χώρους του ΟΣΕ, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, πρέπει να αρχίσει άμεσα, διότι η περιουσία αυτή ήδη προκηρύσσεται για εκμετάλλευση από ιδιώτες.

Μετά από αυτά ερωτάσθε

Εάν θα προχωρήσετε άμεσα στην σύνταξη της πράξης εφαρμογής του Ο.Τ. των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ, σύμφωνα με το νόμο, ώστε να δοθεί μια λύση στην χρήση αυτού του χώρου και να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι υπόχρεοι εισφοράς σε γη και χρήμα και ποιοι δικαιούνται αποζημίωσης.
Σημειώνω ότι η τυχόν παρέκκλιση από την διαδικασία που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ, δεν είναι στην αποφασιστική σας αρμοδιότητα και θα πρέπει το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης, πριν τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.