Η ιδρυτική διακήρυξη της νέας παράταξης για το δήμο Ορεστιάδας με όνομα «Είναι στο χέρι μας».
Ο επικεφαλής του συνδυασμού θα αναδειχτεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Την πλέον κρίσιμη, αποφασιστική, δυναμική και ξεκάθαρη απάντηση, που δεν θα επιδέχεται δεύτερη ερμηνεία, καλείται να δώσει η ελληνική κοινωνία στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου 2014. Ξεπερνώντας ψευτοδιλήμματα που θα επιχειρήσουν να θέσουν οι τοποτηρητές και ακραίοι υποστηρικτές της πιο βάρβαρης πολιτικής που έχει εφαρμοστεί ποτέ, είναι ανάγκη και υποχρέωση του καθενός, όσο ποτέ άλλοτε, να στείλει στα απόνερα της ιστορίας όλους αυτούς που, αφού επί χρόνια έκαναν “πάρτι” μιζών, διαπλοκής, συναλλαγής και αρπαχτής, έστειλαν τον λογαριασμό στον ελληνικό λαό . Έναν λαό που πλήρωσε και πληρώνει ακόμη, σε αρκετές περιπτώσεις και με την ίδια του τη ζωή, τις ανθρωποβόρες πολιτικές που υπηρετούν και εφαρμόζουν.
Αυτή τη φορά όλοι ξέρουν: Όταν “αυτοί” λένε success story, εννοούν φτώχεια, κατασχέσεις, αυτοκτονίες. Όταν λένε “ανάπτυξη”, εννοούν μαζικές απολύσεις. Όταν λένε “πρωτογενές πλεόνασμα”, εννοούν φοροεπιδρομή και νέο μνημόνιο. Όταν λένε “νομιμότητα”, εννοούν συνταγματικές εκτροπές και αύξηση της καταστολής. Δεν είναι άγνωστες πια οι πολιτικές τους, ούτε κι αυτοί. Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν δικαιολογίες.
Περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη το μήνυμα που θα σταλεί από τις κάλπες να είναι ξεκάθαρο και ευανάγνωστο, όχι μόνο για τους κεντρικούς εκφραστές αυτής της πολιτικής διάλυσης της κοινωνίας, αλλά και για τους τοπικούς τοποτηρητές και πειθήνια όργανά τους, που κρύφτηκαν πίσω από κυβερνητικές – τροϊκανές αποφάσεις και διέλυσαν ό,τι με κόπο, αγώνες και μεγάλη προσπάθεια είχε κατακτηθεί. Ο δήμος Ορεστιάδας ξέρει πολύ καλά τι θα πει κλείσιμο υπηρεσιών, υποβάθμιση δομών, κλείσιμο σχολείων, απολύσεις. Ξέρει πολύ καλά τι θα πει ερήμωση, συρρίκνωση, εγκατάλειψη, πληθυσμιακή και οικονομική. Η μοιρολατρία που χαρακτήρισε την απερχόμενη δημοτική αρχή άφησε οδυνηρό αποτύπωμα στο δήμο και την κοινωνία. Χλιαρά ψηφίσματα, χλιαρές αντιδράσεις, αδυναμία σχεδιασμού και πρόβλεψης να κτιστούν αναχώματα προστασίας δομών και εργαζομένων (σχολικοί φύλακες- δημοτικοί αστυνομικοί κι έπονται κι άλλοι). Καμία αυτοδιοικητική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου αντίδρασης στις προωθούμενες πολιτικές, καμία επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα, καμία επαφή με κινήματα, καμία προσπάθεια κινητοποίησης των δυνάμεων του τόπου, καμία πρωτοπορία για τίποτα και πουθενά. Τα χωριά εγκαταλείφθηκαν και απαξιώθηκαν, θεσμοί, όπως αυτός του “Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης”, δεν αξιοποιήθηκαν. Η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής, όπως είναι ο ζεόλιθος, δεν αποτέλεσε προτεραιότητα, όπως δεν αποτέλεσε προτεραιότητα και η προστασία του φυσικού πλούτου, αλλά ούτε και η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των σχολείων, των γυμναστηρίων και του κολυμβητηρίου, το οποίο κλείνει τους χειμερινούς μήνες.
Μειωμένα αισθητήρια στις μεγάλες ανάγκες διεύρυνσης των υπηρεσιών πρόνοιας και αλληλεγγύης, στήριξης των οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων, των ανέργων. Κλεισμένη στη γυάλα της εικονικής πραγματικότητας που ζούσε, ενδιαφέρθηκε περισσότερο για τη διατήρηση της εξουσίας της, μέσω εξυπηρετήσεων (ακόμη και για αυτονόητα), προνομιακής μεταχείρισης και αναθέσεων σε “λίγους”-φίλα προσκείμενους-, διαχωρίζοντας ουσιαστικά τις επαγγελματικές ομάδες σε “πατρίκιους και πληβείους”, σε μια προσπάθεια συντήρησης του παραμάγαζου που φέρνει ψήφους. Αυτή ήταν η μόνη δουλειά που πραγματικά ήξεραν να κάνουν: να υπερασπίζονται τα προσωπικά τους συμφέροντα και όχι του δήμου και των δημοτών. Μπέρδεψαν το νόμιμο με το ηθικό.
Υποβάθμισαν τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο δυσκολεύεται ακόμη και απαρτία να έχει για να συνεδριάσει, “έκοψαν” την απευθείας τηλεοπτική μετάδοση των συνεδριάσεων για να μην γνωρίζει ο δημότης πώς παίρνονται οι αποφάσεις, ποιες θέσεις εκφράζονται, ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι και τι υπερασπίζονται. Οδήγησαν στην ανυποληψία τον δήμο παρουσιάζοντας το αυτονόητο ως κατόρθωμα και επιτυχία, γιατί δεν έχουν κάτι άλλο να παρουσιάσουν.
Δυστυχώς, και οι παρατάξεις της μειοψηφίας, εγκλωβισμένες και από τα πλαίσια του “Καλλικράτη”, δεν μπόρεσαν να παίξουν το θεσμικό τους ρόλο, να καταδείξουν τις αδυναμίες της δημοτικής αρχής, τα λάθη, τις παραλείψεις και την τραγικότητά της.
Όλα αυτά καταδεικνύουν με τον πλέον ηχηρό τρόπο την ανάγκη για ένα εγχείρημα από τα κάτω, που θα διέπεται από αμεσοδημοκρατικές αρχές, όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και να συνδιαμορφώσουν τις πολιτικές επιλογές και κατευθύνσεις που αφορούν στην ίδια τους τη ζωή. Ένα σχήμα που θα προκύψει από τις υγιείς – ζωντανές δυνάμεις της πόλης, που θα αγωνίζεται για τις καθημερινές ανάγκες των δημοτών και θα αντιπαλεύει τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης- τρόϊκας και των τοπικών εκφραστών- εκτελεστών της. Που δεν θα λειτουργεί με τη λογική της ανάθεσης στον κάθε υποψήφιο- α δήμαρχο, αλλά με συλλογικές διαδικασίες και δυνατότητα ανάκλησης και εναλλαγής προσώπων, εφόσον δεν ακολουθούν τις αρχές της Πρωτοβουλίας.
Η Πρωτοβουλία Πολιτών για το δήμο Ορεστιάδας διέπεται από τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας και κυρίαρχο όργανο είναι η Γενική Συνέλευση, όπου οι αποφάσεις παίρνονται πλειοψηφικά, εφόσον δεν επιτευχθεί ομοφωνία μέσα από εξαντλητικό διάλογο. Στόχος είναι η συλλογική συμμετοχή στη διαμόρφωση των αποφάσεων και ο έλεγχος της συλλογικής εξουσίας από το σώμα της Συνέλευσης, η αποκεντρωμένη εξουσία με ευρεία συμμετοχή πολιτών, ενώ για κρίσιμα ζητήματα θα διεξάγονται τοπικά ή δημοτικά δημοψηφίσματα. Η Πρωτοβουλία διέπεται από τις αρχές της ισότητας, της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού, απέναντι σε ναζιστικές, φασιστικές, ρατσιστικές αντιλήψεις και θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια.
Εκτός της Γενικής Συνέλευσης λειτουργεί Συντονιστική Επιτροπή, η οποία, πέραν του συντονισμού, θα ενημερώνει τα μέλη της Πρωτοβουλίας για δράσεις ή αποφάσεις. Επίσης υπάρχουν οι πέντε (5) Συντονιστικές Θεματικών Ενοτήτων ( 1. Δήμος- αυτοδιοίκηση- διαφάνεια.2 Εργασία- Απασχόληση- Πρωτογενής τομέας. 3. Κοινωνικές δομές- Αλληλεγγύη. 4. Περιβάλλον- Δημόσιοι χώροι- Ενέργεια. 5. Πολιτισμός- Αθλητισμός- Παιδεία ), που βάσει της θεματικής αρμοδιότητάς τους θα επεξεργάζονται και στη συνέχεια θα εισηγούνται τα θέματα στη Γενική Συνέλευση. Ειδικότερα, οι Συντονιστικές της κάθε Θεματικής Ενότητας είναι αυτές που, μετά από διάλογο με φορείς και πολίτες, θα καταρτίσουν και θα καταθέσουν προς έγκριση, στο κυρίαρχο όργανο (Γενική Συνέλευση) το τελικό πρόγραμμα – πρόταση της Πρωτοβουλίας στην κοινωνία.
Η Πρωτοβουλία Πολιτών για το δήμο Ορεστιάδας δεν έχει ορίζοντα ζωής τις εκλογές του Μαΐου, αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί και να υφίσταται και μετά από αυτές, έχοντας τακτική παρουσία στα δημοτικά πράγματα και στα κοινωνικά κινήματα. Είναι κομματικά και οικονομικά ανεξάρτητη, ενώ κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και ο υποψήφιος δήμαρχος θα καταβάλλουν μόνοι τους την αξία του παραβόλου συμμετοχής στις εκλογές. Οι εκλεγέντες που θα καταλάβουν θέσεις με αντιμισθία θα ενισχύουν την Πρωτοβουλία με συγκεκριμένο ποσοστό επί αυτής (της αντιμισθίας), για την ενίσχυση δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης.
Στην Πρωτοβουλία μπορεί να συμμετέχει κάθε πολίτης- δημότης που δεν έχει ασκήσει και εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές από θέσεις κεντρικής, περιφερειακής ή δημοτικής εξουσίας.
Είναι αναμενόμενο πως το τοπικό, συστημικό, πολιτικό δυναμικό θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να διατηρήσει το σύστημα που ήδη λειτουργεί, συντηρεί και υπηρετεί. Η απάντηση σε όλα αυτά πρέπει να είναι μια μεγάλη- πλατιά κοινωνική συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, συνταξιούχων, ανέργων, νέων. Η μεγάλη μάχη της ανατροπής πρέπει να δοθεί από όλους, σε κάθε χωριό, σε κάθε οικισμό, σε κάθε γειτονιά της πόλης. Μια μάχη ανάδειξης της διαφοράς ανάμεσα σε αυτούς που, προερχόμενοι από τα κόμματα του συστήματος που κατέστρεψαν χώρα, τις πόλεις και τα χωριά, διεκδικούν να συνεχίσουν τη “δουλειά που ξέρουν”, δηλαδή να καταστρέφουν, να διαλύουν, να απολύουν, να ιδιωτικοποιούν και να λειτουργούν με ιδιοτέλεια και εκείνους που προκρίνουν το κοινό- συλλογικό συμφέρον και όχι το ατομικό, μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες συνεχούς ελέγχου των αιρετών.
Οι πολίτες- δημότες Ορεστιάδας έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν τις τοπικές πολιτικές οπισθοδρόμησης και καταστροφής, είναι στο χέρι τους και αξίζουν ένα δήμο αγωνιστικό, διεκδικητικό, αλληλέγγυο, συνοδοιπόρο, πρωτοπόρο στα μικρά – καθημερινά και μεγάλα ζητήματα που η κοινωνία προκρίνει και έχει ανάγκη. Έναν δήμο που με σχέδιο, αλλαγή δημοτικής πολιτικής και σταθερά, στοχευμένα, βήματα θα ανατρέψει τα δυσμενή σημερινά δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι “πρόθυμοι” των κυβερνητικών πολιτικών. Ένας “άλλος” δήμος Ορεστιάδας είναι στο χέρι των δημοτών.

Νέα Ορεστιάδα, Φεβρουάριος 2014