Το έργο «CB road – Municipal Roads a part of the National and cross border road network» υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013».
Εταίροι του έργου είναι ο Δήμος Harmanli (Βουλγαρία) και η Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε. – Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ (Ελλάδα) με επικεφαλή εταίρο τον Δήμο του Harmanli

Στόχοι
Το έργο είναι πρωτοβουλία της εταιρικής σχέσης των συνεργαζόμενων φορέων. Η εταιρική σχέση αυτή αποτελεί προϊόν συναντήσεων και συνεδριάσεων με κοινό στόχο την ανάπτυξη της γειτνιάζουσας συνοριακής περιοχής του Χασκόβου και του Έβρου.
Σκοπός των εταίρων, οι οποίοι διαβιούν και εργάζονται στην παραμεθόρια αυτή περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και η ενίσχυση του ρόλου της Διακρατικής Συνεργασίας ως εργαλείο της πρακτικής εφαρμογής των τεσσάρων θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων, των προσώπων, των κεφαλαίων και της τεχνογνωσίας».
Τα τελευταία έτη τα έργα των εταίρων αποσκοπούν στην αειφόρο ανάπτυξη στους τομείς :
• του τουρισμού,
• του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
• του φυσικού περιβάλλοντος
• της βελτίωσης των υποδομών.
Στη διασυνοριακή περιοχή Βουλγαρίας και Ελλάδας τα ανωτέρω επιταχύνονται μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των διακρατικών εταίρων. Στο ανωτέρω πλαίσιο υπάρχει μια σειρά από κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ Ελληνικών και Βουλγαρικών οργανισμών που αποσκοπούν στην υποστήριξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ των παραμεθόριων περιοχών των δύο χωρών.
Το έργο «CB road – Municipal Roads a part of the National and cross border road network» στο πλαίσιο του οποίου θα αποκατασταθεί τμήμα του οδικού δικτύου του Δήμου Harmanli, είναι μέρος του σχεδίου ανάπτυξης του δήμου για την περίοδο 2007-2013. Το οδικό δίκτυο του δήμου είναι μεγάλης σημασίας για την περιοχή των συνόρων Βουλγαρίας – Ελλάδος, λόγω της κυκλοφορίας οχημάτων από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και αντίστροφα. Το οδικό δίκτυο είναι σε διάφορα τμήματα επικίνδυνο για τους οδηγούς και πρέπει να αποκατασταθεί – βελτιωθεί, καθώς υπάρχει συχνή κυκλοφοριακή συμφόρηση για διαφόρους λόγους, ατυχήματα, κακές καιρικές συνθήκες, πλημμελή σήμανση κλπ.
Στόχος του δήμου Harmanli είναι η εξασφάλιση, μακροπρόθεσμα, υποδομών για την προσβασιμότητα στην περιοχή αυτή της Βουλγαρίας, πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διερχόμενων με σκοπό την διακίνηση αγαθών από και προς τις αγορές της Ευρώπης. Επίσης η δημιουργία ενός βιώσιμου, προσιτού και ελκυστικού περιβάλλοντος για τους πολίτες και τους επισκέπτες του Δήμου Harmanli.
Η Δημοσυνεταιρισιτκή Έβρος Α.Ε. με δράσεις ενημέρωσης, πληροφόρησης για την ασφάλεια στους δρόμους και την ασφαλή οδήγηση, στοχεύει στην ενημέρωση Ελλήνων και Βουλγάρων κατοίκων της συνοριακής περιοχής, για τα προβλήματα, τους κινδύνους και τις επιπτώσεις από το κακό οδικό δίκτυο αλλά και την απερίσκεπτη οδήγηση.

Αποτελέσματα
Άμεσα και έμμεσα αποτελέσματα θα υπάρξουν από την υλοποίηση του έργου.

Άμεσα
• Η ανακατασκευή οδικού δικτύου μήκους 4.841μ.
• Η αντικατάσταση κρασπέδων μήκους 3.582μ.
• Οργάνωση της κυκλοφορίας στον νέο δρόμο και εγκατάσταση νέας σηματοδότησης.

Έμμεσα
• Πληροφόρηση, ενημέρωση των κατοίκων των συνοριακών περιοχών Ελλάδας και Βουλγαρίας για την οδήγηση με ασφάλεια και σύνεση.
• Ασφαλή διακίνηση προϊόντων και μετακίνηση ανθρώπων.
• Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
• Οικονομική ανάπτυξη των περιοχών διαμέσω του τουρισμού
• Κοινωνικές και πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των κατοίκων των δύο συνοριακών περιοχών.
To Έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία Επιχειρησιακό πρόγραμμα Ελλάδα Βουλγαρία 2007-2013 το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF) και κατά 15% από Εθνικούς Πόρους.
Πληροφορίες: www.cb-road.eu