του Μιχάλη Καϊταντζίδη

Θετική είναι σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση για ένταξη της επένδυσης εκμετάλλευσης χρυσού στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης, στη διαδικασία του fast track. Έτσι υπό κανονικές συνθήκες η επένδυση αναμένεται να λάβει και την έγκριση του υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή της, μετά την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το ΥΠΕΚΑ.

Η εξέταση του φακέλου με τα περιβαλλοντικά της επένδυσης, θα γίνει από ειδική επιτροπή που συνέστησε την περασμένη Παρασκευή με απόφασή του ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών του υπουργείου, προκειμένου να μην υπάρχει χρονοτριβή.
Η επιτροπή σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, θα εξετάζει-αξιολογεί μελέτες περιβάλλοντος και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, που σχετίζονται με την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα. Ειδικότερα, θα εισηγείται θετικές ή αρνητικές γνωμοδοτήσεις προκαταρκτικών εκτιμήσεων και θα εισηγείται την έγκριση ή όχι των περιβαλλοντικών όρων για τις επενδύσεις χρυσού. 
Μέχρι στιγμής η επιτροπή θα εξετάσει την επένδυση για την εκμετάλλευση στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης, την οποία προωθεί η καναδική εταιρεία Eldorado Gold, μέσω της ελληνικής θυγατρικής της «Χρυσωρυχεία Θράκης» και μία ακόμη επένδυση της αυστραλιανής Cape Lambert μέσω της θυγατρικής της «Μεταλλευτική Θράκης» στις Σάπες της Κομοτηνής.

H αρχική επένδυση στο Πέραµα ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν επιπλέον 190 εκατομμύρια. ευρώ. Επίσης, θα προσφέρει 190 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ σε 800 ανέρχονται οι θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο. Ο περιεχόμενος χρυσός στο κοίτασμα του Περάματος υπολογίζεται σε περίπου 1 εκατομμύρια ουγκιές, αξίας, με τις σημερινές τιμές, περίπου 1,8 δισ. δολάρια (1,3 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γιώργο Μαρκόπουλο, η διαδικασία επεξεργασίας του πετρώματος για ανάκτηση του χρυσού, έχει τροποποιηθεί και δεν θα υπάρχουν υγρά απόβλητα. Το γεγονός καθιστά την επένδυση περιβαλλοντικά πολύ περισσότερο ασφαλή και αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες. Όπως δε επισημαίνει ο ίδιος στο euro2day, το όφελος του δημοσίου από τη φορολόγηση της εταιρείας και με τις σημερινές τιμές χρυσού, θα ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, πέρα από τις ωφέλειες που θα υπάρξουν για την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Τα περιβαλλοντικά θέματα ήταν αυτά που καθυστέρησαν μέχρι στιγμής παρόμοιες επενδύσεις στην Ελλλαδα, λόγω τοπικών αντιδράσεων. Ωστόσο με την βελτιστοποίηση των μεθόδων επεξεργασίας σταδιακά οι αντιδράσεις περιορίζονται. Έτσι σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που έγινε στην περιοχή, το ποσοστό αποδοχής για την εκμετάλλευση χρυσού στο Πέραμα, ξεπερνά το 60%. 
Τέλος να σημειωθεί ότι πρόσφατα έλαβε έγκριση περιβαλλοντικών όρων η άλλη μεγάλη επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική της European Goldfields μέσω της θυγατρικής της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στην οποία υπάρχει και μειοψηφική ελληνική συμμετοχή (Ελλάκτωρ). Τα αποθέματα χρυσού στα μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου, υπολογίζονται σε περίπου 8 εκατομμύρια ουγκιές.  euro2day.gr