Της Κικής Ηπειρώτου από την εφημερίδα «Η Γνώμη»

Την επαναφορά του κτιρίου του ΠΙΚΠΑ στην κυριότητά του διεκδικεί ο δήμος Αλεξανδρούπολης, αφού η εν λόγω υπηρεσία έχει συγχωνευθεί από το 2003 με το Κέντρο Υγείας Σουφλίου! Το κτίριο, στη συμβολή των οδών Ιωακείμ Καβύρη και Πατριάρχου Φωτίου, εμβαδού 355 τμ, με μία σειρά εργασιών ανακαίνισης, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως νηπιαγωγείο, δεδομένων και των ελλείψεων που υπάρχουν στον τομέα αυτό στο Δήμο της Αλεξανδρούπολης. Για την ιστορία αυτής της υπόθεσης θα πρέπει να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στο 1950, οπότε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης δώρισε στο ΠΙΚΠΑ (Πατριωτικό Ιδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντιλήψεως) το εν λόγω οικόπεδο στο ΟΤ 154 στην Αλεξανδρούπολη και στη διασταύρωση των οδών τότε Ρούσβελτ και σήμερα Ιωακείμ Καβύρη και Πατριάρχου Φωτίου. Η δωρεάν παραχώρηση έγινε για την εγκατάσταση εντός του οικοπέδου ενός οικίσκου – ιατρείου, από το Π.Ι.Κ.Π.Α , υπό τον όρο της αυτοδίκαιης ανάκλησης της δωρεάς σε περίπτωση μεταβολής της χρήσης του οικοπέδου. Συντάχθηκε μάλιστα και δωρητήριο συμβόλαιο του τότε συμβολαιογράφου Αλεξανδρούπολης Πασχάλη Ζωϊου, τον Ιούνιο του 1951.
Ωστόσο, επειδή στον χώρο αυτό που δωρήθηκε από τον Δήμο στο ΠΙΚΠΑ, εδώ και πολλά χρόνια δεν λειτουργεί κανένα ιατρείο του ΠΙΚΠΑ, η αρμόδια Υπηρεσία του δήμου, έθεσε το ζήτημα της επιστροφής του κτιρίου στην κυριότητα του Δήμου, με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας. Απαντώντας, η υπηρεσία του Υπουργείου σημειώνει με έγγραφό της πως μετά από υπουργική απόφαση για τη Μεταφορά και συγχώνευση Ιατροκοινωνικών Κέντρων του ΠΙΚΠΑ σε αποκεντρωμένες μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκε και συγχωνεύθηκε στο Κέντρο Υγείας Σουφλίου από το 2003.
Έτσι λοιπόν, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα σε πρόσφατη συνεδρίασή του την ανάκληση των αποφάσεων με τις οποίες παραχωρήθηκε στο ΠΙΚΠΑ το εν λόγω οικόπεδο και την αυτοδίκαια επαναφορά του οικοπέδου στην κυριότητα του δήμου Αλεξανδρούπολης.
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο αντιδήμαρχος οικονομικών και διοίκησης του Δήμου Αλεξανδρούπολης Χρήστος Γερακόπουλος σημείωσε πως πέρα από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου χρειάζεται και η απόφαση-έγκριση της κτηματικής εταιρείας του δημοσίου. Εφόσον ξεπεραστούν κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα και ο δήμος πάρει το «πράσινο φως», στις σκέψεις της δημοτικής αρχής, αναφορικά με την αξιοποίηση του πρώην ΠΙΚΠΑ, είναι η λειτουργία νηπιαγωγείου, αφού βεβαίως υλοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης.
«Παρακολουθούμε το θέμα και στόχος μας είναι να επαναφέρουμε στην κυριότητα του δήμου το εν λόγω ακίνητο. Υπάρχουν σκέψεις για λειτουργία νηπιαγωγείου μια και υπάρχει πρόβλημα έλλειψης νηπιαγωγείων στην περιοχή μας», τόνισε ο κ. Γερακόπουλος.