Μπορεί σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, η εξάπλωση της ασθένειας της ευλογιάς των προβάτων να βρίσκεται σε ύφεση (με βάση τα στοιχεία του ΥπΑΤΤ μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 70 εστίες) όμως κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν πως έχουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, αλλά και με το ύψος αυτών. Το πρώτο πρόβλημα έχει να κάνει με τις καθυστερήσεις των πληρωμών όσων κτηνοτρόφων θανάτωσαν τα κοπάδια τους. Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Παρασχούδη, Πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Θρακών Αμνός, τουλάχιστον στον Νομό Έβρου έχουν πληρωθεί ελάχιστοι και συγκεκριμένα όσοι θανάτωσαν ζώα μέχρι το Σεπτέμβριο. Τα ζώα που θανατώθηκαν μετά την εξάπλωση της ευλογιάς ξεπερνούν τα 17.000.
Όπως σημειώνουν στον ΑγρόΤυπο οι πληγέντες κτηνοτρόφοι, τα χρήματα των επιδοτήσεων που προβλέπονται είναι πολύ λίγα για τις ζωοτροφές που έχουν χρησιμοποιήσει για την εκτροφή των ζώων τους. «Αν ισχύσουν τελικά αυτά τα ποσά μιλάμε για καταστροφή. Εμείς ζητήσαμε 7 – 8 λεπτά για κάθε ημέρα που κρατάμε μέσα τα ζώα μας», τονίζει ο κ. Νίκος Δημόπουλος, Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας – Θάσου και συντονιστής της Κίνησης Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Παρασχούδης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Θρακών «Αμνός» επισημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι προσανατολίζονται να θέσουν το πρόβλημα με τις πληρωμές στην Ε.Ε. «Σε περιπτώσεις ανάλογων επιδημιών κτηνοτρόφοι από την Αγγλία και την Γαλλία αποζημιώνονται πλουσιοπάροχα ενώ εμείς πρέπει να περιμένουμε τόσους μήνες για να λάβουμε ελάχιστα χρήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παρασχούδης.
Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με το ύψος των ενισχύσεων που προβλέπεται να δοθούν (και αυτή η πληρωμή έχει καθυστερήσει πολύ σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους) σε όσους κράτησαν τα ζώα τους σταβλισμένα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, σε περιοχές που έχει κάνει την εμφάνισή της η ευλογιά. Αν και η πρόταση των κτηνοτρόφων ήταν να αποζημιωθούν με 7 – 8 λεπτά ανά ζώο για την κάθε ημέρα που τα ζώα έμειναν σταβλισμένα, απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναφέρει ότι ορίζεται η χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 10 ευρώ ανά ζώο για τα αιγοπρόβατα που επλήγησαν από την ευλογιά. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους το ποσό είναι πολύ μικρό αφού οι ζωοτροφές με τις οποίες τάισαν τα ζώα για όλο αυτό το χρονικό διάστημα κόστιζε πολύ περισσότερα χρήματα. Επίσης, στην ίδια απόφαση γίνεται γνωστό ότι «το συνολικό ποσό των ενισχύσεων de minimis, που δύναται να χορηγηθεί στον ίδιο δικαιούχο, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.500 ευρώ σε περίοδο τριών οικονομικών ετών υπολογιζόμενη σε κυλιόμενη βάση».

Εξάλειψη της ασθένειας μέχρι Μάρτιο
Ποια είναι όμως η κατάσταση με την εξάπλωση της νόσου; Πηγές από το ΥπΑΑΤ, μας αναφέρουν ότι η νόσος βρίσκεται σε ύφεση και την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 2 εστίες στη Θεσσαλονίκη, 1 στην Κομοτηνή και ακόμα 1 στο Νότιο Έβρο. Στόχος των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ είναι μέχρι το Μάρτιο να έχει σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας.