Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η αναβίωση του εθίμου των Μπομποσιάριδων, από τα μέλη του Προσφυγικού Συλλόγου Ζαλουφιωτών Αλεξανδρούπολης την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013.
Με τους Χριστουγεννιάτικους ήχους της γκάιντας, του κλαρίνου και του νταουλιού, ο εντυπωσιακός Μπομποσιάρης με τη συνοδεία του, έδωσαν ένα ιδιαίτερα χαρούμενο και γιορταστικό χρώμα στους κεντρικούς δρόμους της Αλεξανδρούπολης και έγιναν πόλος έλξης όλων των περαστικών.
Ο Μπομποσιάρης με τη λευκή προβιά του, ζωσμένος με κουδούνια μεγάλα και μικρά, πηδούσε στηριζόμενος στη ζουπανίκα του (μαγκούρα), που κρατούσε στα χέρια του, κάνοντας μεγάλο σαματά, θόρυβο και φασαρία στο πέρασμά του, τραβώντας τα βλέμματα όλων.
Δίπλα του έτρεχε σ’ όλη τη διαδρομή με την παραδοσιακή Ζαλουφιώτικη φορεσιά η γυναίκα του.
Image and video hosting by TinyPic
Τα χοροπηδήματα του Μπομποσιάρης, τα χτυπήματα της γης, με τα πόδια του, έχουν καρποφορική σημασία. Στοχεύουν στη βλάστηση και στη καρποφορία της γης.

Πολλά ευτράπελα έγιναν σ’ όλη τη διαδρομή. Άνδρες της συνοδείας κοιτάζουν να κλέψουν τη γυναίκα του Μπομποσιάρη.
Image and video hosting by TinyPic
Αυτός βγάζει άναρθρες κραυγές, ενώ χτυπά δυνατά με τη ζουπανίκα του τη γη, και τρέχει δεξιά και αριστερά να εντοπίσει τη γυναίκα του. Μόλις την εντοπίσει, θα τρέξει να την ελευθερώσει και αλίμονο σε αυτόν που θα τον πιάσει. Για να τον αφήσει, θα πρέπει να πληρώσει με ξυλοδαρμό και με χρήματα για την προσβολή που του έγινε.
Πολλά μέλη του Συλλόγου, ορισμένοι δε ντυμένοι με τις παραδοσιακές ζαλουφιώτικες φορεσιές, συνόδευσαν τον Μπομποσιάρη σ’ όλη τη διαδρομή του, χορεύοντας και τραγουδώντας τα δικά τους παραδοσιακά κάλαντα.
Το δρώμενο αυτό, εντυπωσίασε και καταγοήτευσε όλους.
Τους θύμισε δε εικόνες που κινδυνεύουν να περάσουν στη λήθη του χρόνου αλλά και τους μετέδωσε συναισθήματα που διακατέχουν μέχρι και σήμερα τους Θρακιώτες, κατά την περίοδο του δωδεκαημέρου.
Οι συντελεστές του δρώμενου, ευχαριστούν θερμά τους καταστηματάρχες της πόλης, που τους ενθάρρυναν με τη θερμή υποδοχή τους, τα κεράσματά τους και κυρίως τα χαμόγελά τους.
Πολλοί δε χόρεψαν και τραγούδησαν με τον Μπομποσιάρη και την συνοδεία του.
Η λεωφόρος Δημοκρατίας μέχρι το πάρκο Χριστουγέννων την Παρασκευή, έζησε στο ρυθμό του εθίμου, όπου επικράτησε ο χορός και το τραγούδι.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορό και αρβανίτικα τραγούδια στο χώρο του πάρκου Δημοκρατίας, από όλους τους παρευρισκομένους.

Υπεύθυνοι Διοργάνωσης
Μπαλτατζής Αθανάσιος
Θεοδωρακοπούλου Ελένη
Image and video hosting by TinyPic