Παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων σε αγρότες
Εκτάσεις δημόσιας γης θα διατεθούν στους αγρότες του Νομού Έβρου με συμβάσεις διάρκειας από 5 έως και 25 ετών, αναλόγως του είδους της γεωργικής ή κτηνοτροφικής παραγωγής που θα επιλεγεί, με συμβολικό ετήσιο μίσθωμα της τάξεως των 5 ευρώ το στρέμμα και με προτεραιότητα στους νέους αγρότες κάτω των 30 ετών.
Πιο συγκεκριμένα 4.752 γεωργικά τεμάχια 39.900 στρεμμάτων και 386 κτηνοτροφικά τεμάχια 23.073 στρεμμάτων είναι τα καθαρά προς αξιοποίηση στρέμματα αγροτικών εκτάσεων του Δημοσίου, που παραμένουν στα αζήτητα εδώ και δεκαετίες και πρόκειται να παραχωρηθούν από τον Σεπτέμβριο με ευνοϊκούς όρους σε αγρότες του Νομού Έβρου. Ενώ παράλληλα 31 γεωργικά τεμάχια 6.551 στρεμμάτων και 54 κτηνοτροφικά τεμάχια 16.516 στρεμμάτων αποτελούν τα καθαρά αγροτεμάχια άνω των 100 στρεμμάτων στην περιοχή του Νομού Έβρου, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρίου Κωνσταντίνου Σκανδαλίδη σε αναφορά που είχε καταθέσει η βουλευτής Νομού Έβρου του ΠΑΣΟΚ κυρία Ελένη Τσιαούση με θέμα »Παραχώρηση δημόσιας γης σε αγρότες του Νομού Έβρου για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου».
Οι κύριοι στόχοι της συγκεκριμένης πολιτικής, -που θα εφαρμοστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου-, είναι όπως σημειώνει ο κύριος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
1. Να αυξηθεί σημαντικά η ελληνική αγροτική παραγωγή.
2. Οι νέοι αγρότες να εισέλθουν δυναμικά στον χώρο καλλιεργώντας προϊόντα με ζήτηση, όπως αυτά που εντάσσονται στα αγροτικά καλάθια.
3. Μικρές εκμεταλλεύσεις να μεγαλώσουν και να καταστούν πιο βιώσιμες , ώστε τα προϊόντα τους να μπορούν να ανταποκριθούν στον διεθνή ανταγωνισμό.
4. Να ενισχυθεί η ελληνική κτηνοτροφία μέσω της παραγωγής ζωοτροφών.
5. Να μειωθεί το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία, οδηγώντας με τη σειρά του σε μείωση της τιμής του ελληνικού κρέατος, ώστε να γίνει ανταγωνιστικό του εισαγόμενου.
Επιπλέον ο κύριος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζει ότι, η βαθμολογία του κάθε αγρότη θα προκύπτει με βάση οκτώ συνολικά κατηγορίες κριτηρίων:
1. Να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.
2. Να έχει ηλικία μέχρι 30 ετών.
3. Να διαθέτει πτυχίο γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ και ΤΕΙ).
4. Να κατέχει μικρό κλήρο (η σκέψη είναι να τεθούν ως οροφή τα 100 στρέμματα).
5. Να γειτνιάζει με το προς μίσθωση αγροτεμάχιο, καθώς έτσι θα μεγαλώσει ο κλήρος του.
6. Από την καλλιέργεια που θα δηλώσει, παράγεται κάποιο από τα τρόφιμα που έχουν ενταχθεί στο καλάθι της συγκεκριμένης Περιφέρειας.
7. Να δηλώσει ότι θα παράγει ζωοτροφές.
8. Τέλος πριμ θα δίνεται και στους συνεταιρισμούς (τους υγιείς, όχι τις σφραγίδες).