Από την Εφημερίδα «Η Γνώμη»

Η παραπομπή σε δίκη του πρώην Δημάρχου Γιώργου Αλεξανδρή , 32 δημοτικών συμβούλων, και ενός υπηρεσιακού παράγοντα, αποφασίστηκε με το 296/13 αμετάκλητο Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θράκης για την πράξη της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος.
Η παραπομπή στο ακροατήριο αποφασίστηκε σε συνέχεια της ποινικής δίωξης που είχε ασκηθεί από την ανακρίτρια Αλεξανδρούπολης, έπειτα από παραγγελία του Εισαγγελέα του Εφετείου Θράκης. Οι παραπάνω κατηγορούνται και θα δικαστούν για «τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία, με προξενηθείσα ή οπωσδήποτε απειληθείσα ζημία σε βάρος του Δημοσίου, υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ, καθ’ εξακολούθηση». Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση των απευθείας αναθέσεων έργων από τα δημοτικά συμβούλια της Αλεξανδρούπολης των περιόδων 2003-2006 και 2007-2010. Οι απευθείας αναθέσεις προς τη δημοτική επιχείρηση ΑΝ.ΕΤ.Α, εκ μέρους της δημοτικής αρχής του κ. Αλεξανδρή, αφορούν 129 έργα κάτω των 45.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), συνολικού προϋπολογισμού 5.700.000 ευρώ περίπου, που αποφασίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τα έτη 2006 και 2007. Η ζημία σε βάρος του Δήμου Αλεξανδρούπολης προέρχεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τη διαφορά ανάμεσα στην έκπτωση για τα δημοτικά έργα που ανατέθηκαν με απευθείας ανάθεση στην ΑΝ.ΕΤ.Α., δηλαδή 3 % και αυτής που θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη δημόσια δημοπράτηση τους, με τη ζημία να ανέρχεται (πάντα κατά το κατηγορητήριο), στο συνολικό ποσό των 965.000 ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι παραπέμπονται διότι ως μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ψήφισαν, κατά περίπτωση, όλες ή μέρος αυτών των αναθέσεων, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου εισηγητή.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, εκτός των δημοτικών συμβούλων της παράταξης του κ. Αλεξανδρή, υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Αρβανιτίδη, της περιόδου 2003-2006, οι οποίοι μετείχαν στο δημοτικό συμβούλιο ως αντιπολίτευση και ψήφισαν τις εν λόγω απευθείας αναθέσεις, αλλά και της παράταξης του κ. Κούρτη της περιόδου 2007-2010.
Επίσης υπάρχουν και εννέα εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι ανήκουν σήμερα στις παρατάξεις του κ. Λαμπάκη (3) και του κ. Γρηγοριάδη (6).
Για άλλους τρεις δημοτικούς συμβούλους έπαυσε η δίωξη, λόγω παραγραφής του αδικήματος, επειδή ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.
Να σημειωθεί ότι στην αρχική δίωξη δεν ήταν κατηγορούμενος ο πρώην Δήμαρχος κ. Αλεξανδρής, διότι σύμφωνα με το νόμο, ο Δήμαρχος εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια και με βάση το βούλευμα, ο κ. Αλεξανδρής παραπέμπεται και αυτός, ως ηθικός αυτουργός.
Η δίωξη προήλθε μετά από καταγγελία δύο ιδιωτών μηχανικών και έγινε με βάση τους νόμους 1608/1950, 1738/1987 1877/1990, 2172/1993 και 2298/1995.
Δεδομένου ότι το βούλευμα της παραπομπής σε δίκη είναι αμετάκλητο, δεν απομένει παρά ο προσδιορισμός της ημερομηνίας της δίκης.

Τα ονόματα των δημοτικών συμβούλων
Η ΓΝΩΜΗ, σεβόμενη το τεκμήριο της αθωότητας, σύμφωνα με το οποίο η παραπομπή σε δίκη δεν συνεπάγεται και την ενοχή των κατηγορουμένων, προβληματίστηκε εάν θα έπρεπε να δημοσιεύσει τα ονόματα όσων παραπέμπονται, αν και αυτό είναι απολύτως νόμιμο, μετά την έκδοση αμετάκλητου Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο αποτελεί δημόσιο έγγραφο.
Τελικά θεωρήσαμε ότι λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος της είδησης, αλλά και της ιδιότητας των κατηγορουμένων, ως δημόσιων προσώπων (πρώην και νυν), η δημοσίευση των ονομάτων τους αποτελεί χρέος ενός ελεύθερου μέσου ενημέρωσης, δεδομένου ότι η ποινική δίωξη αφορά πράξεις και αποφάσεις που έλαβαν χώρα κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους, ως μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Εξ άλλου το γεγονός της αρχικής δίωξης ήταν ήδη γνωστό και δημοσιεύτηκε στη ΓΝΩΜΗ στις 4 Ιανουαρίου 2012.
Είναι γεγονός ότι ανάμεσα στους κατηγορουμένους υπάρχουν φίλοι μας και συνεργάτες, αλλά και προσωπικότητες με προσφορά στα κοινά, με γνωστό ήθος και ακεραιότητα χαρακτήρα. Σε μια δημοκρατία όμως όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και θα πρέπει να εμπιστεύονται τους φυσικούς τους δικαστές για την απόδοση των ευθυνών, εάν και όπου υπάρχουν.
Από τη δημοσίευση των ονομάτων εξαιρέθηκε μόνο ο υπηρεσιακός παράγοντας, ως μη δημόσιο πρόσωπο, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια σε ηθική αυτουργία.
Τελικά από τα 27 μέλη του δημοτικού συμβουλίου της περιόδου 2007-2010, κατηγορήθηκαν τα 21. Οι έξι που δεν ψήφισαν καμία από τις αναθέσεις αυτές ήταν οι Χρήστος Κούρτης, Βαγγέλης Λαμπάκης, Γιάννης Λασκαράκης, Αντώνης Βαμβακερός, Χρήστος Γερακόπουλος και Χρήστος Ζιώγας.
Τα ονόματα των δημοτικών συμβούλων, πρώην και εν ενεργεία, που παραπέμπονται είναι:
Άννα Κούτλου, Δέσποινα Ζωίδου, Μαρία Τζιβελέκη, Ευάγγελος Γουμενίδης, Αναστάσιος Τοπκαρίδης, Βασίλειος Δούρος (εν ενεργεία), Γεώργιος Κουκουράβας, Γεώργιος Μουρουζίδης, Γρηγόριος Καραπιπέρης, Δημήτριος Χατζηαθανασίου, Δημήτριος Κολιός, Δούκας Φραγκούλης, Ευάγγελος Θεοδώρου (εν ενεργεία), Επαμεινώντας Τερζής (εν ενεργεία), Θεοφάνης Αβραμίδης, Θεόδωρος Αγγλιάς (εν ενεργεία), Θεόδωρος Γιαννέλος (εν ενεργεία), Θεόφιλος Δημητριάδης, Κυριάκος Σιδηρόπουλος, Παναγιώτης Κουσίδης, Λάζαρος Κιτσικίδης (εν ενεργεία), Μαρίνος Χατζηισαάκ, Νικόλαος Γρηγοριάδης (εν ενεργεία), Νικόλαος Ρηγόπουλος, Στέργιος Κεσκισιάδης, Σπύρος Σεραφειμίδης (εν ενεργεία), Στέφανος Ιωσηφίδης, Αναστάσιος Τσαγιαννίδης (απεβίωσε), Λάζαρος Φουντουκίδης (εν ενεργεία), Βασίλειος Χριστοφορίδης, Γεώργιος Καβάζης, και Γεώργιος Κουτσιμπάνης.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι για τους οποίους έπαυσε οριστικά η δίωξη λόγω παραγραφής είναι οι Μιχαήλ Κεπεσίδης, Σάββας Δευτεραίος και Γιώργος Παντελίδης.
Επίσης απαλλάχθηκε της κατηγορίας για άμεση συνέργεια σε ηθική αυτουργία η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Αικατερίνη Μπρίκα.
Σε όλους τους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, ανάλογα με την περίπτωσή τους. Έτσι σε 13 από αυτούς επιβλήθηκε καταβολή εγγύησης 1000 ευρώ, σε 20 η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και σε έναν η εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα στην αρχή κάθε μήνα.