Ψηλαφώντας τη μορφή της μνήμης
Πρόγραμμα πολιτιστικών & εκπαιδευτικών δράσεων

ευλογημένα καταφύγια
Ακόμη και στην καρδιά του χειμώνα έρχονται κάποιες μέρες φωτεινές, ηλιόλουστες σπιτίσιες. Τι στέλνει ο καλός θεός – λέει η κυρά Ερωφίλη …
Το φαί θα παγώσει. Κάνει κρύο. Ερημώθηκε ο δρόμος και τα τρένα κάνουν πιότερη βουή – μια βουή ωστόσο κάπως λυπημένη που περπατάει στις μύτες των ποδιών μαζί με τον καπνό και τη σκόνη που σήκωσαν οι μοτοσικλέτες των αστυνομικών. Κοιτάζω απ’ το άνοιγμα των σπιτιών. Εκεί ψηλά, ένα μικρό αστέρι βήχει ζαρωμένο δίπλα σ’ ένα σύννεφο. Σκέφτομαι τα παιδιά που δεν τους έλαχε το παιχνίδι που προτίμαγαν απ’ το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Και γιατί τόση μετάνοια στον αέρα, πριν απ’ την αμαρτία;

« ο Αρίοστος ο Προσεχτικός αφηγείται στιγμές του βίου του και του ύπνου του» Γ. Ρίτσου

«Μουσική στο Μουσείο;» – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου- για μαθητές δημοτικών σχολείων
* Καθημερινά στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Το Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ, με την ευκαιρία του αφιερώματος «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» προτείνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων.
Σχεδιασμός υλοποίηση: Κική Χριστοδούλου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος
Πληροφορίες συμμετοχές στο λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης τηλ. 25410 25421

Γνωριμία με την τοπική ιστορία. – Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη.
καθημερινά
Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421.

Ο κινηματογράφος των δημιουργών – Αφιέρωμα στον Rainer Werner Fassbinder
κάθε Τρίτη στις 21.30 στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει το έργο των μεγάλων σκηνοθετών, «τον κινηματογράφο των δημιουργών». Στην παρουσίαση γίνεται μια σύντομη αναφορά στο συνολικό έργο του σκηνοθέτη, στην προσέγγιση της κινηματογραφικής του γλώσσας καθώς και σκέψεις και επισημάνσεις που αφορούν το περιεχόμενο και τη φόρμα της ταινίας που θα προβληθεί. Οι ταινίες αυτών των σκηνοθετών αποτελούν σύνθετα δημιουργήματα που οδηγούν στην αισθητική απόλαυση μέσα από την κατανόηση της κινηματογραφικής «γραφής» και του ύφους τους.
Είσοδος ελεύθερη
Με 24 γράμματα & όχι μόνο – Σεμινάριο δημιουργικής γραφής

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου και ώρα 17.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Για δεύτερη χρονιά η ΦΕΞ οργανώνει το σεμινάριο δημιουργικής γραφής

Α’ κύκλος: Βασικές αρχές δημιουργικής γραφής: Διήγημα. Πρακτική προσέγγιση και μύηση στα μυστικά της δημιουργικής γραφής μέσα από πρακτικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αλλά και στο σπίτι. …

Προβολή του Ντοκιμαντέρ «Κρίση και Εθνική κατάθλιψη»

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η ομάδα αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης και η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κεραμιδιώτη, «Κρίση και Εθνική κατάθλιψη». Ένα ντοκιμαντέρ από τη σειρά «συναντήσεις με συνομιλητές τους Κ. Μπαϊρακτάρη και Θ. Μεγαλοοικονόμου. Ο Γιώργος Κεραμιδιώτης σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο 8, με καθηγητή τον Denis Levy.

2-3 πράγματα που ξέρω για… την τέχνη
Τετάρτη 4 & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Vincent Willem van Gogh – τρελός ή ιδιοφυής?
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη γέννηση του μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου θα ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά στο έργο του. Παρουσίαση: Κική Χριστοδούλου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος
Είσοδος ελεύθερη
Με 24 γράμματα & όχι μόνο – «Λόγια της πλώρης» του Α. Καρκαβίτσα

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Η ομάδα ανάγνωσης φιλοξενεί τους νησιώτες, το «θεατρικό αναλόγιο Θάσου» στην μουσικοθεατρική παράσταση «Λόγια της πλώρης» του Α. Καρκαβίτσα εγκαινιάζονται το νέο κύκλο εκδηλώσεων για το βιβλίο.

4ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη
Κυριακή 15 έως & Σάββατο 21 Δεκεμβρίου και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με την Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Ξάνθης και το Goethe Institut, οργανώνουν στην Ξάνθη το 4ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου.
Στόχοι του Φεστιβάλ είναι να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό της περιοχής να γνωρίσει του Γερμανούς δημιουργούς και το έργο τους μέσα από προβολές και συζητήσεις.
Πληροφορίες : Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ Ξάνθης – τηλ. 25410 25421- αναλυτικό πρόγραμμα στο www.fex.org.gr

Το πνεύμα των Χριστουγέννων στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Τετάρτη 19 έως Δεκεμβρίου και το νέο έτος

Χριστουγεννιάτικες ταινίες, ζωγραφιές, κατασκευές στολιδιών, κάλαντα, αφήγηση παραμυθιών … το μουσείο παρουσιάζει την παράδοση των Χριστουγέννων στην Ξάνθη…

Πληροφορίες συμμετοχές στο τηλ. 2541025421

Χριστούγεννα – «Γκουχτός» – «Ξάσ’» – «Πίττα γλυκειά» – «Χριστόψουμου».
Τα σπίτια λαμποκοπούν από καθαριότητα. Οι Ξανθιώτισσες είναι πολύ νοικοκυρές. Έχουνε φροντίσει, για όλα. Το βραδυνό τραπέζι πρέπει να χει δώδεκα είδη φαγώσιμα, «για τα δουδικάμιρα» (— δωδεκάμερα). Απαραίτητος είναι «η γκουχτός». Είναι χοντραλεσμένο σιτάρι- αλέθεται στο χερόμυλο, – πού το βράζουν καλά και γίνεται πιλάφι. Τίποτε δεν προσθέτουν, εκτός από καρύδι κοπανισμένο – από πάνω. Ο «γκουχτός» μπαίνει στη μέση του τραπεζιού και του τοποθετούν μιαν αναμμένη λαμπάδα.
Στο τραπέζι υπάρχει «του ξάσ’» και «η πίττα η γλυκειά»…
ΚΑΤΙΝΑΣ ΒΕΪΚΟΥ – ΣΕΡΑΜΕΤΗ
Μικρές ιστορίες της Ξάνθης – Λαογραφικά στοιχεία Ξάνθης – εκδ. ΦΕΞ 2010