Η βία και η κακοποίηση αφορά γυναίκες κάθε ηλικίας, τάξης, μόρφωσης και εισοδήματος και εντείνεται από την κρίση, τη φτώχεια και το ρατσισμό, συνθήκες τις οποίες βιώνουμε ως χώρα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων τουλάχιστον 1 στις 5 γυναίκες στην ΕΕ θα υποστεί βία κάποια στιγμή της ενήλικης ζωής της, ενώ το 90% όλων των θυμάτων συντροφικής ή συζυγικής βίας στην ΕΕ είναι γυναίκες.
Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών Επιτροπές Ισότητας, Γυναικείες Οργανώσεις και Δομές Υποστήριξης των Γυναικών διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα «ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ».
Για την πραγματοποίηση της ημερίδας συνεργάζονται η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας (ΠΕΠΙΣ), το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Αλεξανδρούπολης, το Γραφείο Ισότητας Εργατικού Κέντρου Έβρου, ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης, η Μέριμνα Αλεξανδρούπολης και η Ένωση Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ) – Παράρτημα Αλεξανδρούπολης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Έβρου (Λεωφόρος Δημοκρατίας 307), στην Αλεξανδρούπολη.
Το θέμα, (αιτίες, μορφές βίας, επιπτώσεις, τρόποι αντιμετώπισης κλπ), καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο η οικονομική κρίση συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων βίας, θα αναλύσει η κ. Σεβαστή Χατζηφωτίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ.

Στη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιασθούν η λειτουργία και οι δράσεις:
• του Συμβουλευτικό Κέντρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης της ΓΓΙΦ. Εισηγήτριες: Χριστίνα Γκασίδου – Κοινωνική Λειτουργός και Αρχοντία Κύρογλου, Ψυχολόγος και Δημήτρης Στεφανίδης – Κοινωνιολόγος.
• το Γραφείου Ισότητας του Εργατικού Κέντρου Έβρου. Εισηγήτρια: Κατερίνα Χρηστίδου, Υπεύθυνη του γραφείου Δομής.

Στο πλαίσιο της ημερίδας το Ερευνητικό Θέατρο Θράκης με Concept Curator τον Γιώργο Ζαμπουλάκη και Performers τις Ειρήνη Σαμδανίδου, Κική Τσακαλδήμη, Βικτώρια Καρυπίδου και Καίτη Μακρή θα προσεγγίσουν από την πλευρά της τέχνης το κοινωνικό φαινόμενο της βίας, παρουσιάζοντας την Action «3096 «.
Η βία κατά των γυναικών στις μορφές που εμφανίζεται στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες συνδέεται με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η αντιμετώπιση τους αποτελεί ευθύνη όλων μας.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της ΠΕΠΙΣ
Αντιπεριφερειάρχης Έβρου
Γεωργία Νικολάου – Μαυρανεζούλη