Τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες χιλιάδες εργοδότες ενημερώνονται, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επιβάρυνση τους με ένα νέο «χαράτσι» που αντιστοιχεί στην υποχρεωτική συν-εισφορά στα προγράμματα φιλοξενίας παιδιών χαμηλόμισθων εργαζομένων και ανέργων σε θερινές παιδικές κατασκηνώσεις.
Το νέο αυτό «χαράτσι», καταβάλλεται εφάπαξ και αντιστοιχεί στην εισφορά για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.) που μετά την κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς υπέρ ΟΕΚ εφαρμόζεται για το σύνολο των εργοδοτών και για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούσαν κατά τον μήνα Αύγουστο.
Η ετήσια εργοδοτική εισφορά ανέρχεται στα 20 ευρώ ανά εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου και αντικαθιστά μέρος της εργοδοτικής εισφοράς 1,1% που κατέβαλλαν οι εργοδότες υπέρ του ΟΕΕ και ΟΕΚ, η οποία καταργήθηκε μαζί με τους Οργανισμούς. Με την υπ’αριθμ. 23411/2131 υπουργική απόφαση ορίστηκε ότι η εργοδοτική εισφορά 20 ευρώ καταβάλλεται από τον εργοδότη ετησίως για κάθε εργαζόμενο, εισπράττεται από το ΙΚΑ και αφορά όσους εργαζόμενους απασχολήθηκαν με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου και μισθοδοτήθηκαν κατά το μήνα Αύγουστο, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της ημερήσιας ή μηνιαίας απασχόλησής τους.
Στις περιπτώσεις δε, μη καταβολής της εν λόγω εργοδοτικής εισφοράς από τους υπόχρεους εργοδότες, αυτή θα καταλογίζεται και θα εισπράττεται κατά τα ισχύοντα για την είσπραξη των υπέρ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εισφορών, στις περιπτώσεις δε εκπρόθεσμης καταβολής της θα επιβαρύνεται με τα προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη ( ετήσιο επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ).
Καταληκτική ημερομηνία καταβολής της εισφοράς ορίζεται η 29η Νοεμβρίου. Μη καταβολή του ποσού ή καταβολή μετά την ανωτέρω προθεσμία θα επιφέρει την εφαρμογή των διατάξεων για τον καταλογισμό και την αναγκαστική είσπραξη με τις προβλεπόμενες επιβαρύνσεις.
Οι έμποροι-εργοδότες τόσο της χώρας όσο και τις Αλεξανδρούπολης, διαθέτουμε υψηλό το αίσθημα της αλληλεγγύης, συνεισφέροντας ενεργά και διαχρονικά από το υστέρημά μας προς τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Παραμένει όμως για εμάς ακατανόητο το γεγονός της άσκησης κοινωνικής πολιτικής σε βάρος εκείνων οι οποίοι έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην συγκέντρωση εσόδων του ελληνικού κράτους τα τελευταία έξι χρόνια, επιβαρύνοντας μας με ένα ακόμη «χαράτσι» ενώ παράλληλα μας θέτει εμπρός του κινδύνου των αναγκαστικών εισπράξεων.
Ο Πρόεδρος
Χατζημιχαήλ Κωνσταντίνος
Ο Γενικός Γραμματέας
Μιχαηλίδης Νικόλαος