Σύσκεψη στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στις προσπάθειες περιορισμού της ζωονόσου της ευλογιάς, ανακοινώθηκε μετά την διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Στην σύσκεψη με κεντρικό θέμα τη νόσο της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θράκη, το παρών έδωσαν ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θόδωρος Καράογλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης, ο Αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Αλεξανδρούπολης κ. Κ. Δουνάκης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Α. Σαχπατζίδης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Β. Δελησταμάτης, εκπρόσωποι των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας,, Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου, του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, κτηνίατροι και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Όπως ανακοινώθηκε, καθώς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιατρικό προσωπικό, ζητείται η συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων σε στρατιωτικούς κτηνιάτρους αλλά και σε στρατιώτες που είναι επιστήμονες κτηνίατροι. Η αστυνομία θα συνδράμει προκειμένου να επιβάλλονται πιο αποτελεσματικά οι περιοριστικοί όροι στις μετακινήσεις αιγοπροβάτων με σκοπό να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου. Τέλος η πυροσβεστική θα βοηθήσει, με τη δημιουργία ειδικών τάφρων, στη διαδικασία απολύμανσης των οχημάτων καθώς ο ιός της ευλογιάς μεταδίδεται και με τα μεταφορικά μέσα.
Από τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και τον αντιδήμαρχο Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Αλεξανδρούπολης ζητήθηκε το ποσό των αποζημιώσεων για τους κτηνοτρόφους που θανατώθηκαν ή θα θανατωθούν τα ζώα τους να κυμαίνεται από 120 έως 150 ευρώ ανά ζώο και τα ζώα που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης να μπουν στην κατηγορία των γεννημένων και να αποζημιωθούν με 45 ευρώ το κάθε νεογέννητο. Για την πρόταση αυτή ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε την υπόσχεση ότι θα γίνει δεκτή.
Μετά από συζήτηση αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής με συμμετέχοντες τους Γενικούς Γραμματείς του ΥπΑΑΤ κ. Μελά, και κ. Ντουντουνάκη, τον προϊστάμενο της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Σαπχαζίδη, τον Αντιδήμαρχο Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Αλεξανδρούπολης κ. Δουνάκη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων η οποία θα αποφασίσει το ύψος της ενίσχυσης των κτηνοτρόφων που θα αντικαταστήσουν άμεσα το ζωικό τους κεφάλαιο. Δόθηκε η διαβεβαίωση από τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν θα υπάρξει μείωση του ποσού των δικαιωμάτων από την ενίσχυση της ΚΑΠ για το έτος 2014 στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν ή θα πληγούν από τη νόσο της ευλογιάς και ότι θα υπάρχει αύξηση του ποσού της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα και έχουν το κοπάδι τους σε περιορισμό από 10 σε 15 ευρώ ανά ζώο.
Για το πρόβλημα της μετακίνησης – πώλησης της μηδικής παραγωγής που υπάρχει στον Έβρο επιτεύχθηκε μερική άρση της καραντίνας που βρίσκεται ο νομός και η πώληση προς την Τουρκία και τους υπόλοιπους νομούς της Θράκης μόνο για εκτροφή μεγάλων ζώων.
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Υπουργοί κύριοι Καράογλου και Χαρακόπουλος δέχτηκαν το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και εκπροσώπους των κτηνοτρόφων του Έβρου (κ. Γουδουλάκη, κ. Παρασχούδη) και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν γενικότερα την κτηνοτροφία και τους βοσκότοπους για τη νέα ΚΑΠ.